Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στη Λήμνο

Η ιστορία της Λήμνου ξεκινάει από τα προϊστορικά χρόνια και έτσι στο νησί ο επισκέπτης θα συναντήσει εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Αρχαιολογικός Χώρος Ηφαιστείας

Κοντά στο Κοντοπούλι, προς τα βορειοανατολικά, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας, όπου ήταν χτισμένο το περίφημο ιερό της μεγάλης θεάς της Λήμνου. Αποτελούσε κατά τους ιστορικούς χρόνους, τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Λήμνου, μετά τη Μύρινα.

Αρχαιολογικός Χώρος Πολιόχνης

Η Πολιόχνη είναι ένας αρχαιολογικός τόπος στην ανατολική ακτή της Λήμνου, κοντά στο χωριό Καμίνια, που χτίστηκε στη αυγή της νεολιθικής περιόδου. Αποτελούσε έναν από τους σπουδαιότερους οικισμούς του Αιγαιακού χώρου κατά την 3η χιλιετία π.Χ.. Στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, γνώρισε τόσο μεγάλη άνθηση, ώστε να θεωρείται σήμερα η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης. Στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και το Μουσείο Προϊστορικού Οικισμού Πολιόχνης, το οποίο συγκεντρώνει πολλά και σημαντικά ευρήματα.

Αρχαιολογικός Χώρος Προϊστορικής Μύρινας

Το Ιερό της Αρτέμιδος, ανακαλύφθηκε στην περιοχή του Αυλώνα. Η Άρτεμη, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, μνημονεύεται σαν η πολιούχος της Μύρινας και λατρευόταν ταυτιζόμενη με τη Σελήνη. Ήταν θεότητα του ουρανού και στο υπαίθριο ιερό τέμενος της, θυσίαζαν προς τιμήν της. Το εργαστήριο κεραμικής κοντά στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή νεκρόπολη, τα ερείπια των τειχών, είναι κάποια από τα ενδιαφέροντα λείψανα του νεολιθικού οικισμού που βρίσκεται έξω από τα τείχη του κάστρου της Μύρινας.

Καβείριο

Οι Κάβειροι ήταν θεότητες αρχαίας Ελληνικής μυστηριακής λατρείας η οποία πρωτοεμφανίζεται στη Λήμνο. Τα Καβείρια μυστήρια ήταν οι θρησκευτικές τελετές που τελούνταν στα ιερά των Καβείρων. Στον Ιερό αυτόν τόπο γιόρταζαν τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης με θυσίες ζώων στους θεούς, σπονδές, προσευχές και αφιερώματα. Το σημαντικότερο γεγονός ήταν η γιορτή της πορφυρίας όπου ζωντάνευε η ανακάλυψη της φωτιάς, που όπως θέλει η παράδοση έγινε στην ίδια τη Λήμνο. Οι συντεχνίες των μεταλλουργών έπαιζαν ιδιαίτερο ρόλο. Ανέβαιναν στο όρος Μόσυχλο όπου άναβαν καθαρή και αμόλυντη φλόγα με ένα χαλκείο, δηλαδή ένα χάλκινο κάτοπτρο που κρατούσαν απέναντι στον ήλιο, κάτι δηλαδή σαν τη σημερινή αφή της Ολυμπιακής φλόγας.

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Το αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου βρίσκεται στη Μύρινα. Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο στο Ρωμαίικο γιαλό που λειτουργεί από το 1961. Παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη του νησιού από τη χαλκολιθική περίοδο έως τη Ρωμαιοκρατία με ευρήματα σχεδόν από όλους τους αρχαιολογικούς τόπους του νησιού, την Πολιόχνη, τα Καβείρια, την Ηφαιστεία, το ιερό της Αρτέμιδος, την Μύρινα.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπόλεως Λήμνου

Στεγάζεται στο χώρο της Μητρόπολης στην Μύρινα. Συγκεντρώνει ανεκτίμητης αξίας, έργα και κειμήλια της εκκλησιαστικής παράδοσης και τέχνης, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού

Λειτουργεί σε ένα διώροφο παραδοσιακό σπίτι στο χωριό Πορτιανού. Περιλαμβάνει εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού και περισσότερα από 300 αντικείμενα λαϊκής τέχνης, όπως οικιακά σκεύη, εργόχειρα, εργαλεία καθημερινής χρήσης και παραδοσιακές φορεσιές. Ιδρύθηκε το 1995 από το Σύλλογο Πορτιανατών Λήμνου Αθηνών – Πειραιώς και Περιχώρων.

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Λήμνου στη Νέα Κούταλη

Την 1η Ιουλίου 2006 εγκαινιάσθηκε στη Λήμνο ένα νέο θεματικό Μουσείο του Αιγαίου. Στο Μουσείο παρουσιάζεται η ναυτική παράδοση των προσφύγων από την Μικρασία, που ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με τη σπογγαλιεία και την επεξεργασία των σφουγγαριών. Ο εξοπλισμός των δυτών, σκάφανδρα, εργαλεία και αντικείμενα που περισυνέλεξαν οι σφουγγαράδες από τα βάθη της θάλασσας είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα εκθέματα.

Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά

Η Πινακοθήκη του Κοντιά πρωτολειτούργησε τον Αύγουστο του 2007. Μοναδική στην Ελλάδα, φιλοξενεί έργα σπουδαίων καλλιτεχνών από τη Λήμνο, την Ελλάδα και τις χώρες της Βαλκανίων.

Κάστρο Μύρινας

Το Κάστρο της Μύρινας θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα της Ελλάδας και είναι το σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας της Λήμνου. Ανεβαίνοντας το μονοπάτι φαίνεται το τριπλό τείχος με τους 14 πύργους που φτάνουν τα 8 μέτρα σε ύψος και σε πάχος το 1,5. Στέκεται ακόμα η μεγάλη, κεντρική πύλη στα ανατολικά και μια μικρότερη στα βόρεια, προς την απόκρημνη πλευρά. Το Κάστρο της Μύρινας είναι το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου, καθώς καλύπτει έκταση 144 στρεμμάτων και ανέκαθεν αποτελούσε το ισχυρότερο οχυρό της Λήμνου.

Συμμαχικό νεκροταφείο Πορτιανού

Το Συμμαχικό νεκροταφείο Προτιανού βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της Λήμνου, στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Στα 352 μνήματα που στήθηκαν στο Συμμαχικό νεκροταφείο Πορτιανού έχουν ταφεί στρατιώτες που πολέμησαν σε μία από τις σημαντικές μάχες που δόθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την εκστρατεία για την κατάληψη των Στενών των Δαρδανελίων. Βρετανοί, Γάλλοι, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Αιγύπτιοι, ακόμα και Ινδοί στρατιώτες τάφηκαν στο Συμμαχικό νεκροταφείο Πορτιάνου.

Συμμαχικό νεκροταφείο Μούδρου

Στο Συμμαχικό νεκροταφείο Μούδρου θάφτηκαν δεκάδες νεκροί της αποτυχημένης τελικά εκστρατείας της Καλλίπολης, δηλαδή της κατάληψης των Δαρδανελίων (1915) και σήμερα αποτελεί τόπο τιμής. Το Συμμαχικό νεκροταφείο Μούδρου σήμερα περιλαμβάνει τα μνήματα των 148 Αυστραλών και 76 Νεοζηλανδών στρατιωτών που σκοτώθηκαν την εποχή εκείνη, αλλά και υπηκόων άλλων χωρών, που είναι θαμμένοι ανάλογα με την εθνικότητά τους σε συστάδες.

Φάρος της Πλάκας

Ένας από τους σημαντικότερους φάρους της Ελλάδας, ο Φάρος της Πλάκας στη Λήμνο βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, στο ακρωτήριο λίγο έξω από το χωριό Πλάκα. Κατασκευάστηκε το 1908 από τη Γαλλική εταιρεία Φάρων και το 1913 εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο. Ο πύργος του Φάρου της Πλάκας φτάνει σε ύψος τα 25 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος τα 50 μέτρα.

Διαμονή στη Λήμνο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register