Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στο Νομό Ευρυτανίας

Τα αξιοθέατα στο νομό Ευρυτανίας είναι αμέτρητα. Ενδιαφέροντα μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, ιερά μοναστήρια και παλιές εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείτε.

Αρχαίος οικισμός Γλα

Μία από τις πιθανολογούμενες θέσεις της αρχαίας Οιχαλίας, πρωτεύουσας της Ευρυτανίας, που από παραφθορά του ονόματος, έγινε Χόχλια. Κατά καιρούς ανακαλύφθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα οικιακής και πολεμικής χρήσης, στην περιοχή του λόφου «Γλα», μεταξύ των οποίων αγαλματίδιο του θεού Διόνυσου (κισσοσεστεφανομένου, έργο του 2ου αι., ύψους 0,48μ.), που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Νοτιοδυτικά του «Γλα» βρίσκεται το προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής του οποίου η σκεπή στηρίζεται σε δυο περίτεχνα κιονόκρανα και είναι στολισμένη με μετώπες και γείσα.

Γεφύρι Βίνιανης

Το πέτρινο γεφύρι υπήρξε το μοναδικό πέρασμα του ποταμού Μέγδοβα, συνδέοντας το Καρπενήσι με τα «αποπέρα χωριά» της Δυτικής Ευρυτανίας, μέχρι την κατασκευή της μεταλλικής γέφυρας τύπου bailey στο Παρκιό. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά της Παλιάς Βίνιανης και της Νέας Βίνιανης. Δεν υπάρχουν αναφορές για την ακριβή ημερομηνία κατασκευής αλλά πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Είναι κατασκευασμένο από δεξιοτέχνες Ηπειρώτες μαστόρους με ντόπιο λιθάρι και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του αλλά και την απαράμιλλη ομορφιά του.

Γεφύρι του Μανώλη

Το τελευταίο πέτρινο γεφύρι του Αγραφιώτη λίγο πριν από την είσοδο του ποταμού στη λίμνη των Κρεμαστών, σε μία από τις διαδρομές που οδηγούν από το Καρπενήσι προς την Παλαιοκατούνα. Κατασκευάστηκε το 1659 και μάλλον πήρε το όνομά του από τον Ηπειρώτη πρωτομάστορα Μανώλη Χρυσιώτη, που είχε εγκατασταθεί στη Δάφνη της Ευρυτανίας. Χρησιμοποιήθηκε συνεχώς για τέσσερις αιώνες προσφέροντας πέρασμα από την Ευρυτανία στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά ο σχηματισμός της λίμνης ανέβασε τη στάθμη του νερού και το γεφύρι σήμερα είναι εν μέρει βυθισμένο – το καλοκαίρι συνήθως φαίνεται ολόκληρο, ενώ τον χειμώνα φαίνεται μόνο το τόξο του.

Μουσεία

Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού

Στο γραφικό Μεγάλο Χωριό, μόλις 14 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, βρίσκεται ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία της Ευρυτανίας, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο. Στεγάζεται σε τριώροφο πέτρινο παραδοσιακό κτήριο και στις αίθουσές του φιλοξενεί αντικείμενα και σκεύη καθημερινής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, κεντήματα και υφαντά, τον εξοπλισμό παραδοσιακών επαγγελμάτων που υπήρχαν παλαιότερα στην περιοχή αλλά πια δεν συναντά κανείς, φωτογραφίες, έγγραφα και έργα λαϊκής τέχνης. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι το ρολόι από το καμπαναριό του χωριού, στο οποίο ακόμη διακρίνονται ίχνη από τις σφαίρες των Γερμανών κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας

Ένα πρωτότυπο διαδραστικό Μουσείο στο Καρπενήσι, έχει αναλάβει τον ρόλο να παρουσιάσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας. Με βιωματικό τρόπο, υλοποιώντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την ιστορία της περιοχής, από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια, όχι μόνο με τη μόνιμη έκθεσή του, αλλά και με τις διαδραστικές εφαρμογές του. Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, αναπτύσσεται σε 6 αίθουσες με δυο από αυτές να είναι ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες προβολών. Διαθέτει επίσης και οπτικοακουστικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας. Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν παρά να καθιστούν το Μουσείο έναν ζωντανό οργανισμό. Στις καινοτομίες του συμπεριλαμβάνονται δύο αίθουσες εικονικής – επαυξημένης πραγματικότητας, που χαρίζουν απλόχερα και με περηφάνια ταξίδια στον χρόνο. Στην «Αίθουσα Επισκοπής» μπορείτε να «επισκεφτείτε» το Ναό της Επισκοπής που είναι βυθισμένος στη Λίμνη των Κρεμαστών. Ενώ στην αίθουσα «Μάρκου Μπότσαρη» προβάλλεται η «Μάχη στο Κεφαλόβρυσο», η ιστορική μάχη που έχασε τη ζωή του ο Μάρκος Μπότσαρης. Η Μόνιμη Έκθεση με τίτλο «Οι θησαυροί της Ευρυτανίας», καταλαμβάνουν το χώρο δύο αιθουσών και σε αυτές παρουσιάζονται πολιτιστικά εκθέματα κάθε χρονικής περιόδου. Το Μουσείο προσφέρει την ξεχωριστή εμπειρία του σε ένα ανακαινισμένο κτίριο, πλήρως εναρμονισμένο με το περιβάλλον, στο οποίο στεγαζόταν παλαιότερα το Δασαρχείο και βρίσκεται μόλις 600 μέτρα από τη κεντρική πλατεία Καρπενησίου.

Λαογραφικό Μουσείο Ασπροπύργου

Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, σε ένα παραδοσιακό κτίριο και αποτελεί έργο του Συλλόγου Ασπροπυργιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος» με σκοπό τη διατήρηση και προβολή της τοπικής λαϊκής παράδοσης. Στους δυο ορόφους του αναπτύσσονται χρονολογικά δείγματα οικιακού, αγροτικού, κτηνοτροφικού και πολεμικού εξοπλισμού, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ρουχισμός, κεντήματα αλλά και αυθεντικές φορεσιές των κατοίκων του Ασπρόπυργου. Όλα τα παραπάνω δωρίσθηκαν από μέλη και φίλους του Συλλόγου.

Μουσείο Παλαιού Μικρού Χωρίου

Σε ένα κτήριο του 1934 που χτίστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων για να λειτουργεί σαν σχολείο εκθέτονται πλέον σπάνιες φωτογραφίες από την κατολίσθηση του χωριού το 1963, εκθέματα σχετικά με την αντίσταση, κομμάτια από το τυπογραφείο που υπήρχε, ιστορικά έγγραφα, ονόματα αγωνιστών κ.α. Ξεχωριστή αξία έχουν τα αυτοβιογραφικά κείμενα και οι γραπτές προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού. Είναι κείμενα απλών ανθρώπων που τα έγραψαν για να μην ξεχαστούν τα γεγονότα και οι εμπειρίες τραγικές ή ευχάριστες σε χρόνια πολέμου ή ειρήνης , που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη. Στο μουσείο θα δείτε επίσης παραδοσιακές στολές, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, κεραμικά, βιβλιοθήκη.

Μουσείο Βουνού Καρπενησίου

Το πρώτο και μοναδικό μουσείο βουνού στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από το Καρπενήσι. Στεγάζεται σε ένα πετρόκτιστο κτίριο και έγινε πραγματικότητα χάρη στις δωρεές φίλων και αθλητών που έχουν διακριθεί στην ορειβασία αλλά και σε άλλες δραστηριότητες του βουνού. Εδώ ο επισκέπτης θα μάθει την ιστορία της ορειβασίας και της χιονοδρομίας ενώ παράλληλα μπορεί να θαυμάσει αξιόλογα εκθέματα όπως αντικείμενα από την πρώτη Ελληνική Αποστολή που κατέκτησε την υψηλότερη κορφή του κόσμου. Το Μουσείο έχει δυο ορόφους. Στο ισόγειο θα θαυμάσει κανείς σημαντικά αντικείμενα, θα πληροφορηθεί για διάφορες εναλλακτικές δράσεις, όπως αυτές σε ποτάμια και φαράγγια, αλλά και για τον τρόπο διαβίωσης στο βουνό, ενώ θα απολαύσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στον πρώτο όροφο υπάρχει η δυνατότητα προβολής ταινιών και ντοκιμαντέρ καθώς και δυνατότητα ανάγνωσης.

Διαμονή στο νομό Ευρυτανίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register