Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στη Ρόδο

Ακρόπολη της Ρόδου (Μόντε Σμιθ ή Λόφος του Αγίου Στεφάνου)

Επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου και θαυμάστε τις σημαντικές αρχαιότητες που σώζονται μέσα στο πανέμορφο αρχαιολογικό πάρκο που ενδείκνυται για αρχαιολογικούς και οικολογικούς περιπάτους. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στο αναστηλωμένο αρχαίο Στάδιο του Διαγόρα και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Δίπλα από το Στάδιο βρίσκεται το μικρό μαρμάρινο θέατρο που σήμερα φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές παραστάσεις όπως ακριβώς συνέβαινε και στην αρχαιότητα. Στη κορυφή του λόφου δεσπόζει η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Ρόδου όπου ανάμεσα στα ερείπια στέκουν και κάποιοι κίονες από το ναό του Πυθίου Απόλλωνα μαρτυρώντας το αρχαίο μεγαλείο του. Στο βορεινό τμήμα της Ακρόπολης κείτονται και κάποια θραύσματα από τους ναούς της Πολιάδας Αθηνάς και του Δία.

Αρχαία Κάμειρος

Η Αρχαία Κάμειρος υπήρξε μαζί με τη Λίνδο και την Ιαλυσό μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού και ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο από την Αρχαϊκή μέχρι την Ελληνιστική Εποχή. Ήταν η περισσότερο συντηρητική από τις τρεις πόλεις και στήριξε τη ζωή και την ανάπτυξή της στην αγροτική παραγωγή. Αποκαλύφθηκε το 1929 κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά με θέα τη θάλασσα χωρίς οχυρωματικά έργα. Στον αρχαιολογικό χώρο σήμερα σώζονται τα ερείπια της ελληνιστικής – ρωμαϊκής πόλης της Καμείρου και συγκεκριμένα τμήματα σπιτιών και κτιρίων, η αρχαία Αγορά, ο δωρικός ναός και μερικές αψίδες, το ελληνιστικό Τέμενος, ο κεντρικός δρόμος της πόλης, τα ερείπια του υδραγωγείου και ίχνη από το ναό της Αθηνάς. Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο υψώνεται η Μονή της Παρθένου Μαρίας, στην ίδια θέση που τον 3ο αιώνα π.Χ. βρισκόταν ο ναός της Αθηνάς. Βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Ρόδου.

Βρουλιά

Είναι ένας αρχαίος οικισμός που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού της Ρόδου απέναντι από το Πρασονήσι. Πρόκειται για έναν αρχαίο πρώιμο οικισμό με οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η ζωή του οικισμού υπήρξε πολύ περιορισμένη. Σήμερα, το μικρό λιμανάκι της Βρουλιάς αποτελεί ασφαλές αλιευτικό καταφύγιο.

Λίνδος

Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού της Ρόδου και πενήντα πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου βρίσκεται το γραφικό χωριό Λίνδος με τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια και τα λευκά σπιτάκια με δάπεδα στρωμένα με χοχλακάκι, ζωγραφιστές οροφές, σοφράδες, πιατελότοιχους και πλακόστρωτες αυλές με περίτεχνα σχέδια από βότσαλο. Το χωριό έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τα καπετανόσπιτα με τους ψηλούς μαντρότοιχους και τις αψιδωτές εισόδους (πυλιώνες) με τα οικόσημα και τις βαριές ξύλινες πόρτες, που χτίστηκαν την περίοδο από το 16ο έως το 18ο αιώνα, την εκκλησία της Παναγίας της Λίνδου με τις καταπληκτικές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα στο κέντρο του χωριού, τον «τάφο του Κλεόβουλου», ένα τυμβοειδές κτίσμα του 6ου π.Χ. αιώνα που στην πραγματικότητα είναι ένα ταφικό μνημείο μιας πλούσιας οικογένειας της Λίνδου και το «Αρχοκράτειον», έναν τάφο του γένους των Αρχοκρατιδών της ελληνιστικής εποχής. Από τα ιδιόκτητα καπετανόσπιτα επισκέψιμα είναι μόνο το καπετανόσπιτο του Παπακωνσταντή. Στην κορυφή ενός απότομου βράχου ύψους εκατό δεκαέξι μέτρων είναι χτισμένη η Ακρόπολη της Λίνδου με τον ιερό της Λινδίας Αθηνάς του 4ου π.Χ. αιώνα, τα Προπύλαια, η μεγάλη ελληνιστική Στοά, το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και το Διοικητήριο της ιπποτικής περιόδου. Μοναδική είναι η ανάγλυφη τριήρης του 2ου π.Χ. αιώνα που είναι λαξευμένη στη βάση του βράχου.

Μεσαιωνική Πόλη

Στην αρχιτεκτονική της περιτοιχισμένης Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου επικρατεί ο δυτικοευρωπαϊκός υστερογοτθικός ρυθμός που διαμορφώθηκε την Ιπποτική περίοδο (1309–1522) και περιέχει τοπικά αιγαιοπελαγίτικα στοιχεία. Στην ιδιαίτερη αυτή αρχιτεκτονική προστέθηκαν μουσουλμανικά στοιχεία από τους Τούρκους που κατέλαβαν το νησί το 1523. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου αποτέλεσε στη συνέχεια για τους Ιταλούς που κατέλαβαν το νησί από τους Τούρκους το 1912 τον ιδανικό τόπο όπου θα μπορούσε να αναδειχθεί ο μνημειακός πλούτος των χρόνων του Μεσαίωνα. Τα αδιάψευστα ίχνη της ιπποτικής φάσης της Μεσαιωνικής Πόλης, αν και κρυμμένα κάτω από τις τουρκικές αλλοιώσεις, μπορούν εύκολα να αποκαλυφθούν, αναδεικνύοντας την σε ξεχωριστή περίπτωση. Η Μεσαιωνική Πόλη προστατεύεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Περιλαμβάνει σημαντικά μνημεία όπως το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Νοσοκομείο των Ιπποτών του 14ου αιώνα (πλατεία Σύμης), το Νοσοκομείο των Ιπποτών του 15ου αιώνα (πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου) που λειτουργεί και ως Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Οδός Ιπποτών που με τα καταλύματα των διαφορετικών «Γλωσσών» του Ιπποτικού Τάγματος αποτελεί τον πιο καλά διατηρημένο δρόμο της Ευρώπης, η Δημοτική Πινακοθήκη στην Πλατεία Σύμης, η Πλατεία Αργυροκάστρου με το Παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήρι, το παλιό Οπλοστάσιο των Ιπποτών που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ή Λαογραφικό Μουσείο, τα ερείπια του Ναού της Αφροδίτης, το Τέμενος του Σουλεϊμάν και το Μέγαρο της Καστελλανίας που σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει αξιόλογους περιπάτους όπως εκείνος της Μεσαιωνικής Τάφρου καθώς και εκείνη της Περιμέτρου των Τειχών. Αξιόλογο μνημείο θεωρείται και η Παναγία του Κάστρου του 11ου μ.Χ. αιώνα που είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος σωζόμενος ναός μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη. Στην αρχική της μορφή είχε κατασκευαστεί με βάση τον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο ο οποίος μετατράπηκε σε τρίκλιτη βασιλική με γοτθικά σταυροθόλια στο μεσαίο κλίτος κατά την Ιπποτική περίοδο. Στη διάρκεια του χρόνου ο ναός είχε διαφορετικές χρήσεις. Αρχικά ήταν ορθόδοξη χριστιανική μητρόπολη αφιερωμένη στην Παναγία. Κατά την ιπποτική περίοδο, (1309–1522 μ.Χ.) καθιερώθηκε ως καθολική χριστιανική εκκλησία και μητρόπολη των Λατίνων και κατά ην οθωμανική περίοδο (1522–1912) λειτούργησε ως Μουσουλμανικό Τέμενος και τέλος, μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως μουσείο. Σήμερα ο ναός βρίσκεται στα χέρια της αρχαιολογίας που έχει αναλάβει και τη συντήρησή του. Πέρα από το ιστορικό ενδιαφέρον που προκαλεί στον επισκέπτη, η Μεσαιωνική Πόλη φιλοξενεί κάθε είδους εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, ταβέρνες, καταλύματα και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης και αποτελεί ένα από τα πιο hot spot σημεία του νησιού.

Ξενώνας Αγίας Αικατερίνης

Ο Ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στο Μπούργκο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Κτίστηκε το 1391-92, επί μεγάλου Μαγίστρου Heredia, από τον Ιταλό Domenico d’ Allemagna, Αμιράλη του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών. Στο ιδρυτικό συμβόλαιο του Ξενώνα το 1391 αναγράφεται ότι ιδρύθηκε στο βούργο της Ρόδου, κοντά στα τείχη στην πύλη που οδηγούσε στο μώλο και ήδη το 1465 ονομαζόταν πύλη της Αγίας Αικατερίνης. Η θέση του κτιρίου ήταν περίοπτη, αφού προβάλλεται στον άξονα της εμπορικής πλατείας, όπου τοποθετήθηκαν και τα οικόσημα του 1516. Ο Ξενώνας, που προοριζόταν μόνο για διακεκριμένους επισκέπτες της Ρόδου, χρησιμοποιείται ήδη από το 1394 – 95, οπότε περιγράφεται από τον ταξιδιώτη Niccole de Martoni ως ωραίος και λαμπρός, με πολλά και όμορφα δωμάτια με πολλά και καλά κρεβάτια. Στον ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης λειτουργούν εκθεσιακοί χώρος στους οποίους εκτίθεται οι εργασίες αναστήλωσης του κτηρίου, μία αναπαράσταση υπνοδωματίου της Ιπποτικής εποχής και αρχαία που βρέθηκαν στη γύρο περιοχή.

Πηγές Καλλιθέας

Βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, εννέα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Τα εγκαίνια των αρχικών εγκαταστάσεων της Καλλιθέας έγιναν την 1η Ιουλίου 1929 και υπήρξαν πόλος έλξης πλήθους ασθενών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Τα νερά της Καλλιθέας ήταν κατάλληλα και θεραπευτικά για πολλές παθήσεις. Δίπλα από το μνημείο μπορεί κανείς να απολαύσει πεντακάθαρα νερά για κολύμπι, το γραφικό όρμο με το μοναδικό φυσικό κάλλος και τις καλλιτεχνικές συνθέσεις με την τέχνη του βοτσαλωτού. Δίπλα από το μνημείο μπορεί κανείς να απολαύσει πεντακάθαρα νερά για κολύμπι, το γραφικό όρμο με το μοναδικό φυσικό κάλλος και τις καλλιτεχνικές συνθέσεις με την τέχνη του βοτσαλωτού. Στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες πραγματοποιούνται περιοδικά εκθέσεις σύγχρονων και παλαιότερων δημιουργών, σε μόνιμη έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζεται το χθες και το σήμερα των πηγών Καλλιθέας ενώ στον χώρο διοργανώνονται πολύ συχνά πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και άλλες εκδηλώσεις.

Ενυδρείο της Ρόδου ή Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου

Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού. Κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το έτος 1934. Το 1937 άρχισε να λειτουργεί ως ερευνητική μονάδα με την ονομασία Βασιλικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Ρόδου (Reale Instituto di Ricerche Biologiche di Rodi). Από το 1947, μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, λειτούργησε υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών ως Υδροβιολογικό Ινστιτούτο. Από το 1963 λειτουργεί ως ενυδρείο και μουσείο με την ονομασία Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου και ως ερευνητική μονάδα στη Μεσόγειο.

Κάστρο της Αρχαγγέλου

Βρίσκεται σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας στη θέση Κεραμί και είκοσι επτά χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ρόδου, σε μικρή απόσταση από την ακτή. Είναι κτισμένο πάνω σε ένα φυσικό βράχο, ύψους διακοσίων δεκαεπτά μέτρων, ανατολικά του χωριού Αρχάγγελος και έχει σχήμα ελλειψοειδές. Όπως αναφέρεται στο ιπποτικό διάταγμα, χτίστηκε το 15ο αιώνα ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά τους κατοίκους από κάθε κίνδυνο. Τα πιο πρώιμα ευρήματα ανάγονται στο 1.100 π.Χ. Σήμερα αποτελεί μνημείο και αναπαλαιώνεται.

Μεσαιωνικό κάστρο της Κρητηνίας

Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το χωριό Κρητηνία και πενήντα πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Είναι ένα μείγμα Βυζαντινής και Μασσαιωνικής τεχνοτροπίας και είναι γνωστό και ως Κάστελλος. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου καθώς και νεότερα κτίσματα αφού το κάστρο χρησιμοποιήθηκε επί Ιταλοκρατίας σαν Ναύσταθμος.

Ιπποτικό κάστρο του Ασκληπειού

Βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο διακοσίων πενήντα μέτρων στην περιοχή του χωριού Ασκληπειό. Κατασκευάστηκε το 15ο αιώνα σε δύο φάσεις: στην πρώτη οχυρώθηκε ο τετράγωνος πύργος και στη δεύτερη επισκευάστηκε ο πύργος της βορειοδυτικής γωνίας. Το κάστρο οικοδομήθηκε για να προστατεύσει τον οικισμό του χωριού, καθώς η θέση του επέτρεπε την εποπτεία μεγάλου τμήματος της ακτογραμμής και των δρόμων της ενδοχώρας. Γύρω από αυτό υπάρχει εξωτερικό περιμετρικό τείχος πάχους 1.30- 1.50 μέτρων. Στο εσωτερικό της οχύρωσης υπάρχουν δύο στέρνες και κατάλοιπα αδιάγνωστων οικοδομημάτων.

Κάστρο Φεράκλου

Κάστρο χτισμένο στην περιοχή της Μαλώνας, σε λόφο ύψους 85 μ. μεταξύ των παραλιών Αγία Αγάθη και Χαράκι. Είναι γνωστό και ως Φερακλού ή Φαρακλενόν Kάστρο. Διακρίνονται δύο οικοδομικές φάσεις: βυζαντινή και ιπποτική. Σώζεται επίσης μία κύρια πύλη και δύο κυλινδρικοί πύργοι του 15ου αι.: ο Ν και ο ΝΑ πύργος. Στα τείχη σώζονται οικόσημα του Tάγματος των Iωαννιτών Ιπποτών καθώς και του Μεγάλου Μαγίστρου G. B. degli Orsini. Η κατάκτηση του κάστρου από τους Ιωαννίτες Ιππότες με το Μεγάλο Μάγιστρο Foulques de Villaret (1309-1317) στις 20 Σεπτεμβρίου 1306 αποτελεί την πρώτη ιπποτική κατάκτηση κάστρου στη Ρόδο. Πριν από το 1408 το κάστρο ήταν ερειπωμένο. Επισκευές έγιναν επί Μεγάλων Μαγίστρων Giovanni Battista degli Orsini (1467-1476) και Pierre d’Aubusson (1476-1503), ώστε να παρέχει το κάστρο προστασία στον οικισμό και την εύφορη ενδοχώρα, καθώς και στα αγκυροβόλια Xαράκι και Aγία Aγάθη.

Κάστρο της Μονολίθου

Βρίσκεται στην κορυφή ενός τεράστιου μοναχικού βράχου που υψώνεται απόκρημνος κοντά στην ακτή. Χτίστηκε το 14ο αιώνα από τους Ιωαννίτες Ιππότες προκειμένου να έχουν τον έλεγχο της θάλασσας και να προστατεύουν τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές. Η θέα του είναι μαγευτική. Μέσα στο κάστρο διασώζονται δεξαμενές και το μισοερειπωμένο άσπρο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.

Artistic Village (Μουσείο Κεραμικής Τέχνης)

Artistic Village Contemporary Art είναι μια γκαλερί τέχνης και ένα Μουσείο Κεραμικής Τέχνης και λειτουργεί από το 1984, με δημιουργό τον Νικόλα Ι. Συμιακό. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του όμορφου νησιού της Ρόδου, 23 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ρόδου. Η πρόσβαση είναι εύκολη από οποιοδήποτε σημείο της πόλης μέσο της περιφερειακής εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου. O αερολιμένας Διαγόρας της Ρόδου απέχει μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο, όσο περίπου και το κέντρο (η πόλη) της Ρόδου καθώς επίσης και το λιμάνι. Θα το βρείτε ανάμεσα στην κωμόπολη Αφάντου και τη γνωστή τουριστική περιοχή των Κολυμπίων. Άνετος χώρος στάθμευσης και εξωτερικά σημεία ξεκούρασης και ανάπαυσης, σε ένα πολύ όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον, είναι μόνο μερικές από της ανέσεις που προσφέρει το Artistic Village στον κάθε επισκέπτη. Στο φιλόξενο εκθεσιακό χώρο με εμβαδόν 600 τ.μ., οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πρωτοποριακά έργα τέχνης, διακοσμητικά, γλυπτά, ειδικές κατασκευές και συνθέσεις, φτιαγμένα από πηλό, γυαλί, ξύλο, μπρούντζο, σίδηρο, αλουμίνιο και άλλα υλικά. Το Artistic Village περιλαμβάνει επίσης μία αίθουσα ζωγραφικής, ένα εργαστήρι 200 τ.μ. και ένα ανοιχτό Μουσείο Κεραμικής Τέχνης. Το Μουσείο είναι ένας ανοικτός εκθεσιακός χώρος που βρίσκεται στο χώρο του Artistic Village. Είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και να γνωρίσουν την τέχνη του πηλού από την αρχή μέχρι σήμερα. Στο Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, οι επισκέπτες μπορούν να δουν πρώτα το εργαστήριο, όπου εκεί μέσα είναι ο χώρος όπου δουλεύει ο τεχνίτης. Το εργαστήρι θα πρέπει να έχει άφθονο χώρο έτσι ώστε ο καλλιτέχνης να δουλεύει με άνεση τον τροχό στη γωνία του εργαστηρίου. Εδώ μπορείτε επίσης να δείτε τα διάφορα είδη πηλού που χρησιμοποιούνται στη Ρόδο, καθώς και τα εργαλεία, τα καμίνια και τη διαδικασία με την οποία το χώμα γίνεται λάσπη και έπειτα πηλός. Το Μουσείο παρουσιάζει επίσης την ισχυρή σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των κεραμικών. Τα κεραμικά αντικείμενα χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο το ταξίδι της ζωής, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ρόδο. Συμμετέχουν στα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στα νοικοκυριά μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, όπως μπορεί να γίνει κατανοητό από τα εκθέματα του Μουσείου.

Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου

Το κτίριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών άρχισε να χτίζεται το 1440 και ολοκληρώθηκε από τον Μεγάλο Μάγιστρο d’ Aubusson (1476 – 1503). Αυτό το μνημειώδες και βιοκλιματικά σχεδιασμένο κτίριο στεγάζει τώρα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, στο οποίο εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορα σημεία της Ρόδου και των γύρω νησιών.

Βυζαντινό Μουσείο «Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου»

Ανηφορίζοντας την οδό Ιπποτών στο τέρμα δεξιά, βρίσκεται το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που λειτουργεί και ως Βυζαντινό Μουσείο. Απέναντι από το παλάτι και ανάμεσα σε λείψανα διαφόρων ιστορικών περιόδων, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει και τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου. Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου χτίστηκε στη θέση της κάτω Ακρόπολης της αρχαίας Ρόδου, εκεί που αρχικά βρισκόταν ο ναός του Θεού Ήλιου. Στην ίδια θέση τον 7ο αιώνα υπήρχε ένα βυζαντινό παλάτι και στη συνέχεια τον 14ο αιώνα, οι ιππότες του Αγίου Ιωάννου κατασκεύασαν το παλάτι ως κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και ως διοικητικό κέντρο της πόλης. Καταστράφηκε το 1856 από μεγάλη έκρηξη πυρίτιδας που ήταν κρυμμένη στα υπόγεια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με τα αρχικά του σχέδια από τους Ιταλούς το 1940. Το 1988 φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ο.Κ. Κατά καιρούς φιλοξενεί εκθέσεις και σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα.

Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου

To Εβραϊκό Μουσείο της Ρόδου ξεκίνησε το 1997. Εμπνευστής της ιδέας δημιουργίας του Μουσείο και ιδρυτής είναι ο Αρών Χασών δικηγόρος από το Λος Άντζελες και Ροδίτης τρίτης γενιάς. Παρατήρησε την έλλειψη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνία αλλά και των επισκεπτών του νησιού, για τη μοναδική ιστορία της Κοινότητας αλλά και για τη μοναδική απομένουσα Συναγωγή Kahal Shalom. Έτσι σαν πρώτο βήμα τον Οκτώβριο 1997, με δική του πρωτοβουλία και χρηματοδότηση, άνοιξε τις πόρτες της μια έκθεση με φωτογραφικό υλικό στο χώρο δίπλα στη Συναγωγή όπου ήταν παλιά ο γυναικωνίτης. Συγχρόνως ίδρυσε το ίδρυμα Rhodes Historical Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που χρησιμοποιήθηκε σαν όχημα για την προώθηση αυτού του στόχου και άρχισε να συγκεντρώνει φωτογραφικό, ιστορικό υλικό αλλά και αντικείμενα από τη Ρόδο από Ροδίτες του εξωτερικού αλλά και από διάφορες άλλες πηγές από όλο τον κόσμο καθώς δωρεές για τη συνέχιση του σκοπού. Επίσης δημιούργησε μια ιστοσελίδα για να είναι μια πηγή πληροφοριών για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ιστορία των Εβραίων της Ρόδου καθώς και για εκείνους που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Ρόδο. Σιγά σιγά με την δραστηριοποίηση και την οικονομική συμβολή της Κοινότητας και μεμονωμένων δωρητών το Μουσείο επεκτάθηκε , τριπλασίασε την έκτασή του και μετά τις επισκευές το 2006 ξανάνοιξε ανανεωμένο με παρουσίαση πολλών ενδιαφερόντων εκθεμάτων.

Διατηρητέο παραδοσιακό σπίτι Κοσκινού

Ο παραδοσιακός οικισμός Κοσκινού αποτελείται από σπίτια με πολύχρωμες προσόψεις, όμορφες αυλές με το χαρακτηριστικό ροδίτικο χοχλακάκι και την παραδοσιακή εσωτερική του διακόσμηση με κεραμικά πιάτα και υφαντά στους τοίχους. Βρίσκεται στο χωριό Κοσκινού. Το διατηρητέο παραδοσιακό σπίτι στο κέντρο του χωριού Κοσκινού αναβιώνει την παράδοση, την τέχνη και την αρχοντιά των ανθρώπων του χωριού. Η εσωτερική διακόσμηση με κεραμικά πιάτα και υφαντά στους τοίχους γοητεύει τους επισκέπτες.

Κοσμητική Συλλογή

Η Κοσμητική Συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που προέρχονται από την Εθνογραφική Συλλογή των Ιταλών, από το Λαογραφικό Αρχείο της Δωδεκανήσου και από δωρεές, ανασκαφές και κατασχέσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου. Αποτελεί έκφραση της καλαισθησίας των κατοίκων των νησιών κατά τους νεότερους χρόνους. Η Συλλογή περιλαμβάνει ενδυμασίες, κεντήματα, ξυλόγλυπτα και αντικείμενα μεταλλοτεχνίας και κεραμικής. Ανάμεσά τους βρίσκονται δείγματα της κεραμικής της Νίκαιας (16ος έως 19ος αιώνας), πιάτα από αρμένικα σπίτια της Κιουτάχειας, στάμνες με πλαστικό ανθρωπόμορφο ή τερατόμορφο διάκοσμο, δείγματα ντόπιας κεραμικής από χωριά της Ρόδου και κεραμικά ευρωπαϊκής προέλευσης του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και ξυλόγλυπτα αντικείμενα. Σημαντική θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχουν οι παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες της Σύμης, της Αστυπάλαιας, του Έμπωνα Ρόδου, της Καρπάθου, της Νισύρου, της Τήλου και της Χάλκης.

Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης

Περιλαμβάνει συλλογές ζωγραφικής και χαρακτικής που εκπροσωπούν πλήρως την ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα και τους διακεκριμένους καλλιτέχνες της, πολλά γλυπτά, σχέδια και ντοκουμέντα. Οι συλλογές περιγράφουν την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία εκατό χρόνια. Περιλαμβάνει οργάνωση εκθέσεων νεοελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα με πανελλήνιο ή διεθνές βεληνεκές, εικαστικές επεμβάσεις πρωτοποριακού χαρακτήρα, εκθέσεις επιφανών Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ιστορικά ντοκουμέντα και άλλα και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών δωδεκανησιακής καταγωγής

Μουσείο μέλισσας

Το μοναδικό Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας στην Ελλάδα δίνει στον επισκέπτη του τη δυνατότητα να ζήσει μοναδικές εμπειρίες και να γνωρίσει από κοντά το θαυμαστό κόσμο των μελισσών στις διαφανείς κυψέλες παρατήρησης, την παράδοση και την ιστορία της Μελισσοκομίας στη Ρόδο και τη διαδικασία επεξεργασίας του μελιού.

Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας (Παλυχρόνη Σταματιάδη)

Φιλοξενεί ορυκτά και απολιθώματα από την Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο όπως τα ορυκτά του Λαυρίου και πολλά χαλκούχα και μολυβδούχα ορυκτά, πετρώματα, απολιθωμένους κορμούς δέντρων και απολιθωμένα φυτά. Σε ξεχωριστές προθήκες βρίσκονται οργανισμοί παλαιότερων εποχών και απολιθωμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί.

Πηγή: Δήμος Ρόδου

Διαμονή στη Ρόδο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register