Αξιοθέατα στην Τήλο
Κάστρο Αγριοσυκιάς ή Μεσαιωνικό Κάστρο της Μισαριάς ή Μεσαριάς
Το κάστρο της Αγριοσυκιάς δεσπόζει στην κορυφή ενός υψώματος πάνω από τα Λιβάδια της Τήλου και η θέα προς όλο το νησί και το Αιγαίο είναι καταπληκτική. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Ιωαννίτες ιππότες. Κατά το έτος 1366 η Τήλος δόθηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου ως φέουδο στον Barello Assanti d’ Ischia με την εντολή να οχυρώσει αποτελεσματικά το νησί, για να προστατευτεί από τους πειρατές που λεηλατούσαν το Αιγαίο κατά τον Μεσαίωνα. Μέσα στα τεράστεια τείχη σώζονται ερείπια πολλών κτιρίων και ένα καμαροσκέπαστο εκκλησάκι αφιερωμένο στον προφήτη Ηλία ή τον Τίμιο Σταυρό. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης ερείπια βυζαντινού οικισμού και μικρά εκκλησάκια του 13ου και του 15ου αιώνα με αξιόλογες αγιογραφίες.
Μικρό Χωριό
Το Μικρό Χωριό είναι ένας οικισμός που χτίστηκε τον 15ο αιώνα στους λόφους πάνω από τα Λιβάδια, ήκμασε το Μεσαίωνα και εγκαταλείφθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους κατοίκους του. Σώζονται ακόμη εγκαταλελειμμένες πέτρινες κατοικίες, κατάλοιπα μικρού μεσαιωνικού κάστρου «Κάστρο του Λάμπρου» από το οποίο διατηρείται καλύτερα ένας ημικυκλικός πύργος και βυζαντινές εκκλησίες με τις μοναδικές τοιχογραφίες. Μπορεί όμως το Μικρό Χωριό να μην κατοικείται πια, αλλά μπορείτε το βράδυ να απολαύσετε το ποτό σας στο ένα και μοναδικό μπαρ που λειτουργεί, σ’ ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία.
Παλαιοντολογική Συλλογή της Τήλου
Η Παλαιοντολογική Συλλογή της Τήλου βρίσκεται στο Μεγάλο Χωριό με τα ευρήματα από τις ανασκαφές του σπηλαίου του Χαρκαδίου, όπου βρέθηκαν αρχαία κεραμικά, νεολιθικά εργαλεία και απολιθώματα νάνων ελεφάντων. Υπάρχουν επίσης σχέδια και φωτογραφίες από τις ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1970 από τον καθηγητή γεωλογίας, Νικόλαο Συμεωνίδη.
Σπήλαιο Χαρκαδιό
Το Σπήλαιο Χαρκαδίου βρίσκεται περίπου 2 χλμ νότια του Μεγάλου Χωριού, στο κέντρο της Τήλου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σπήλαιο που ανακαλύφθηκε το 1971 από τον γεωλόγο και σπηλαιολόγο Νικόλαο Συμεωνίδη. Διάφορες ανασκαφές που έγιναν έφεραν στο φως νεολιθικά αντικείμενα, όπως πέτρινα εργαλεία κυνηγιού και κεραμικά. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο σπήλαιο βρέθηκαν απολιθώματα ζώων, όπως χελώνες, ελάφια και οι ειδικοί ελέφαντες νάνων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτοί οι νάνοι ελέφαντες ζούσαν στο νησί πριν από 45.000 χρόνια και ότι εξαφανίστηκαν περίπου 4.000 χρόνια πριν. Αυτές οι ανακαλύψεις βοηθούν τους επιστήμονες να προσδιορίσουν τη γεωλογική ιστορία της Τήλου. Ως απόδειξη της σημασίας αυτού του σπηλαίου, πρέπει να αναφερθεί ότι το Φυσιογραφικό Μουσείο της Βιέννης, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, διαθέτει ένα ειδικό τμήμα αφιερωμένο στους νάνους ελέφαντες της Τήλου.