Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Σέριφος Κυκλάδες

Αξιοθέατα στη Σέριφο

Αξιοθέατα στη Σέριφο

Άσπρος Πύργος

Ο Άσπρος Πύργος, το κυκλικό μαρμάρινο οικοδόμημα των Ύστερων Κλασικών/Ελληνιστικών Χρόνων, είναι ένα ιδιαίτερο μνημείο καθώς η χρονολογία κατασκευής του τοποθετείται ανάμεσα στον 4ο και τον 3ο αιώνα π.Χ. Οι μεγάλοι λευκοί μαρμάρινοι ογκόλιθοι που τον αποτελούν υψώνονταν κυκλικά για περίπου 12 μέτρα, περιλαμβάνοντας το ισόγειο και τους δύο ορόφους του. Πλέον σώζεται ένα μικρό μέρος του, με μέγιστο ύψος σχεδόν 5 μέτρα. Τα χαρακτηριστικά του Άσπρου Πύργου και η πανοραμική θέα στο σημείο όπου βρίσκεται υποδεικνύουν ότι λειτουργούσε ως παρατηρητήριο. Η μοναδική είσοδος βρισκόταν στο ισόγειο και μία στενή ελικοειδής σκάλα οδηγούσε εσωτερικά προς τους ορόφους, όπου λιγοστά ανοίγματα εξυπηρετούσαν ως παράθυρα και πολεμίστρες. Το κτίσμα καταστράφηκε λίγους αιώνες αργότερα, υπό άγνωστες συνθήκες. Μεγάλο μέρος του κατέρρευσε προς το εσωτερικό, σφραγίζοντάς το, ενώ οι υπόλοιποι λίθοι σκόρπισαν γύρω του. Στα τέλη του 19ου αιώνα δημιουργήθηκε ένα μικρό κοιμητήριο και χτίστηκαν ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Οι τετραετείς εργασίες αποκατάστασης του Άσπρου Πύργου (2010-2014), φανέρωσαν τμήματα από τα χαλάσματά του να έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των μεταγενέστερων κτισμάτων, κρυμμένα πίσω από το σοβατισμένο πέτρινο τοίχο τους. Αν παρατηρήσει κανείς θα δει μαρμάρινους λίθους ενσωματωμένους στο κτίσμα της μικρής εκκλησίας, οι οποίοι αποτελούν δομικό κομμάτι της και δεν αφαιρέθηκαν.

Θόλος

Ο πέτρινος όγκος που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του οικισμού Καλλίτσος, ανάμεσα σε παλιά πέτρινα κτίσματα, αποκαλείται «Θόλος». Είναι ένα αρκετά εντυπωσιακό λίθινο αντικείμενο, του οποίου σώζεται ένα μέρος του (ύψους περίπου 2 μέτρων).

Κάστρο της Γριάς

Στην κορυφή απόκρημνου λόφου που βρίσκεται πάνω από το όρμο του Κουταλά, ήταν η θέση οχυρωμένου οικισμού, που σήμερα έχει το όνομα Κάστρο της Γριάς. Ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου τείχους, ενώ σώζονται λίγα ερείπια θέσεων οχύρωσης.

Μέγα Λιβάδι και Μεταλλεία Σερίφου

Το Μέγα Λιβάδι είναι ένας οικισμός, χτισμένος μέσα στο εύφορο και γαλήνιο τοπίο της κοιλάδας που κατεβαίνει από την περιοχή Μαύρα Βολάδια και βρέχεται από τα ήσυχα νερά του όρμου, ο οποίος δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1880, όταν τα μεταλλεία της Σερίφου βρίσκονταν στο απόγειό τους. Εδώ εκτός από κατοικίες των εργατών (και ερημωμένα αρχοντικά πλέον), υπήρχαν αστυνομικός σταθμός, χημείο, παντοπωλεία, σχολείο (την περίοδο 1900-1914 λειτούργησε δημοτικό σχολείο, η λεγόμενη «Γρωμάννειος Σχολή»), καφενεία και ταβέρνες. Μετά τον ερχομό του Εμίλ Γκρώμαν (Emile Grohmann), μεταφέρονται εδώ το 1890 τα γραφεία της εταιρίας «Σέριφος-Σπηλιαζέζα» που εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία του νησιού. Στεγάζονταν στο Διοικητήριο, ένα νεοκλασικό κτήριο στο αρχιτεκτονικό στυλ του Ερνστ Τσίλλερ (Ernst Ziller), του οποίου τα ερείπια στέκουν ακόμα στην άκρη της παραλίας. Μπροστά από την είσοδό του βρίσκονται δύο φοίνικες, μάρτυρες του ένδοξου παρελθόντος. Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το λιτό μαρμάρινο Ηρώο, αφιερωμένο στους τέσσερις μεταλλωρύχους που έχασαν τη ζωή τους στην αιματηρή απεργία της 21ης Αυγούστου του 1916, προασπίζοντας το δικαίωμά τους για καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας. Σημαντικό φωτογραφικό υλικό και πετρώματα υπάρχουν στο Λαογραφικό Μουσείο, στην Κάτω Χώρα και φυσικά στο Μεταλλευτικό Μουσείο στο Μέγα Λιβάδι. Στην αριστερή πλευρά της παραλίας υπάρχουν εγκαταστάσεις των μεταλλείων, όπως η σκάλα φόρτωσης, βαγονέτα μεταφοράς σιδηρομεταλλευμάτων, ερείπια κτιρίων και ράγες που διατρέχουν την πλαγιά από στοά σε στοά. Κοντά στη σκάλα φόρτωσης, στην περιοχή του Αλμυρού, υπάρχει πηγή που αναβλύζει χλιαρό ιαματικό νερό. Στο σημείο αυτό ο Γρώμαν είχε κατασκευάσει λουτρά με σκοπό να χρησιμοποιούνται από τους εργάτες για θεραπευτικούς λόγους – κτίσματα που δεν σώζονται σήμερα. Ψηλότερα βρίσκεται η είσοδος μιας στοάς που διαπερνάει το λόφο και καταλήγει στο λόφο πάνω από το Μαλλιάδικο και τον Καλόγερο. Η Σέριφος είναι διάσημη στους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς κύκλους για την ποικιλία των κρυσταλλικών ορυκτών της, όπως ο γρανάτης, ο ανδραδίτης, ο φθορίτης, ο αιματίτης, ο μαλαχίτης και ο κρυσταλλικός μόλυβδος. Ο πράσινος χαλαζίας της Σερίφου που βρέθηκε στο Μεγάλο Χωριό και θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιος.

Πλυσταριό

Το λευκό κτίριο, που βρίσκεται αριστερά στην τελευταία στροφή πηγαίνοντας απ’ το Λιβάδι προς τη Χώρα και πριν την Κάτω Χώρα στον αυτοκινητόδρομο, με τις καμάρες που χρονολογούνται περί του 19ου αιώνα, και λέγεται Μέσα Πηγάδι ή Πασπαριό. Από αυτό έπαιρνε νερό η Κάτω Χώρα ενώ στις γούρνες του, έπλεναν τα ρούχα τους οι νοικοκυρές.

Σπήλαιο Κουταλά

Το σπήλαιο Κουταλά (ή Σταυρακόπουλου), που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1893 κατά τη διάρκεια εξορύξεων, με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και αποκρυσταλλωμένα αρχαία πήλινα σκεύη ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή, καθώς και το εντυπωσιακό σύστημα σιδηροτροχιών πάνω σε λιθόκτιστες οδούς και ράμπες, απ’ όπου τα βαγονέτα μετέφεραν το μετάλλευμα απ’ τις πλαγιές των γύρω λόφων στις «Σκάλες» για φόρτωση.

Φάρος

Ο πέτρινος φάρος είναι από τα πιο ωραία σημεία του νησιού. Στέκει επιβλητικός από το 1901 στα απόκρημνα βράχια του ακρωτηρίου Σπαθί, στο νότιο μέρος της Σερίφου, 65 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Τα πέτρινα φινιρίσματα γύρω από τα παράθυρα και στις γωνίες των τοίχων τον κάνουν έναν από τους πιο όμορφους φάρους των Κυκλάδων.

Ψαρόπυργος

Λέγεται Ψαρόπυργος, ή «Kαναπές» ή «Θρόνος» του Κύκλωπα. Έχει διαστάσεις 8,80Χ7,20 μ. και όσοι τον βλέπουν αναρωτιούνται πώς ανέβηκαν εκεί οι τεράστιοι σχιστόλιθοι που σχηματίζουν τη βάση του. Στα δυτικά του σώζεται τμήμα αρχαίου τοίχου, πιθανόν περιβόλου, και λίγα μέτρα βορειότερα ανοίγεται το στόμιο της βαθιάς, όπως λένε, σπηλιάς του Κύκλωπα με είσοδο και σκαλοπάτια λαξευμένα στο βράχο.

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στη Χώρα της Σερίφου, ακριβώς απέναντι από την στάση των λεωφορείων, σε ένα πολύ κεντρικό σημείο, κοντά στην πλατεία των Μύλων. Τα εκθέματά του δεν είναι πάρα πολλά, καθώς ο χώρος του είναι περιορισμένος, ωστόσο είναι ανοιχτό όλον το χρόνο για το κοινό. Τα ευρήματα που φιλοξενεί αφορούν την κλασική, τη ρωμαϊκή και την ελληνιστική περίοδο και προέρχονται από διάφορα μέρη του νησιού.

Λαογραφικό Μουσείο

Το λαογραφικό μουσείο βρίσκεται στην Κάτω Χώρα της Σερίφου, ακριβώς κάτω από το δημοτικό σχολείο, δίπλα στο υπαίθριο θεατράκι του Συνδέσμου Σεριφίων. Ιδρύθηκε το 1976 και φιλοξενεί παραδοσιακά εκθέματα (υφαντά, κεραμικά, οικιακά σκεύη, πορσελάνες, τοπικές φορεσιές και άλλα αντικείμενα, που αναπαριστούν τις αγροτικές, οικιακές και άλλες εργασίες της υπαίθρου), τα οποία δωρήθηκαν από τους κατοίκους του νησιού και είναι κομμάτι από αυτά που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή τους, κατά το 19ο και τον 20ο αιώνα. Ιδιοκτήτης του μουσείου είναι ο Σύνδεσμος Σεριφίων. Μπορείτε να το επισκεφτείτε κατά τους θερινούς μήνες.

Μεταλλευτικό Μουσείο

Το μεταλλευτικό μουσείο βρίσκεται στο ιστορικό Μέγα Λιβάδι της Σερίφου, στην είσοδο του οικισμού, στο κτίριο του παλιού σχολείου του χωριού. Σε αυτό στεγάζονται διάφορα αντικείμενα (εργαλεία) που χρησιμοποιούσαν καθημερινά οι μεταλλωρύχοι, ενώ υπάρχει και συλλογή πετρωμάτων από το πλούσιο υπέδαφος της Σερίφου. Το εν λόγω μουσείο είναι επισκέψιμο μόνο κατά τους θερινούς μήνες.

Πηγή πληροφοριών: Δήμος Σερίφου

Πηγή photo slider: Pikist

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register