Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Οινούσσες

Αξιοθέατα στις Οινούσσες

Αξιοθέατα στις Οινούσσες

Άγαλμα της Οινουσσίας μητέρας

Στην είσοδο του λιμανιού στις Οινούσσες σας υποδέχεται το άγαλμα της Οινουσσίας μητέρας, που με το μαντήλι κατευοδώνει τα παιδιά της όταν ξεμακραίνουν για τα μακρινά ταξίδια τους στους ωκεανούς.

Γοργόνα της Αιγνούσσας ή Οινουσιώτισσα

Στην είσοδο του λιμανιού μια χάλκινη γοργόνα με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι, αιώνιας συντρόφου του ναυτικού στο πέλαγος υποδέχεται τους επισκέπτες. Είναι το εμβληματικό μπρούτζινο γλυπτό, της γλύπτριας Μαρίας Παπακωνσταντίνου, που υποδέχεται του επισκέπτες του νησιού.

Μνημείο του Αφανούς Ναύτη

Περπατώντας από την προβλήτα προς την πλατεία της Ναυτοσύνης ορθώνεται το μνημείο του Αφανούς Ναύτη, το οποίο είναι το πρώτο άγαλμα στην Ελλάδα που αφιερώθηκε στους απολεσθέντες ναυτικούς. Έχει γραμμένα ολόγυρα τα ονόματα όλων των Οινουσσίων ναυτικών που χάθηκαν στη θάλασσα. Ο ναύτης του μνημείου με πρόσωπο αυστηρό. Καθώς κοιτάζει τις θάλασσες, που έρχονται, στέκεται ολόρθος στο τιμόνι του. Από κάτω υπάρχουν γραμμένοι οι στίχοι «Τίποτα, Αρχόντοι, δε φελά, μονάχα το καράβι». Οι στίχοι είναι του Αλέξανδρου Πάλλη και αναφέρονται στον Κανάρη. Είναι ωραίο ότι αυτούς τους στίχους βάλανε, ως παραίνεση, οι Οινουσσιώτες στο άγαλμά τους. Να τους διαβάζουν τα παιδιά του νησιού, να βλέπουν το ναύτη και να ξέρουν, πως εκεί στη θάλασσα είναι η προκοπή και η δόξα τους.

Ναυτικό Μουσείο

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού πάνω στην παραλιακή, πολύ κοντά στο σημείο προσέγγισης του πλοίου, που αποτέλεσε και το πρώτο περιφερειακό ναυτικό μουσείο. Έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ένα αληθινό κόσμημα του νησιού που ιδρύθηκε το 1965, για να στεγάσει μοντέλα πλοίων, μισομόντελα, πίνακες ζωγραφικής, ναυτικά όργανα, έγγραφα και βιβλία, όλα σχετικά με τη ναυτική παράδοση των Οινουσσών. Μέσα από τους άριστους διαμορφωμένους χώρους, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδεύσει στις εποχές, στις εποχές που τα Οινουσσιακά ιστιοφόρα όργωναν τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο και οι σπουδαίοι καπετάνιοι τους μεγαλουργούσαν στο εμπόριο και τη ναυτιλία. Μια αξιόλογη και σπάνια συλλογή, μοναδική στην Ελλάδα, αποτελούμενη από περίτεχνα μοντέλα πλοίων που μαρτυρούν τις φάσεις της εμπορικής ναυτιλίας των Οινουσσών και προσδίδουν στο μουσείο ιστορική αξία. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η συλλογή ομοιωμάτων πλοίων, τα περισσότερα από αυτά κατασκευασμένα από Γάλλους αιχμαλώτους στην Αγγλία την εποχή των Ναπολεόντειων πολέμων (1789-1816). Ακόμη εκτίθενται συλλογή όπλων εποχής (19ος αιώνας), ναυτικά όργανα και εργαλεία, φωτογραφίες που απεικονίζουν Οινουσιώτικα πλοία κ.ά. Άλλα πλούσια εκθέματα περιλαμβάνουν πίνακες λαϊκών πλοιογράφων (οι περισσότεροι από αυτούς είναι έργα του Χιώτη ζωγράφου Αριστείδη Γλύκα). Το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών φροντίζει για τη συγκέντρωση ιστορικού, λαογραφικού και φωτογραφικού υλικού που αφορά το νησί, έχει συγκροτήσει βιβλιοθήκη, ενώ δραστηριοποιείται και στον χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Πνευματικό Κέντρο

Στο Πνευματικό Κέντρο που βρίσκεται περίπου στη μέση του οικισμού των Οινουσσών, πραγματοποιούνται διάφορες διαλέξεις από αξιόλογους ανθρώπους, Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, αλλά και συνέδρια από τοπικούς και ξένους φορείς.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register