Αξιοθέατα στη Σέριφο
Αρχαιολογικό Μουσείο
Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στη Χώρα της Σερίφου, ακριβώς απέναντι από την στάση των λεωφορείων, σε ένα πολύ κεντρικό σημείο, κοντά στην πλατεία των Μύλων. Τα εκθέματά του δεν είναι πάρα πολλά, καθώς ο χώρος του είναι περιορισμένος, ωστόσο είναι ανοιχτό όλον το χρόνο για το κοινό. Τα ευρήματα που φιλοξενεί αφορούν την κλασική, τη ρωμαϊκή και την ελληνιστική περίοδο και προέρχονται από διάφορα μέρη του νησιού.
Άσπρος Πύργος
Ο Άσπρος Πύργος, το κυκλικό μαρμάρινο οικοδόμημα των Ύστερων Κλασικών/Ελληνιστικών Χρόνων, είναι ένα ιδιαίτερο μνημείο καθώς η χρονολογία κατασκευής του τοποθετείται ανάμεσα στον 4ο και τον 3ο αιώνα π.Χ. Οι μεγάλοι λευκοί μαρμάρινοι ογκόλιθοι που τον αποτελούν υψώνονταν κυκλικά για περίπου 12 μέτρα, περιλαμβάνοντας το ισόγειο και τους δύο ορόφους του. Πλέον σώζεται ένα μικρό μέρος του, με μέγιστο ύψος σχεδόν 5 μέτρα. Τα χαρακτηριστικά του Άσπρου Πύργου και η πανοραμική θέα στο σημείο όπου βρίσκεται υποδεικνύουν ότι λειτουργούσε ως παρατηρητήριο.
Η μοναδική είσοδος βρισκόταν στο ισόγειο και μία στενή ελικοειδής σκάλα οδηγούσε εσωτερικά προς τους ορόφους, όπου λιγοστά ανοίγματα εξυπηρετούσαν ως παράθυρα και πολεμίστρες. Το κτίσμα καταστράφηκε λίγους αιώνες αργότερα, υπό άγνωστες συνθήκες. Μεγάλο μέρος του κατέρρευσε προς το εσωτερικό, σφραγίζοντάς το, ενώ οι υπόλοιποι λίθοι σκόρπισαν γύρω του.
Στα τέλη του 19ου αιώνα δημιουργήθηκε ένα μικρό κοιμητήριο και χτίστηκαν ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Οι τετραετείς εργασίες αποκατάστασης του Άσπρου Πύργου (2010-2014), φανέρωσαν τμήματα από τα χαλάσματά του να έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των μεταγενέστερων κτισμάτων, κρυμμένα πίσω από το σοβατισμένο πέτρινο τοίχο τους. Αν παρατηρήσει κανείς θα δει μαρμάρινους λίθους ενσωματωμένους στο κτίσμα της μικρής εκκλησίας, οι οποίοι αποτελούν δομικό κομμάτι της και δεν αφαιρέθηκαν.
Θόλος
Ο πέτρινος όγκος που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του οικισμού Καλλίτσος, ανάμεσα σε παλιά πέτρινα κτίσματα, αποκαλείται «Θόλος». Είναι ένα αρκετά εντυπωσιακό λίθινο αντικείμενο, του οποίου σώζεται ένα μέρος του (ύψους περίπου 2 μέτρων).
Κάστρο της Γριάς
Στην κορυφή απόκρημνου λόφου που βρίσκεται πάνω από το όρμο του Κουταλά, ήταν η θέση οχυρωμένου οικισμού, που σήμερα έχει το όνομα Κάστρο της Γριάς. Ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου τείχους, ενώ σώζονται λίγα ερείπια θέσεων οχύρωσης.
Λαογραφικό Μουσείο
Το λαογραφικό μουσείο βρίσκεται στην Κάτω Χώρα της Σερίφου, ακριβώς κάτω από το δημοτικό σχολείο, δίπλα στο υπαίθριο θεατράκι του Συνδέσμου Σεριφίων. Ιδρύθηκε το 1976 και φιλοξενεί παραδοσιακά εκθέματα (υφαντά, κεραμικά, οικιακά σκεύη, πορσελάνες, τοπικές φορεσιές και άλλα αντικείμενα, που αναπαριστούν τις αγροτικές, οικιακές και άλλες εργασίες της υπαίθρου), τα οποία δωρήθηκαν από τους κατοίκους του νησιού και είναι κομμάτι από αυτά που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή τους, κατά το 19ο και τον 20ο αιώνα. Ιδιοκτήτης του μουσείου είναι ο Σύνδεσμος Σεριφίων. Μπορείτε να το επισκεφτείτε κατά τους θερινούς μήνες.
Μέγα Λιβάδι και Μεταλλεία
Αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της Σερίφου, αποτελούν τα μεταλλεία, των οποίων κάποιες στοές και εγκαταστάσεις υπάρχουν ακόμη και ο επισκέπτης μπορεί να τις διακρίνει στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Στην αριστερή πλευρά της παραλίας υπάρχουν εγκαταστάσεις των μεταλλείων, όπως η σκάλα φόρτωσης, βαγονέτα μεταφοράς σιδηρομεταλλευμάτων, ερείπια κτιρίων και ράγες που διατρέχουν την πλαγιά από στοά σε στοά. Κοντά στη σκάλα φόρτωσης, στην περιοχή του Αλμυρού, υπάρχει πηγή που αναβλύζει χλιαρό ιαματικό νερό. Ψηλότερα βρίσκεται η είσοδος μιας στοάς που διαπερνάει το λόφο και καταλήγει στο λόφο πάνω από το Μαλλιάδικο και τον Καλόγερο.
Μεταλλευτικό Μουσείο
Το μεταλλευτικό μουσείο βρίσκεται στο ιστορικό Μέγα Λιβάδι της Σερίφου, στην είσοδο του οικισμού, στο κτίριο του παλιού σχολείου του χωριού. Σε αυτό στεγάζονται διάφορα αντικείμενα (εργαλεία) που χρησιμοποιούσαν καθημερινά οι μεταλλωρύχοι, ενώ υπάρχει και συλλογή πετρωμάτων από το πλούσιο υπέδαφος της Σερίφου. Το εν λόγω μουσείο είναι επισκέψιμο μόνο κατά τους θερινούς μήνες.
Πλυσταριό
Το λευκό κτίριο, που βρίσκεται αριστερά στην τελευταία στροφή πηγαίνοντας απ’ το Λιβάδι προς τη Χώρα και πριν την Κάτω Χώρα στον αυτοκινητόδρομο, με τις καμάρες που χρονολογούνται περί του 19ου αιώνα, και λέγεται Μέσα Πηγάδι ή Πασπαριό. Από αυτό έπαιρνε νερό η Κάτω Χώρα ενώ στις γούρνες του, έπλεναν τα ρούχα τους οι νοικοκυρές.
Φάρος
Ο πέτρινος φάρος είναι από τα πιο ωραία σημεία του νησιού. Στέκει επιβλητικός από το 1901 στα απόκρημνα βράχια του ακρωτηρίου Σπαθί, στο νότιο μέρος της Σερίφου, 65 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Τα πέτρινα φινιρίσματα γύρω από τα παράθυρα και στις γωνίες των τοίχων τον κάνουν έναν από τους πιο όμορφους φάρους των Κυκλάδων.
Ψαρόπυργος
Λέγεται Ψαρόπυργος, ή «Kαναπές» ή «Θρόνος» του Κύκλωπα. Έχει διαστάσεις 8,80×7,20 μ. Στα δυτικά του σώζεται τμήμα αρχαίου τοίχου, πιθανόν περιβόλου, και λίγα μέτρα βορειότερα ανοίγεται το στόμιο της βαθιάς σπηλιάς του Κύκλωπα με είσοδο και σκαλοπάτια λαξευμένα στο βράχο.