Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Τήλος Δωδεκάνησα

Αξιοθέατα στην Τήλο

Αξιοθέατα στην Τήλο

Αρχαίο νεκροταφείο του Αγίου Αντωνίου

Στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου δεσπόζει το αρχαίο νεκροταφείο με τους απολιθωμένους ανθρώπινους σκελετούς, που φημολογείται ότι ήταν από παγιδευμένους ναυτικούς στην ηφαιστειακή έκρηξη της Νισύρου. Οι σκελετοί είναι ορατοί μόνο μέσα από τη θάλασσα. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Τήλου)

Κάστρο Αγριοσυκιάς

Κάστρο που ενισχύθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες, αλλά δεν αποκλείεται να υπήρχε από παλιότερα και να ήταν Βυζαντινό φρούριο. Βρίσκεται σε έναν απόκρημνο βράχο πάνω από τα Λιβάδια, το λιμάνι της Τήλου στην ανατολική ακτή του νησιού. Το κάστρο της Αγριοσυκιάς είναι εντελώς προστατευμένο από δύο πλευρές χάρη στα απόκρημνα βράχια. Η πύλη είναι από τη βόρεια πλευρά και οδηγεί σε αυτήν ένα στενό μονοπάτι χαραγμένο στο βράχο που σε κάποιο σημείο έχει και σκαλοπάτια. Αλλά η είσοδος μέσα στο κάστρο σήμερα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη καθώς τα ερείπια έχουν φράξει την πύλη ενώ είναι δύσκολο να την παρακάμψει κανείς πάνω από τον γκρεμό. Πριν την πύλη διακρίνονται τα ερείπια ενός προτειχίσματος («μπαρμπακάς») κάτι που συνήθιζαν στις οχυρώσεις οι Ιωαννίτες ιππότες τον 15ο αιώνα. Η τοιχοποιία αποτελείται από ημικατεργασμένους λίθους. Υπάρχουν υπολείμματα από εξωτερικό επίχρισμα (σοβά). Το κάστρο δε σώζεται σε κανένα σημείο στο αρχικό του ύψος, έτσι δεν έχουμε ιδέα για το πώς ήταν οι πολεμίστρες, το παραπέτο κ.λπ. Το εσωτερικό είναι γεμάτο μπάζα από ακαθόριστα κτίσματα, η τοιχοποιία των οποίων ήταν με συνδετικό κονίαμα. (Πηγή πληροφοριών: Καστρολόγος)

Μικρό Χωριό

Μόλις τρία χιλιόμετρα από το δρόμο, αρχίζει να διαφαίνεται πάνω στις απότομες πλαγιές του λόφου του Αγίου Στεφάνου το χωριό Μεγάλο Χωριό, με το αρχαίο κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή του. Μια ήρεμη και έμφυτη γοητεία χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο χωριό που είναι τόσο κοντά στην παράδοση. Το 1827 άρχισε η κατασκευή των κτιρίων του και η ενσωμάτωση σε αυτά αρχαίων απομειναρίων κτιρίων. Παράδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των κτιρίων του αποτελούν το Δημαρχείο, το δημοτικό σχολείο και η βιβλιοθήκη, η Έκθεση των Νάνων Ελεφάντων, το ιατρείο και το παντοπωλείο. Η γειτονική πλατεία μας προσφέρει απλόχερα τα αρώματα και χρώματα του κήπου της με τις μπουκαμβίλιες, τους ιβίσκους και τα τριαντάφυλλά της. Το σημείο εκείνο είναι το ιδανικότερο για να διακρίνουμε από ψηλά την κοιλάδα και τον κόλπο της Ερίστου στο νότο. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Τήλου)

Παλαιοντολογική Συλλογή της Τήλου

Στην Τήλο βρίσκεται μικρό παλαιοντολογικό μουσείο όπου εκτίθενται από τις ανασκαφές του σπηλαίου του Χαρκαδίου, όπου βρέθηκαν αρχαία κεραμικά, νεολιθικά εργαλεία και απολιθώματα νάνων ελεφάντων. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Σπήλαιο Χαρκαδιό

Το σπήλαιο Χαρκαδιό βρίσκεται ανάμεσα στο Μεγάλο Χωριό και στα Λιβάδια, σε μια περιοχή στρωμένη με ηφαιστειακή λάβα, και απέχει 3,5 χλμ. από το λιμάνι. Με τις ανασκαφές που έγιναν από το Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, στο Σπήλαιο Χαρκάδιο ανακαλύφθηκαν 15.000 οστά προερχόμενα από 40 νάνους ελέφαντες που είχαν ύψος 120 – 150 εκατοστά και υπάγονταν στο είδος Palaeloxodon antiquus falconi BUSK. Άλλα ζώα που βρέθηκαν με την ανασκαφή αυτή αλλά σε βαθύτερα σημεία, ήταν ελάφια τα οποία εξαφανίστηκαν πριν φτάσουν στο νησί οι ελέφαντες. Έχουν βρεθεί ακόμα οστά από χελώνες, από μικροθηλαστικά, αλλά και θραύσματα από χαυλιόδοντες που πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία. Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από το 8000-7000 π. Χ και βρίσκονται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο. (Πηγή πληροφοριών: Anemoessa Apartments)

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register