Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στους Παξούς

Μουσείο Ελιάς

Σε ένα παλιό πέτρινο ελαιοτριβείο του 18ου αιώνα, λίγο έξω από τον οικισμό Μαγαζιά, στεγάζεται το Μουσείο Ελιάς. Στο μουσείο θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε τα μυστικά της ελιάς, όπως και την πολιτισμική της ιστορία στους Παξούς και για την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του λαδιού από τη σύνθλιψη του καρπού.

Μύλος του Λεσιανίτη

Ο ανεμόμυλος που είναι γνωστός ως «Μύλος του Λεσιανίτη» βρίσκεται στα Τρανακάτικα, λίγο έξω από τον Γάιο. Πέτρινος, με κυκλική κάτοψη, διαθέτει μια εσωτερική πέτρινη σκάλα, ενώ στην κορυφή υπάρχουν τέσσερα συμμετρικά τοποθετημένα παράθυρα. Ο Μύλος είναι χτισμένος πάνω σε μια βάση διπλάσιας διαμέτρου.

Παλαιό σαπωνοποιείο του Ανεμογιάννη

Στην άκρη της παραλίας του Λογγού δεσπόζουν τα απομεινάρια του παλιού εργοστασίου του Ανεμογιάννη. Στο εγκαταλελειμμένο πλέον κτίριο λειτουργούσαν παλιά ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο.

Στέρνα Αγίων Αποστόλων

Η δεξαμενή άρχισε να χτίζεται το 1825 και ολοκληρώθηκε το 1846. Τα διακοσμητικά χαρακτηριστικά ως πυλώνες κατασκευάστηκαν αργότερα, το 1848, και ο τρόπος πρόσβασης ολοκληρώθηκε το 1851. Αναμφισβήτητα είναι η πιο περίτεχνη και εντυπωσιακή δεξαμενή στους Παξούς, μια κομψή κατασκευή που χαρακτηρίζει την ποιότητα των βρετανικών έργων στην περιοχή. Έχει ορθογώνιο σχήμα και μνημειώδη κεντρική σκάλα στη νότια πλευρά. Η ορθογώνια δομή ενσωματώνει όχι μόνο την κύρια δεξαμενή, αλλά και ένα είδος επιμήκους δεξαμενής καθίζησης στη βόρεια πλευρά.

Στέρνες του Σαρακηνού

Οι στέρνες του Σαρακηνού γνώστες και σα «Μπουλούκου» βρίσκονται σε ένα αρχαιολογικό χώρο κοντά στο χωριό Μποϊκάτικα. Οι στέρνες αυτές μοιάζουν σαν μικρές καλύβες φτιαγμένες με λαξευτή πετρά. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη αφού χρειάζεται μόνο λίγο περπάτημα σε ένα πολύ καλό μονοπάτι για να τις δείτε.

Φάρος Ακρωτηρίου Λάκκας

Ο πρώτος φάρος του ακρωτηρίου Λάκκα λειτούργησε το 1825. Λειτουργούσε αρχικά με ελαιόλαδο με κατοπτρικό μηχάνημα με σταθερά παραβολικά κάτοπτρα. Η λειτουργία του βελτιώθηκε το 1887 και το 1890, με αντικατάσταση του παλαιού μηχανισμού. Λειτούργησε με πετρέλαιο ως το 1913. Το 1919 ο φάρος με τα βοηθητικά του κτίσματα καταστράφηκαν εξαιτίας μιας ξαφνικής κατολίσθησης του εδάφους. Το 1916 χτίστηκε ο σημερινός τετράγωνος πύργος ύφους 10,7 μέτρων σε άλλη τοποθεσία πιο ασφαλή, σε εστιακό ύφος 64 μέτρων. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε το 1951 ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1979 ηλεκτροδοτήθηκε και αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου.

Φάρος Παναγίας στη Μαντόνα

Βρίσκεται στη νησίδα Παναγία (Μαντόνα) στην είσοδο του λιμανιού του Γαίου, σε εστιακό ύφος 26 μέτρων. Ο φάρος αποτελείται από τετράγωνο πύργο ύφους 7,8 μ. και κατοικία φαροφυλάκων. Πρώτο-λειτούργησε το 1825 με ελαιόλαδο. Η λειτουργία του διακόπηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ενώ το 1946 λειτούργησε και πάλι με πετρέλαιο ως επιτηρούμενος. Το 1982 η λειτουργία του αυτοματοποιήθηκε και μετατράπηκε σε ηλιακό.

Φρούριο Αγίου Νικόλαου

Στον όρμο του Γαΐου υπάρχει το νησάκι του Αγίου Νικόλαου όπου δεσπόζει το ομώνυμο φρούριο. Το 1381 οι Παξοί πέρασαν από το βασίλειο της Νάπολης στην κυριαρχία της Βενετίας. Ο πρώτος Ενετός βαρώνος και φεουδάρχης του νησιού ήταν ο Αδάμ Σαν Ιππόλυτο . Τον διαδέχτηκε ο ανιψιός του Αδάμ Β’ Σαν Ιππόλυτο ο οποίος το 1423 ζήτησε και πήρε από την Βενετική Γερουσία την άδεια να χτίσει με δικά του έξοδα το κάστρο για την προστασία του πληθυσμού από τους πειρατές. Η ύπαρξη του κάστρου καθώς και του κάστρου του Διαλέτου στη Λάκκα (που δεν σώζεται) εξασφάλισαν την ηρεμία στο νησί και ακολούθησε μια μακρά περίοδος ευημερίας. Από την αρχή της ενετικής κυριαρχίας φυτεύτηκαν πολλά ελαιόδεντρα στο νησί που έτσι εξελίχθηκε σε ελαιοπαραγωγικό κέντρο. Οι Ενετοί αποχώρησαν από τους Παξούς το 1797. Μετά ήρθαν για λίγο οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και μετά πάλι οι Γάλλοι. Το 1814, οι Άγγλοι έγιναν κύριοι όλων των Επτανήσων και στους Παξούς πήραν το φρούριο από τους Γάλλους χωρίς να δοθεί μάχη (αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν συμβεί αιματηρά επεισόδια μεταξύ ντόπιων και Γάλλων). Μάλιστα στην εκστρατευτική δύναμη των Άγγλων συμμετείχε ως ταγματάρχης ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με διοικητή τον φιλέλληνα Ριχάρδο Τσωρτς.

Διαμονή στους Παξούς: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register