Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στη Χάλκη

Ανεμόμυλοι

Οι Ανεμόμυλοι της Χάλκης είναι το ορόσημο του νησιού που  στέκουν στην κορυφή του λόφου πάνω από το Νημποριό. Παλαιότερα, οι ανεμόμυλοι λειτουργούσαν από τον άνεμο, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας, όπου φημίζονται για τους έντονους ανέμους τους. Αν και οι ανεμόμυλοι δεν λειτουργούν πια, εξακολουθούν να αποτελούν σύμβολο της μακράς ιστορίας του νησιού.

Εγκαταλελειμμένο Χωριό

Οι τελευταίοι κάτοικοι του Χωριού εγκατέλειψαν την περιοχή το 1970. Το πρώτο κτίριο που θα δείτε από το παλιό μονοπάτι είναι η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που περιβάλλεται από ελαιόδεντρα. Ακολουθεί η εκκλησία του Σωτήρα και το παλιό σχολείο που διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση. Τα μικρά μοναστήρια της Αγίας Τριάδας, ο Άγιος Κωνσταντίνος και η θολωτή εκκλησία της Παναγίας Χωριανής, με το τεράστιο κυπαρίσσι, σώζονται σε όλο το Χωριό. Αυτά τα προσκυνήματα παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες της ανθοφορίας που γνώριζε κάποτε ο οικισμός.  Αξίζει να παρατηρηθούν τα ισοδομικά τείχη που βρίσκονται σε διάφορα κατεστραμμένα σπίτια, τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά τμήματα στο νεκροταφείο, οι σαρκοφάγοι και η δωρική πρωτεύουσα στον Άγιο Κωνσταντίνο.  Δύο θρόνοι σκαλισμένοι στο βράχο με την επιγραφή «ΔΙΟΣ ΕΚΑΤΗΣ» βρέθηκαν λίγο πιο πάνω από το Χωριό που σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε.

Κάστρο των Ιπποτών

Το κάστρο των Ιπποτών κυριαρχεί στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, στην κορυφή του λόφου του Αγίου Νικολάου, χτισμένο πάνω στα θεμέλια ενός παλαιότερου πιθανόν Ελληνιστικού τείχους. Ιδρύθηκε από τους ιππότες της τάξης του Αγίου Ιωάννη, στα μέσα του 14ου αιώνα και διήρκησε μέχρι να παραδοθεί στους Οθωμανούς το 1522, μετά την πτώση της Ρόδου. Είναι προσβάσιμο μέσω ενός μονοπατιού που ανεβαίνει από την εκκλησία της Παναγίας στο Χωριό. Η ανάβαση είναι λίγο απότομη, αλλά δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά. Στην είσοδο του κάστρου θα δείτε το ενσωματωμένο οικόσημο του Πλοιάρχου των Ιωαννιτών Ιπποτών, Pierre d’ Aubusson. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου σώζεται ακόμα μέσα στους τοίχους με τοιχογραφίες του 15ου και 17ου αιώνα. Στα χρόνια της λειτουργίας του το κάστρο είχε οπτική επαφή με τον πύργο «fryctoria» (επικοινωνιακός πύργος) στο δυτικότερο άκρο του νησιού, στο ακρωτήριο Κεφαλή και, όταν χρειαζόταν, έστελνε σήματα στους «viglatores» (παρατηρητές) της Ρόδου.

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης

Το Μουσείο-Σκευοφυλάκιο, δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό την προβολή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Χάλκης μέσα από την Εκκλησιαστική Τέχνη. Στόχος του Μουσείου Εκκλησιαστικής τέχνης- Σκευοφυλακίο είναι η συγκέντρωση των Εκκλησιαστικών Αρχαιοτήτων που κινδυνεύουν, η συντήρηση, ή ασφαλής διαφύλαξη και ανάλογα η προβολή τους. Σήμερα, στο Μουσείο εκτίθενται 71 αντικείμενα εισαγόμενης και εγχώριας Εκκλησιαστικής Τέχνης του 18ου, 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Παραδοσιακό σπίτι της Χάλκης

Το Παραδοσιακό σπίτι της Χάλκης βρίσκεται στο γοητευτικό χωριό Νημποριό. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αντικείμενα από την τοπική πολιτισμική κληρονομιά του νησιού, όπως παραδοσιακά κεντήματα και μαγειρικά σκεύη.

Πύργος Ρολογιού

Ο Πύργος Ρολογιού Χάλκης βρίσκεται στο όμορφο οικισμό Νημποριό. Ο πύργος του ρολογιού διακρίνεται για την αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική του. Χτίστηκε από τις δωρεές της ομογενής κοινότητας Χάλκης.

Πηγή: Δήμος Χάλκης

Διαμονή στη Χάλκη: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register