Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Λέρος αξιοθέατα

Αξιοθέατα στη Λέρο

Αξιοθέατα στη Λέρο

Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του 1882 στην Αγία Μαρίνα. Στη διαχρονική έκθεσή του παρουσιάζονται αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές και περισυλλογές (κεραμική, ειδώλια, αρχιτεκτονικά γλυπτά, επιγραφές, νομίσματα και σπαράγματα τοιχογραφιών), τα οποία αποτυπώνουν την ιστορία του νησιού από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους. (Πηγή πληροφοριών: Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων)

Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο

Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στον Πύργο Μπελλένη. Διαθέτει λαογραφική συλλογή, όπως σκεύη του 19ου αιώνα, ενδυμασίες, κεντήματα και μουσικά όργανα, χάρτες, φωτογραφικό υλικό, κ.α. Στο ισόγειο υπάρχει ένα χειρουργείο από την περίοδο 1930/1940, καθώς και η αίθουσα «Τσακίρη» όπου φιλοξενούνται τα έργα του από την εποχή της επταετίας, που ήταν πολιτικός εξόριστος στο νησί. Ο δεύτερος όροφος είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένος στο πολεμικό πλοίο «Βασίλισσα Όλγα» και την ιστορία του, που βυθίστηκε στο Λακκί το 1943. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Κάστρο Παντελίου

Το κάστρο δεσπόζει στην κορυφή του λόφου Πίτυος στη βορειοανατολική πλευρά της Λέρου σε ύψος 600 περίπου μέτρων από τη θάλασσα. Δεν είναι ορατά λείψανα αρχαίας κατοίκησης. Σχετικά μικρό σε έκταση, είναι εντούτοις “οχυρότατον και απόρθητον”. Το κάστρο του Παντελίου συνδέθηκε από το 1087, σύμφωνα με χρυσόβουλλο διάταγμα του Αλεξίου Α’ του Κομνηνού που σώζεται στη Μονή Πάτμου, με τον ιδρυτή της Μονής Αγίου Θεολόγου Πάτμου, όσιο Χριστόδουλο. Όπως φαίνεται, το παρέλαβε σε οικτρή κατάσταση και περιελάμβανε το περιτείχισμα, εκκλησία με κελλιά και λιγοστά κτίσματα σε ερειπιώδη κατάσταση. Μαρτυρία της ιπποτικής κατοχής του νησιού είναι τα τέσσερα οικόσημα σε διάφορες θέσεις των οχυρώσεων, τα οποία δείχνουν το ενδιαφέρον των ιπποτών για συμπληρώσεις και επισκευές. Στη δυτική πλευρά του φρουρίου βρίσκεται ο ναός της Παναγίας, ίσως του 18ου αι. με σημαντικές προσκυνηματικές εικόνες. Στο κέντρο του κάστρου, υπάρχει μία υπόστεγη εκκλησία, η Φραγκοκλησσιά. Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής από το 1912, έγιναν διάφορες τσιμεντένιες επεμβάσεις στο κάστρο που χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και παρατηρητήριο. (Πηγή πληροφοριών: Υπουργείο Πολιτισμού)

Πολεμικό Μουσείο «Τούνελ Μερικιάς»

Στη Λέρο υπάρχουν πολλά στρατιωτικά τούνελ εκ των οποίων ένα από αυτά μετατράπηκε σε μουσείο. Το πολεμικό Μουσείο του Τούνελ Μερικιάς είναι ένας μοναδικός εκθεσιακός χώρος στην Ελλάδα στον οποίο φιλοξενούνται πλήθος εκθεμάτων που βρέθηκαν διάσπαρτα στο νησί και τις θάλασσες του, αλλά και άλλα που δώρισε ο Ελληνικός Στρατός αλλά και ιδιώτες. Φωτογραφίες, χάρτες, μακέτες και κάθε είδους υλικό, μας οδηγούν σε ένα ιστορικό ταξίδι. Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου υπάρχει στρατιωτικό μουσειακό πάρκο με στρατιωτικά αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροπλάνα και διάφορα άλλα αντικείμενα ή όπλα. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Πύργος Μπελλένη

Ο Πύργος Μπελλένη, διατηρητέο μνημείο, με στοιχεία μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε το 1925, ως θερινή κατοικία, από τον ομογενή και ευεργέτη της Λέρου, Παρίση Μπελλένη (1871-1925). Πρόκειται για διώροφο λιθόκτιστο κτήριο με δύο τριώροφους πύργους. Ο επιτυχής συνδυασμός στοιχείων νεοκλασικών με την μεσαιωνική οχυρωματική αρχιτεκτονική και η πλαισίωση της εισόδου με έναν τετράγωνο και έναν κυκλικό πύργο προσδίδουν στο κτίριο το χαρακτήρα του έργου τέχνης. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Φρούριο Μπούρτσι

Το Φρούριο Μπούρτσι ή Μπούρτζι, ή Μπρούζι στο λιμάνι, βυζαντινό καστέλι σε οχυρή θέση. Εδώ έχουν αποκαλυφθεί ψηφιδωτά δάπεδα αρχαίου κτίσματος, το οποίο ήταν συνέχεια του του αρχαίου οικισμού στα θεμέλια της Αγίας Βαρβάρας. Έχει τέσσερα τοξοειδή ανοίγματα και το ίχνος ενός πέμπτου στη βόρεια πλευρά Στην αρχική τους μορφή αυτά τα ανοίγματα ήταν, προφανώς, καλυμμένοι εσωτερικοί θολωτοί χώροι άμυνας. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register