Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στον Πόρο

Ιερό του Ποσειδώνα

Βρίσκεται στη θέση Παλάτια, ανάμεσα στη Βίγλα και τον Προφήτη Ηλία. Ο Ναός του Ποσειδώνα χτίστηκε γύρω στα 520 π.Χ. Ήταν δωρικός περίπτερος, με 6 κίονες στις στενές και 12 στις μακριές πλευρές του. Πρόκειται για ένα από τα τρίτα μεγάλα ιερά του Ποσειδώνα γύρω από το Σαρωνικό. Ο ναός σχημάτιζε ισοσκελές τρίγωνο με τους ναούς Αφαίας Αίγινας και Ποσειδώνα Σουνίου. Οικοδόμημα στα νοτιοδυτικά του ναού ενδέχεται να ήταν το Βουλευτήριο της πόλης της Καλαυρείας. Εκεί συσκέπτονταν και οι αντιπρόσωποι των επτά πόλεων που συμμετείχαν στην Αμφικτιονία της Καλαυρείας. Στα νοτιοδυτικά του Βουλευτηρίου υπήρχε ένα κτήριο (το μνημείο του Δημοσθένη ή το Ασκληπιείο). Στο ιερό κατέφυγε και ζήτησε άσυλο ο ρήτορας Δημοσθένης, διοκόμενος από τους Μακεδόνες, οι οποίοι είχαν καταλάβει την Αθήνα. Στο τέλος, ο μεγάλος ρήτορας της αρχαιότητας, αυτοκτόνησε πίνοντας δηλητήριο και θάφτηκε στο χώρο του ιερού το 322 π.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου βρίσκεται στην Πλατεία Κορυζή. Δημιουργήθηκε χάρη σε ένα πρωτοπόρο ζηλωτή της αρχαιολογίας, ο οποίος ξεκίνησε και ανέλαβε μόνος του το βαρύ έργο της διάσωσης των αρχαιοτήτων της Τροιζηνίας, τον Χρήστο Φουρνιάδη. Η έκθεση του Μουσείου εκτείνεται σε δύο αίθουσες, μία στο ισόγειο και μία στον όροφο του κτηρίου και περιλαμβάνει εκθέματα από όλη την περιοχή της Τροιζηνίας και κάποια από την περιοχή της Ερμιόνης. Το μουσείο φιλοξενεί γλυπτά, επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη από την Τροιζήνα, την Καλαύρεια και τα Μέθανα. Σημαντικότερα εκθέματα είναι ένα μεγάλο ανάγλυφο με παράσταση σκύλου, το οποίο υπήρξε ενσωματωμένο σε αρχαίο οικοδόμημα, ένα γύψινο εκμαγείο της γνωστής ενεπίγραφης στήλης από την Τροιζήνα με το κείμενο του αθηναϊκού ψηφίσματος που πρότεινε ο Θεμιστοκλής το 480 π.Χ. για την αντιμετώπιση της περσικής εισβολής, ένα αρχαϊκό επίγραμμα (600 π.Χ. περίπου) από επιτάφειο σήμα που βρέθηκε στα Μέθανα, ένα τιμητικό ψήφισμα της πόλης της Τροιζήνας (369 π.Χ.) και το ενεπίγραφο βάθρο ενός χάλκινου ανδριάντα του αυτοκράτορα της Ρώμης Μάρκου Αυρηλίου, ανάθημα της πόλης των Μεθάνων (175-180 μ.Χ.). Τα εκθέματα του μουσείου συνθέτουν μια πλούσια συλλογή που καλύπτει όλες τις χρονικές περιόδους, από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.

Λαογραφικό μουσείο Πόρου

Το Λαογραφικό Μουσείο Πόρου,είναι δημιούργημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της αγάπης και της θέλησης των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου «ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ» που ιδρύθηκε το 2003 και απετέλεσε έναν από τους βασικούς καταστατικούς σκοπούς του. Το λαογραφικό υλικό συγκεντρώθηκε με πολύ προσπάθεια, υπομονή, αντοχή και θέληση, από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, από δωρεές μελών και φίλων και από αγορές. Περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα συλλογή από, οικιακά σκεύη, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία της αγροτικής ζωής, έπιπλα της λαϊκής κατοικίας, αργαλειό, κεντήματα, υφαντά, κάθε είδους εργόχειρα, στολές, φορεσιές φωτογραφίες και άλλα. Το μουσείο του Πόρου είναι καταχωρημένο στα Λαογραφικά Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έκθεση «Κοχύλια & Θάλασσα»

Στο ισόγειο της Χατζοπουλείου δημοτικής βιβλιοθήκης στεγάζεται η μόνιμη έκθεση «Κοχύλια & Θάλασσα». Την έκθεση έχει εγκαταστήσει και επιμελείται για λογαριασμό του Δήμου Πόρου το τμήμα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αξιοποιώντας την ευγενική δωρεά της ομώνυμης συλλογής κοχυλιών του ζεύγους Γιώργου και της Χέλγκας Κανελλάκη. Η μουσειακή αυτή έκθεση είναι εμπλουτισμένη και με κάποια γεωλογικά, ηφαιστειολογικά και αρχαιολογικά στοιχεία κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του νοτίου Αιγαίου, που παραχώρησε για συμπλήρωσή της το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και με και σειρά από επιστημονικές φωτογραφικές απεικονίσεις των γύρω βυθών. Η έκθεση είναι θεματική και μουσειακής μορφής και, σύμφωνα με τα υφιστάμενα επίσημα στοιχεία, δεν έχει παρουσιαστεί τουλάχιστον μέχρι σήμερα στον Ελληνικό χώρο άλλη έκθεση για το Κοχύλι, με ανάλογη πληρότητα στο αντικείμενο, επιστημονική αρτιότητα και πλούτο εικόνων και πληροφοριών.

Ρώσικος Ναύσταθμος

Στα δυτικά του λιμανιού του Πόρου, μέσα σε ένα πανέμορφο όρμο είναι αμφιθεατρικά κτισμένος ο Ρωσικός Ναύσταθμος. Μετά τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου οι Ρώσοι επέλεξαν το απήνεμο λιμάνι του Πόρου για τη δημιουργία σταθμού τροφοδοσίας του ρωσικού στόλου. Έτσι έχτισαν συγκρότημα που περιείχε σημαντικά μεγάλο αριθμό κτισμάτων για την παρασκευή γαλέτας και για την αποθήκευση υλικών, τροφίμων και γαιανθράκων που χρησίμευαν για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στόλου. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ταυτόχρονα με τη φθίνουσα πορεία του Ρωσσικού Ναυτικού, ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία Αλέξανδρος Τομπάζης – Ποριώτης στην καταγωγή- εισηγήθηκε στον Τσάρο την παραχώρηση της κυριότητας του χώρου στο Ελληνικό Δημόσιο προς όφελος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο Τσάρος συμφώνησε και ο Ρωσικός Ναύσταθμος περιήλθε στη δικαιοδοσία της Ναυτικής Υπηρεσίας που έδρευε τότε στον Πόρο. Τα επόμενα χρόνια η εγκατάσταση έμεινε σε αχρηστία και έτσι ασυντήρητη άρχισε να ερειπώνεται. Από το 1989, με απόφασή του Υπουργείου Πολιτισμού, τα κτίρια του Ρωσικού Ναυστάθμου είναι χαρακτηρισμένα ως ιστορικά και διατηρητέα μνημεία.

Το Ρολόι

Το ιστορικό ρολόι του Πόρου, χτίστηκε το 1927. Τη δαπάνη για την ανέγερση του κάλυψε ο Ποριότης βουλευτής Τροιζηνίας, Ιωάννης Χαρ. Παπαδόπουλος, ο οποίος μερίμνησε επίσης και για την αγορά ενός περίτεχνου μηχανισμού λειτουργίας του, κατασκευασμένου στην Αμερική το 1915. Το 2000, και αφού το κτίσμα είχε υποστεί σημαντικές φθορές στο πέρασμα του χρόνου, αποφασίστηκε η γενική επισκευή του. Από το 2015 ο μηχανισμός του ρολογιού, αφού επισκευάστηκε, τροποποιήθηκε και είναι πλέον εγκατεστημένος στο ισόγειο του κτίσματος μέσα σε γυάλινη θήκη ορατός σε όλους τους επισκέπτες. Το ιστορικό ρολόι είναι καθιερωμένο ως το σύμβολο του Πόρου.

Φάρος Ντάνα

Ο Φάρος «Ντάνα», που δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου του Πόρου, χτίστηκε το 1870 από τη Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων. Είναι ένας από τους πιο όμορφους πετρόκτιστους τετράγωνους φάρους της χώρας μας και αποτελεί ένα από τα νεότερα μνημεία της ναυτικής ιστορίας του τόπου. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2011, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ολοκλήρωσε την πλήρη και εκ βάθρων αποκατάσταση του ιστορικού πετρόκτιστου φάρου με αποτέλεσμα ο ανακαινισμένος φάρος να είναι σήμερα ένα στολίδι και μια υπενθύμιση για την αξία αυτών των σπουδαίων πολιτιστικών μνημείων της ναυτικής μας κληρονομιάς. Απέχει λιγότερα από 6 χιλιόμετρα από την πόλη του Πόρου. Το μονοπάτι από τον ασφαλτοδρωμένο δρόμο μέχρι το φάρο είναι βατό και η διαδρομή δε διαρκεί περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά. Από εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την όμορφη θέα στο Σαρωνικό και τη χερσόνησο των Μεθάνων.

Διαμονή στον Πόρο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register