Αξιοθέατα στη Σίκινο
Ανεμόμυλοι
Οι περισσότεροι πετρόχτιστοι ανεμόμυλοι της Σικίνου ήταν στην κορυφογραμμή του Τρούλλου, με κυλινδρικό σχήμα και διώροφοι. Σήμερα σώζονται μόνο τρεις που βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου. (Πηγή photo: google maps)
Αρχαία Πόλη
Η αρχαία πόλη της Σικίνου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, στο ύψωμα της Αγίας Μαρίνας. Σώζονται ερείπια ισχυρού οχυρωματικού περίβολου, δημοσίων οικοδομημάτων και ναών, τα οποία ανάγονται στην Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Η πρόσβαση γίνεται με μονοπάτι από την Επισκοπή, περνάς τα πηγάδια του Μάναλη και καταλήγει στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στην κορυφή του ίδιου υψώματος.
Έκθεση Εικόνων Μεταβυζαντινής Εποχής
Η έκθεση εικόνων μεταβυζαντινής εποχής, της λεγόμενης Κρητικής Σχολής, βρίσκεται στην πλατεία του Κάστρου και τα καλοκαίρια στεγάζεται στον πρώτο όροφο του δήμου. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης πολλοί αγιογράφοι κατέφυγαν στην ενετοκρατούμενη Κρήτη. Γύρω στο 16ο αιώνα αναπτύχθηκε η λεγόμενη Κρητική Σχολή, στην οποία ανήκουν και οι εικόνες της Σικίνου. Οι μεταβυζαντινές εικόνες τον υπόλοιπο χρόνο φιλοξενούνται στο ναό της Παντάνασσας.
Επισκοπή
Ο ναός της Επισκοπής βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Σικίνου και είναι το εντυπωσιακότερο αξιοθέατο του νησιού. Περιτριγυρισμένο από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελιά, ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, τμήματα τειχών, όστρακα αγγείων και κομμάτια μαρμάρινων γλυπτών, αποτελεί ένα μνημείο εξέχουσας αρχαιολογικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, όχι μόνο για το νησί, αλλά και για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Σε πρόσφατες ανασκαφές στην Επισκοπή, ανακαλύφθηκε ασύλητος μαρμάρινος τάφος των ρωμαϊκών χρόνων (2ος – 3ος). Εκτός από τα οστά και τα υπολείμματα από την ενδυμασία της νεκρής, τα υπόλοιπα ευρήματα έδειξαν ότι ήταν μια πλούσια γυναίκα, καθώς βρέθηκαν ένα χρυσό περιδέραιο, βραχιόλια, δακτυλίδια, πόρπη, οστέινη γραφίδα, καθρεφτάκι, αγγεία κ.ά. Από μια πέτρινη επιγραφή που βρέθηκε στον τάφο, το όνομα της νεκρής, ήταν «Νεικώ». Αρχικά είχε θεωρηθεί ναός του Πυθίου Απόλλωνα, όμως το οικοδόμημα αυτό με τις υπόγειες θολωτές κρύπτες έχει τον αρχιτεκτονικό τύπο των ρωμαϊκών μαυσωλείων. Το μνημείο στέκει όρθιο μέχρι τις μέρες μας με ευανάγνωστα τα σημάδια των εποχών, που του έδωσαν την αλλόκοτη όσο και μοναδική μορφή του. (Πηγή photo: google maps)
Λαογραφικό Μουσείο στο Χωριό
Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στο Χωριό και στεγάζεται στο παλιό ελαιοτριβείο της οικογένειας Μαργέτη. Φιλοξενεί οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία καθώς και όλο τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούταν στο παρελθόν για την παραγωγή ελαιολάδου.
Από την ομάδα του Greece Destination
Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org