Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Δονούσα Κυκλάδες

Αξιοθέατα στη Δονούσα

Αξιοθέατα στη Δονούσα

Ανεμόμυλοι

Λίγο πιο έξω από τον οικισμό της Μεσαριάς, βρίσκονται οι δύο εγκαταλελειμμένοι ανεμόμυλοι του νησιού, που λειτουργούσαν μέχρι και τη δεκαετία του ’70. Ο καλύτερα διατηρημένος, είναι αυτός που βρίσκεται πάνω από τη θέση Βαθύ Λιμενάρι.

Βαθύ Λιμενάρι

Στη χερσόνησο που ορθώνεται στα ανατολικά του κόλπου Βαθύ Λιμενάρι, βρέθηκαν ερείπια οικισμού Γεωμετρικής Εποχής, που είχε χτιστεί πάνω στα απομεινάρια παλαιότερου οικισμού της Εποχής του Χαλκού. Οι ανασκαφές, που έγιναν σταδιακά από το 1968 έως το 1973, έφεραν στο φως μέρος του οχυρωματικού τείχους, καθώς και 12 ορθογώνια κτίρια, από τα οποία τα περισσότερα ήταν δίχωρα, με επίπεδη στέγη. Το ενδιαφέρον στοιχείο για τον αρχαίο οικισμό της Δονούσας είναι ότι αποτελεί έναν από τους ελάχιστους Κυκλαδικούς οικισμούς αυτής της περιόδου που είναι οχυρωμένος. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ένα μεγάλο τμήμα του οικισμού στη νότια πλευρά βυθίστηκε στη θάλασσα. Η πλούσια συλλογή κεραμικών που βρέθηκε στον οικισμό περιλαμβάνει μεγάλα αγγεία για αποθήκευση και μεταφορά υγρών, μικρότερα επιτραπέζια αγγεία, μαγειρικά σκεύη κ.ά., και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου.

Βραχονησίδες

Γύρω από τη Δονούσα βρίσκονται πολλές ακατοίκητες βραχονησίδες, που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον: ανατολικά βρίσκεται το Σκουλονήσι.  Είναι ένα νησί με τριγωνικό σχήμα, που πήρε το όνομά του είτε από το «σκύλο» (Σκυλονήσι) είτε, κατά την πλέον επικρατούσα άποψη, από το βολβό «σκούλο», που φυτρώνει στις πλαγιές του και οι κάτοικοι τον κάνουν τουρσί. Δυτικά βρίσκονται οι Μάκαρες, τρεις βραχονησίδες. Στη μία από αυτές, τον Άγιο Νικόλαο ή Μεγάλο νησί, οι κάτοικοι της Δονούσας σε παλαιότερες εποχές καλλιεργούσαν σιτηρά. Η δεύτερη νησίδα που ονομάζεται Πρασίνη ή Αγία Παρασκευή, χωρίζεται από τον Άγιο Νικόλαο από μια στενή λωρίδα θάλασσας με βάθος μόλις 1,5 μέτρο. Η θάλασσα στο σημείο αυτό είναι γαλαζοπράσινη και πολύ όμορφη, όμως το βάθος επιτρέπει το διάπλου μόνο από μικρά σκάφη, με μικρή ταχύτητα και ιδιαίτερη προσοχή. Το τρίτο νησί ονομάζεται Στρογγύλη, ή Στρογγυλό. Τέλος, στα βορειοανατολικά της Δονούσας βρίσκονται οι νησίδες Μελάντιοι ή Χτένια ή Βούβες.

Πηγή και Πλάτανος στο Μερσήνι

Ειδυλλιακή τοποθεσία, κοντά στον οικισμό Μερσήνι, με πηγή που αναβλύζει πόσιμο νερό, στη σκιά αιωνόβιου πλάτανου. Οι παλιοί πίστευαν ότι το νερό της πηγής έρχεται από την Ικαρία. Εδώ γίνεται και το πανηγύρι της Αγίας Σοφίας στις 17 Σεπτεμβρίου.

Σπηλιά του Τοίχου

Ενάλια σπηλιά με σταλακτίτες, στην περιοχή του Άσπρου Κάβου, στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού. Το ύψος της σπηλιάς ξεπερνάει τα είκοσι μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ από την τέλεια καμπύλη του θόλου της κρέμονται εντυπωσιακοί σταλακτίτες.

Φωκοσπηλιά

Ενάλια σπηλιά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, στον απόκρημνο κάβο Μοσχονά στις ανατολικές ακτές του νησιού. Πρόκειται για ένα τεράστιο τριγωνικό άνοιγμα πλάτους 40 μέτρων και ύψους 10 μέτρων, με τοιχώματα που κοσμούνται από «κοράλια» και νερά διάφανα με γαλάζιες ανταύγειες. Είναι καταφύγιο της μεσογειακής φώκιας, ενώ το μεσαίωνα υπήρξε πειρατικό κρησφύγετο. Στις μέρες μας μαγεύει με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και το φυσικό της κάλλος.

Πηγή πληροφοριών & photo slider: Δήμος Νάξου

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register