Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Τήνος αξιοθέατα, μουσεία

Αξιοθέατα στην Τήνο

Αξιοθέατα στην Τήνο

Αρχαία

Βρυόκαστρο

Ο λόφος του Βρυόκαστρου έχει κωνικό σχήμα και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Χώρας της Τήνου, σε απόσταση περίπου δύο περίπου χιλιομέτρων από αυτή. Αποτελεί το νοτιότερο όριο της αμμώδους παραλίας του Αγίου Φωκά. Στην κορυφή του λόφου υπάρχουν λείψανα προϊστορικής ακρόπολης. Επιφανειακά όστρακα μαρτυρούν κατοίκηση της περιοχής από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000-2300 π.χ.). Κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού (2300-1600 π.χ.), ο οικισμός οχυρώθηκε με ισχυρό τείχος γύρω από την κορυφή του λόφου. Ερείπια του τείχους αυτού είναι ορατά και σήμερα. Ο λόφος δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά.

Ναός Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης

Ο Ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης βρίσκεται στην παραλία Κιόνια, νοτιοδυτικά της Χώρας. Η Τήνος κατείχε σημαντική θέση στην Αρχαιότητα παράλληλα με της Δήλου. Ως θρησκευτικό κέντρο του θεού Ποσειδώνα που λατρευόταν και ως θεραπευτής, άκμασε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. Κάπου τον 3ο αιώνα έγινε ανακατασκευή του ναού του και καθιερώθηκε η λατρεία και στην Αμφιτρίτη, σύζυγο του Ποσειδώνα, που την πίστευαν ως προστάτιδα της γονιμότητας. Από την Τήνο, έπρεπε να περάσουν όσοι ήθελαν να επισκεφτούν τη Δήλο, για να εξευμενιστούν στα λουτρά στο ναό του Ποσειδώνα και να προχωρήσουν στα ιερά εδάφη της Δήλου. Οι ταξιδιώτες, θεωρούσαν απαραίτητη τη στάση στο ναό του Ποσειδώνα για να τον εξευμενίσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τις καλύτερες συνθήκες. Ο συγκεκριμένος ναός ήταν εξίσου σημαντικός με τον Ασκληπιό της Επιδαύρου. Πιστοί έσπευδαν για να τους θεραπεύσει ο θεός Ποσειδώνας παίρνοντας μέρος σε τελετές και ακολουθώντας τις αγωγές που σύστηναν οι ιερείς. Σήμερα μπορούμε να δούμε τμήματα από τα θεμέλια των ναών, του λουτρού, των ξενώνων και μίας εξέδρας. Ο χώρος είναι οργανωμένος με τέτοιο τρόπο που να μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τα ευρήματα, χωρίς όμως να καταστρέφονται.

Μουσεία

Αγροτικό μουσείο

Το αγροτικό μουσείο φιλοξενείται σε χώρο της Μονής Ιησουητών και περιλαμβάνει αγροτικά εργαλεία παλαιότερων εποχών που οι μοναχές χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή απασχόληση τους με τη γη. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά ένα παραδοσιακό λιοτρίβι και όλα τα εργαλεία που βοηθούσαν στην παραγωγή λαδιού, πατητήρι σταφυλιών και τον αποστακτήρα για το ρακί. Επίσης, μπορεί να θαυμάσει εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή ρολογιών, επίπλων και υποδημάτων. Μάρμαρα από την Αρχαιότητα και από την Ενετική κατοχή φυλάσσονται σε ξεχωριστή αίθουσα. Ιερά σκεύη και άμφια είναι άλλη μία ενότητα του μουσείου. Μία συλλογή από μηχανές προβολής με τις ζωγραφισμένες πλάκες που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν και τα σλάιτς της σημερινής εποχής, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αρχαιολογικό μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο Τήνου στεγάζεται σε κτίριο στον κεντρικό δρόμο από το λιμάνι προς την εκκλησία της Μεγαλόχαρης. Στις αίθουσές του παρουσιάζει συλλογές από οικιακά αντικείμενα διαφορετικών περιόδων της Αρχαιότητας, αγγεία και βάζα, μεγάλους αμφορείς, επιτύμβιες στήλες από τον 5ο αιώνα που βρέθηκαν στο νησί. Μία σημαντική συλλογή από σπάνια αρχαία νομίσματα εκτίθενται σε ένα τμήμα του μουσείου, όπως επίσης ένα μωσαϊκό πάτωμα που βρέθηκε στην εκκλησία της Παναγίας. Στην αυλή του αρχαιολογικού μουσείου βρίσκονται κομμάτια από το ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Αρνάδου

Στο χωριό Αρνάδος συναντάμε το εκκλησιαστικό μουσείο που εκθέτει παλιές εικόνες από εκκλησίες του νησιού, άμφια, εκκλησιαστικά αντικείμενα και παλαιά βιβλία, όλα σημαντικής ιστορικής αξίας και πολύτιμα.

Μουσείο Αντωνίου Σώχου

Στην ανατολική πτέρυγα του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας, βρίσκεται το μουσείο του ακαδημαϊκού Αντωνίου Σώχου, καθηγητή πολυτεχνείου. Ο Αντώνης Σώχος με το ιδιαίτερο προσωπικό του ύφος, ένας συνδυασμός παράδοσης, Ευρωπαϊκών τάσεων με στοιχεία αντλημένα από την πρωτογονική αφαίρεση, την αρχαϊκή πλαστική και τις λαϊκές τέχνες, δώρισε στο Ίδρυμα της Παναγίας το 1966, 16 γλυπτά του φιλοτεχνημένα σε ξύλο, μάρμαρο και πηλό παρουσιάζοντας μέσα από αυτά όλη την πορεία της τέχνης του.

Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά

Μέσα στον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας, βρίσκεται και το μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, στο Πνευματικό Κέντρο. Παρουσιάζονται έργα από τις τρεις περιόδου καλλιτεχνικής δράσης του. Από την πρώτη και το 1875 θα δούμε τη «Φιλοστοργία», ενώ από τη δεύτερη μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει 19 έργα του και από την τρίτη «Ο Ευαγγελισμός σε γύψο».

Μουσείο Κεχροβουνίου

Το μουσείο βρίσκεται μέσα στη Μονή Κεχροβουνίου και εκθέτει παλαιές εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα μεγάλης αξίας. Αξιοπρόσεχτα είναι τα χειροποίητα αντικείμενα που οι καλόγριες κατασκευάζουν οι ίδιες.

Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Στον οικισμό του Κάμπου βρίσκεται το μουσείο του Κώστα Τσόκλη, αυτού του μεγάλου και παγκοσμίως αναγνωρισμένου καλλιτέχνη. Η έκθεση ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανανεώνει τη συλλογή και την εμπλουτίζει με έργα άλλων καλλιτεχνών που έχουν σχέση με τον ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται θεματικές εκθέσεις δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει μεγαλύτερο αριθμό έργων. Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο του Κώστα Τσόκλη, από συνεντεύξεις, βιβλία, φωτογραφίες και πολλές άλλες στιγμές του. Το μουσείο οργανώνει δράσεις όπως οργάνωση διαλέξεων βιβλιοθήκη σεμινάρια για εκπαιδευτικούς προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για όλες τις ηλικίες.

Μουσείο Τήνιων καλλιτεχνών Ίδρυμα Παναγίας

Από το 1930 στον προαύλιο χώρο του Ναού της Παναγίας βρίσκεται η έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής καλλιτεχνών του νησιού όπως των αδερφών Φυτάλη, του Γεωρ. Βιτάλη, του Δημ. Φιλιππότη, του Λ. Σώχου, όπως επίσης του Νικηφόρου Λύτρα και του Νικ. Γκύζη. Η συνεχή ενίσχυση του Ιδρύματος εμπλουτίζει τη συλλογή από τις δωρεές των οικογενειών των καλλιτεχνών, που θέλησαν να ευχαριστήσουν για τις υποτροφίες που δόθηκαν στους καλλιτέχνες.

Μουσείο Τήνιων καλλιτεχνών Πύργου

Στον παραδοσιακό οικισμό του Πύργου, βρίσκεται το μουσείο Τήνιων καλλιτεχνών. Μέσα στις αίθουσές του εκτίθενται γλυπτά και ανάγλυφα παγκοσμίων αναγνωρισμένων Τήνιων καλλιτεχνών όπως οι, Γ. Χαλεπάς, Δ. Φιλιππότης, Ευρ. Λαμπαδίτης, Ι. Βούλγαρης, Γ. Βιτάλη, Λ. Σώχος και πολλών άλλων. Μεταξύ των έργων βρίσκονται και κάποια αυθεντικά πρωτοπλάσματα των ιδίων.

Μουσείο Υστερνιωτών καλλιτεχνών

Ένα ακόμα μουσείο με έργα ντόπιων καλλιτεχνών όπως αδελφών Φυτάλη, Μαλακατέ, του Γεωργ. Βιτάλη, του Λάζαρου και Αντωνίου Σώχου, του Λάζαρου Λαμέρα και άλλων, βρίσκεται στον οικισμό Υστέρνια.

Άλλα αξιοθέατα

Ανεμόμυλοι

Οι ανεμόμυλοι, στο νησί του Αιόλου με τους δυνατούς αγέρηδες ιδανικούς για την μέγιστη λειτουργεία τους, είναι σημαντικά μνημεία της λαϊκής τέχνης της Τήνου. Απαντώνται πάνω από 80 ανεμόμυλοι σε όλη την επικράτεια του νησιού, πολλοί από αυτούς διατηρούνται σε καλή κατάσταση και μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μετατραπεί σε σύγχρονες κατοικίες, διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Ο ρόλος τους ήταν σπουδαίος πάντα, αφού κάτοικοι από τα γύρο νησιά μετέφεραν τα σιτηρά τους για να τα αλέσουν στην Τήνο. Επί Τουρκοκρατίας και στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο η ύπαρξή τους ήταν σημαντική προσφέροντας το πολύτιμο αλεύρι στους κατοίκους κι έτσι κατάφεραν να επιβιώσουν. Η επίσκεψη σε έναν τουλάχιστον θα ξεναγήσει τον επισκέπτη στο παρελθόν δείχνοντας την εφευρετικότητα του ανθρώπου.

Μαυσωλείο ΕΛΛΗΣ

Στο ισόγειο της εκκλησίας της Μεγαλόχαρης, βρίσκεται το μαυσωλείο ΕΛΛΗΣ που παρουσιάζει ένα τμήμα από το τορπιλισμένο το 1940, καταδρομικό Έλλη. Εκεί βρίσκονται και τα οστά του πληρώματός του όπως επίσης και των πρώτων θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Περιστεριώνες

Στην Τήνο οι περιστερώνες κατέχουν κυριαρχική θέση αφού ο αριθμός τους αγγίζει τους 1300. Μνημεία παραδοσιακής λαϊκής τέχνης, οι περιστερώνες κοσμούν τις πλαγιές των βουνών του νησιού. Ο σκοπός τους ήταν να συγκεντρώνονται τα περιστέρια που αποτελούσε βασική πηγή τροφής και των περιττωμάτων τους για λίπασμα στις καλλιέργειες. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός πως οι περισσότεροι βρίσκονται στις εύφορες κοιλάδες των οικισμών Αγάπης, Ταραμπάδου, Καρδιανής, Λειβάδας και Ποταμιάς. Όλοι οι περιστερώνες είναι χτισμένοι από σχιστόλιθο που αφθονεί στο νησί, έχουν προσανατολισμό προς την πηγή νερού με τα ανοίγματα τους νότια ενώ η είσοδος για τον άνθρωπο είναι στα βόρεια. Αποτελούνται από δύο ορόφους, ο πάνω για τα περιστέρια και το ισόγειο χρησίμευε ως αποθήκη. Τα εξαίσια σχέδια που κοσμούν τα πέτρινα αυτά κτίρια είναι μοναδικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής που δε συναντιόνται αλλού.

Πινακοθήκη

Από το 1961 στο Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας φιλοξενείται η πινακοθήκη που περιλαμβάνει πολλά γνωστά έργα εκπροσωπώντας διαφορετικές εποχές και τάσεις που αναπτύχθηκαν μέσα στο χρόνο. Έργα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Νικηφόρος Γκύζης με τα έργα όπως ο «Βοσκός», ο «Αράπης», το «Τοπίο», του Νικολάου Γκύζη η «Πηνελόπη Γκύζη», «η Μητέρα μου η Κυρά Ταρώ» και άλλα από τους Δοξαρά, Δούκα, Θωμόπουλο και τόσων άλλων παγκοσμίως αναγνωρισμένων ζωγράφων. Επίσης εκτίθενται έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών όπως οι Βελάσκεθ, Βερονέζε, Καστέλι, Κορέτζιο, Μαλί κ.α. Στην πινακοθήκη υπάρχει και ένα τμήμα που περιέχει συλλογή από ευρωπαϊκά αντικείμενα και αφρικανικά από ελεφαντόδοντο.

Σκευοφυλάκιο

Το σκευοφυλάκιο στο χώρο της Ιεράς Μονής της Παναγίας στη Χώρα της Τήνου φιλοξενεί πολλά αφιερώματα, ξεχωριστής αργυροχοϊκής τέχνης και κεντήματος. Πολλά αντικείμενα όπως σταυροί, καντήλια, εξαπτέρυγα, δισκοπότηρα, Ευαγγέλια και πολλά άλλα βρίσκονται προστατευμένα μέσα σε ειδικούς χώρους. Ιδιαίτερης αξίας είναι ο Σταυρός του Αγιασμού αφιέρωμα από τους Έλληνες στρατιώτες του 1940. Η αργυρεπίχρυση παλιά θήκη της εικόνας της Παναγίας που φιλοτέχνησε τους αγγέλους ο Νικηφόρος Λύτρας. Ο Επιτάφιος της Κοκόνας Ρολογά από το 1833, χρυσοκεντημένος από την ίδια. Τα ρώσικα άμφια που χρονολογούνται από το 19ο αιώνα. Η διαθήκη των Κτητόρων, που είναι ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας του Ιδρύματος.

Πηγή πληροφοριών: Αμερίσσα

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register