Αξιοθέατα στη Ζάκυνθο
Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο Θαλάσσιας Χελώνας
Το Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta βρίσκεται στην περιοχή της Δάφνης που υπάγεται σε Περιοχή Προστασίας του Τοπίου Φ1, του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, στο δημοτικό διαμέρισμα Βασιλικού. Ο διαμορφωμένος χώρος του Θεματικού Κέντρου, το εκθεσιακό και ενημερωτικό υλικό, η χρήση των πολυμέσων και τα αναμνηστικά αντικείμενα που δίνονται, αποτελούν για τον επισκέπτη αφορμή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλάσσια χελώνα και τις παραλίες ωοτοκίας της στη Ζάκυνθο. Πέραν όμως των βιολογικών και ηθολογικών πληροφοριών που δίνονται για την Caretta caretta, το Θεματικό Κέντρο προσφέρει μία γενική ματιά στις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ αλλά και στα γενικότερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Προστατευόμενης Περιοχής, καθώς επεκτείνεται και στη γνωριμία με άλλα είδη προτεραιότητας και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας που συναντάμε στη Ζάκυνθο.
Μιλάνιο Ναυτικό Μουσείο
Το Μιλάνιο Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στη Ζάκυνθο και ποιό συγκεκριμένα στο παραθαλάσιο θέρετρο ΤΣΙΛΙΒΙ. Απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου. Ιδρυτής του, ο μοναδικός Έλληνας Ζωγράφος – Καραβογράφος των Ναυτικών Μουσείων της Χώρας Αντώνης Μιλάνος. Μία επίσκεψη στο Μουσείο είναι αρκετή για να σας εντυπωσιάσει με τα εκθέματά του. Θα σας μείνουν αλησμόνητα τα Ιστορικά Κειμήλια Ελλήνων Ηρώων που ευγενώς προσέφεραν οι απόγονοί τους όπως της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Μίλτου Ιατρίδη (Κυβερνήτη του Θρυλικού Υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ») καθώς και άλλων. Θα θαυμάσετε μία από τις μεγαλύτερες Ναυτικές Πινακοθήκες στην Ελλάδα με πανελλαδική και παγκόσμια αποκλειστικότητα, η οποία συγκεντρώνει 4.000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας και στις πέντε περιόδους (Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Ελληνική Επανάσταση 1821, 19ος και 20ος αιώνας. Ξεχωριστή θέση κατέχει το Βυζαντινό Τμήμα που παρουσιάζει σε μια παγκόσμια πρώτη καταγραφή. τα πλοία του Βυζαντινού Ναυτικού, από την ίδρυση της βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι και την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453 μ.χ.). Τα πρωτότυπα έργα εκτίθενται μόνο στο Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο. Επιπλέον θα δείτε αντικείμενα του Αντιτορπιλλικού «ΛΕΩΝ», πρώην «ELDRIDGE», είναι το πλοίο που φέρεται να έλαβε μέρος, στο πολυσυζητημένο πείραμα της Φιλαδέλφειας (1943), που έλαβε χώρα στην Αμερική. Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο Φωτογραφικό υλικό, Στολές, μοντέλα πλοίων, Ξίφη, μετάλλια, πυξίδες, θυρεούς κ.α., καθώς και πληροφοριακό υλικό για το ναυάγιο του Βρετανικού Υποβρυχίου «ΠΕΡΣΕΥΣ» (1941), το οποίο απασχόλησε τον Ελληνικό και Βρετανικό τύπο.
Μπόχαλη – Ενετικό Κάστρο
Η Μπόχαλη αποτελεί μια από τις παλαιότερες και τις πιο γραφικές γειτονιές της πόλης της Ζακύνθου. Είναι χτισμένη σε ύψωμα και απέχει από την κυρίως πόλη μόλις 2 χιλιόμετρα. Η θέα από την περιοχή είναι μαγευτική, καθώς από ψηλά μπορεί κανείς να αγναντέψει όχι μόνο την πόλη, το λιμάνι, και τον κόλπο του Λαγανά, αλλά και τη θάλασσα του Ιονίου. Η περιήγηση στα ρομαντικά λιθόκτιστα στενά με τα παλιά σπίτια που άντεξαν στον καταστροφικό σεισμό του 1953 αξίζει τον κόπο. Στη μία πλευρά της πλατείας της Μπόχαλης βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με το βυζαντινό εικόνισμα της Θεοτόκου, το οποίο έχει επενδυθεί με ασήμι και χρονολογείται από το 848 μ.Χ. Στο λόφο βρίσκεται το γραφικό Ενετικό Κάστρο. Αν και ένα τμήμα του έχει καταστραφεί από τους Τούρκους εισβολείς, στην πύλη της εισόδου στέκει ακόμη το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, χαρακτηριστικό Ενετικό σύμβολο. Εντός των οχυρωματικών έργων υπάρχουν ακόμη τα ερείπια διοικητικών κτιρίων, στρατώνων, φυλακών, καθώς και πολλών εκκλησιών, όπως η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, της Παναγίας της Λαουρένταινας και του Σωτήρος. (Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης Ζακύνθου
Το Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης στεγάζεται σε επιβλητικό κτίριο της πλατείας Σολωμού, στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου. Το κτίριο ακολουθεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ζακύνθου, η οποία διακρίνεται για τις στοές της και τα πολλά θολωτά παράθυρα και πόρτες. Οι συλλογές του Μουσείου παρακολουθούν την εξέλιξη των τεχνών στη Ζάκυνθο, η οποία αποτέλεσε σημαντικό κέντρο τέχνης κατά τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Οι περίπου χίλιες αγιογραφίες που εκτίθενται στο μουσείο καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τους βυζαντινούς χρόνους μέχρι και το 19ο αιώνα. Ανάμεσα στα μοναδικά εκθέματα ξεχωρίζουν η εικόνα της λιτανείας του Αγίου Χαραλάμπους, καθώς και τα δύο ολόκληρα ξυλόγλυπτα τέμπλα των εκκλησιών του Παντοκράτορα και του Αγ. Δημητρίου, τα οποία διασώθηκαν από τους σεισμούς. Εντυπωσιακή, τέλος, είναι η ξυλόγλυπτη μακέτα, που απεικονίζει την πόλη προ του φοβερού σεισμού του 1953, έτσι δηλαδή όπως ήταν κατά την περίοδο 1930-1950. (Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
Μουσείο – Σκευοφυλάκειο Ιεράς Μονής Στροφάδων & Αγίου Διονυσίου
Η ιστορική μνήμη, η τέχνη και η πίστη συναντώνται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο – Σκευοφυλάκειο Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονύσιου, το οποίο από το 2000 στεγάζεται σε υπερυψωμένο ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου. Ο εκθεσιακός χώρος δεν είναι μεγάλος σε έκταση, όμως η αξία της συλλογής είναι πολύ μεγάλη, καθώς αποτελεί μία πολυσήμαντη παρακαταθήκη ιερών κειμηλίων και μαρτυρά την πνευματικότητα της Ιεράς Μονής Στροφάδων από όπου κυρίως προέρχονται. Ανάμεσα στα εκθέματα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εικόνες, πολύτιμα χειρόγραφα και έγγραφα, σπάνιες παλαιές εκδόσεις, κυρίως λειτουργικών βιβλίων (από το 16ο έως και το 18ο αι.), αντικείμενα μικροτεχνίας και μία πλούσια συλλογή από χρυσοκεντημένα ιερατικά άμφια. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν άμφια του Αγίου Διονυσίου. Τα περισσότερα εκθέματα εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής, όπως οι αγιογραφίες με εμφανείς τις δυτικές επιδράσεις και τα εκκλησιαστικά αργυρά που συνδέονται με την τέχνη της αργυροχοΐας που άνθισε στη Ζάκυνθο το 17ο αιώνα. (Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον από ιστορικής άποψης Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων βρίσκεται στην πόλη της Ζακύνθου, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Στο ισόγειο στεγάζεται μαυσωλείο, στο οποίο φυλάσσονται τα οστά των εθνικών ποιητών Διονύσιου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου. Σπάνια χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και προσωπογραφίες επιφανών Ζακυνθίων, όπως του Διονυσίου Σολωμού, του Νικολάου Μάντζαρου, του Αντωνίου Μάτεση, του Γρηγορίου Ξενόπουλου, περιλαμβάνονται στα πολύτιμα εκθέματα του μουσείου. (Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας
Το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας είναι το μοναδικό Μουσείο φυσικής ιστορίας στη Ζάκυνθο. 3.000 δείγματα σε καλωσορίζουν και σου επιτρέπουν να θαυμάσεις τις ομορφιές της φυσικής κληρονομιάς της Ζακύνθου καθώς και άλλων περιοχών του πλανήτη. Στις δύο αίθουσες του με παντού έκδηλα τα μηνύματα ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον μπορείς να βρεις συλλογές από πουλιά, ψάρια, όστρακα από τις επτά θάλασσες του κόσμου, φυτά και ζώα που έχουν εξαφανιστεί από τη Γη, ορυκτά και πετρώματα. Στόχος του μουσείου είναι ο επισκέπτης να ενημερωθεί για την φυσική κληρονομιά και το οικοσύστημα της Ζακύνθου, να πληροφορηθεί για τις περιηγήσεις που μπορεί να κάνει στο νησί και να μάθει για τη ζωή στην ξηρά και στους ωκεανούς των πέντε ηπείρων. Το μουσείο Χέλμη θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα μουσεία φυσικής ιστορίας στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.
Πολιτιστικό Κέντρο Ζακύνθου
Το εντυπωσιακό κτίριο δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην πλατεία Σολωμού, στο Μώλο, στεγάζει το Πολιτιστικό κέντρο της Ζακύνθου και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη. Η Βιβλιοθήκη, η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα, πέρα από την εντυπωσιακή συλλογή της (περίπου 60.000 τόμοι), περιλαμβάνει μια μικρή έκθεση τέχνης, σπάνιες φωτογραφίες, καθώς και το ιστορικό αρχείο της Ζακύνθου. Δυστυχώς, ο μεγάλος σεισμός και η πυρκαγιά που ακολούθησε το 1953 κατάστρεψαν περισσότερους από 33.000 τόμους της σπάνιας συλλογής της. Οι περισσότερες ελλείψεις της, ωστόσο, καλύφθηκαν από τη γενναιοδωρία των κατοίκων της Ζακύνθου, οι οποίοι δώρισαν τις προσωπικές συλλογές τους.
Φάρος Κερί
Το Κερί βρίσκεται χτισμένο πάνω από την θάλασσα σε ύψος 200 μ. και προσφέρει μοναδική υπέροχη θέα. Στο χωριό αυτό βρίσκεται και η αξιόλογη εκκλησία της Παναγίας της Κεριώτισσας με το υπέροχο τέμπλο της. Στο ακρωτήρι Μαραθιάς βρίσκεται ο πολύ γνωστός φάρος του Κεριού που κατασκευάστηκε το 1925 με ύψος πύργου 9 μέτρα και εστιακό ύψος 190 μέτρα, από τον οποίο υπάρχει φανταστική θέα προς τους δύο πελώριους λευκούς βράχους τη Μεγάλη και Μικρή Μυζήθρα, που εξέχουν πάνω από την θάλασσα σαν πυραμίδες. Η θέα είναι εκπληκτική. Απότομες επιβλητικές ακτές, απέραντο γαλάζιο. Άγρια επιβλητική ομορφιά. Το ορεινό τοπίο κόβεται σ’ απότομες κορυφές ή απόκρημνες ακτές στο απέραντο Ιόνιο. Όπου κι αν σταθείς να αγναντέψεις, οι άξενοι βράχοι ενώνονται με τη θάλασσα, μέσα σε μια αποθέωση απίστευτου πράσινου. Ακόμη από αυτό το σημείο μπορείτε να θαυμάσετε ένα από τα πιο φημισμένα ηλιοβασιλέματα της Μεσογείου. Το Ιόνιο απλώνεται μπροστά στα μάτια σας όπου τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος δένουν αρμονικά με την απότομη πλαγιά και το γαλήνια κόκκινα από την αντανάκλαση νερά.
Φάρος Σκινάρι
Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1897. Το ύψος του πέτρινου πύργου του είναι 9,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 67 μέτρα. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς ξεκινώντας από το χωριό Βολίμες προς το ομώνυμο ακρωτήριο Σκινάρι της Ζακύνθου γνωστό για τις «γαλάζιες σπηλιές».