Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στην Κέα

Αρχαιολογικός χώρος Καρθαίας

Η Καρθαία είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, πρέπει να ήταν η σημαντικότερη από τις τέσσερις πόλεις-κράτη. Τα πρωιμότερα ευρήματα στο χώρο ανάγονται στην πρωτοκυκλαδική περίοδο αλλά είναι σποραδικά και δεν τεκμηριώνουν μια τόσο πρώιμη εγκατάσταση στο χώρο. Ο πρώτος πυρήνας κατοίκησης της Καρθαίας διαμορφώθηκε στους γεωμετρικούς χρόνους. Σταδιακά η πόλη αναπτύχθηκε, φθάνοντας σε περίοδο ακμής κατά τον 6ο και 5ο αι. π.Χ. και φαίνεται να υφίσταται ως οικισμός μέχρι και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Ο χώρος περιλαμβάνει μια ακρόπολη οχυρωμένη με τείχη μήκους άνω των 2 χλμ. με πύλες, πύργους και ογκόλιθους. Ο κυριότερος χώρος της πόλης είναι ο δωρικός ναός του Πυθίου Απόλλωνος (περ. 530 π.Χ.). Στον πρόναο και στην «πλατεία», εμπρός από το ναό, σώζονται πολλές βάσεις και βάθρα αναθημάτων, όπως και σειρά βάθρων ψηφισμάτων της βουλής και του δήμου των Καρθαιέων. Άλλος ένας δωρικός ναός (περ. 500 π.Χ.) έχει αποδοθεί υποθετικά στην Αθηνά εξαιτίας ενός αγάλματος της θεάς που μάλλον προέρχεται από αέτωμα του ναού. Είναι ο παλαιότερος γνωστός δωρικός περίπτερος ναός στις Κυκλάδες. Τα αετώματα και τα ακρωτήρια του στόλιζαν αγαλματικές συνθέσεις με θέμα την Αμαζονομαχία, τις οποίες μπορείτε να δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας). Στο χώρο βρίσκεται επίσης το αδιευκρίνιστης λειτουργίας και επίσης δωρικού ρυθμού «κτήριο D»(περ. 300 π.Χ.), που οφείλει το συμβατικό του όνομα στο γράμμα D, με το οποίο το σημείωσε ο Δανός αρχαιολόγος Brοndsted, στο πρώτο σκαρίφημα του χώρου, το 1811. Τέλος, στη δυτική πλαγιά της ακρόπολης βρίσκεται το λιθόκτιστο θέατρο της αρχαίας πόλης, που ανάγεται στην ελληνιστική περίοδο. Το 2015 ολοκληρώθηκε η ανασκαφή του, αποκαλύπτοντας ένα μικρού μεγέθους, απλής κατασκευής και εξ ολοκλήρου κτιστό θέατρο με χωρητικότητα 880 θέσεων. Δημιουργήθηκε κατά την ελληνιστική εποχή ενώ στους υστερορωμαϊκούς χρόνους αναπτύχθηκε σε τμήμα του συγκρότημα λουτρών. Στο διπλό όρμο της Καρθαίας διακρίνεται σήμερα καταβυθισμένος ο αρχαίος λιμενοβραχίονας ενώ στην κορυφή της λοφοσειράς της Άσπρης Βίγλας, όπου υψώνεται σήμερα το ξωκλήσι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, βρισκόταν αρχαίος ναός. Στις πλαγιές των λόφων απλώνονταν οικίες, όπως μαρτυρούν τμήματα δομικού υλικού και χρηστικά αντικείμενα. Νότια του θεάτρου, ανατολικά του ναού του Απόλλωνος, σώζεται σύστημα δεξαμενών για την υδροδότηση της πόλης (ελληνιστικών και υστερορωμαϊκών χρόνων). Μέσα στου ναό του Απόλλωνος και γύρω από το ναό της «Αθηνάς» έχουν ανοιχτεί τάφοι του 6-7ου αι. μ.Χ., συχνά επενδυμένοι με αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη που έχουν επαναχρησιμοποιηθεί. Τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών της Καρθαίας εκτίθενται πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας.

Προϊστορικός Οικισμός Αγίας Ειρήνης

Ακριβώς απέναντι από το Βουρκάρι βρίσκεται η χερσόνησος της Αγίας Ειρήνης, που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο γραφικό ξωκλήσι. Εδώ, ανασκαφές που έγιναν το 1960 αποκάλυψαν έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς, ο οποίος υπέστη συνεχείς ανακατασκευές έπειτα από φυσικές καταστροφές, με αποτέλεσμα τα αρχιτεκτονικά ερείπια των παλαιότερων περιόδων να αποτελούν θεμέλια για τις επόμενες γενιές, δημιουργώντας έναν σφικτό πολεοδομικό ιστό, στον οποίο δύσκολα ανιχνεύεται η χρονολογική συνάφεια. Εδώ βρέθηκαν το μοναδικό στις Κυκλάδες κατά την περίοδο αυτή Ιερό του Διονύσου (2000 π.Χ.), τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου με τον πύργο και την πύλη (2000-1500 π.Χ.), τα ερείπια του αποχετευτικού και υδρευτικού δικτύου (από τον 15ο αι. π.Χ.), η «οικία του άρχοντα», τα ερείπια μιας πολυτελούς κατοικίας κτισμένης κατά τα μυκηναϊκά πρότυπα (16ος-15ος αι. π.Χ.). Το πιο εντυπωσιακό και μοναδικό παγκοσμίως εύρημα οι «Κόρες», πενήντα πήλινα εδώλια από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, που ήρθαν στο φως στην περιοχή του ναού, που εικάζεται πως απεικονίζουν ως λατρεύτριες, ιέρειες ή ακόμη και θεότητες. Σήμερα εκτίθενται σε περίοπτη θέση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας, όπως κι όλα τα ευρήματα της περιοχής.

Λέοντας

Πάνω στο μονοπάτι που ξεκινάει από την περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα και καταλήγει στον όρμο του Οτζιά, θα συναντήσετε τον περίφημο Λέοντα ή Λιόντα, το σήμα κατατεθέν του νησιού. Πρόκειται για ένα αρχαϊκό γλυπτό μνημείο του 6ου -7ου αιώνα π.Χ. λαξευμένο σε ένα συμπαγή βράχο σχιστόλιθου μήκους περίπου 8 μέτρων. Συνδέεται με πολλούς μύθους που σχετίζονται με την ξηρασία που είχε πλήξει το νησί στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο, την εποχή που ακόμα η Κέα λεγόταν Υδρούσσα λόγω των άφθονων νερών της, ένα τρομερό λιοντάρι έκανε την εμφάνισή του στα δάση του νησιού που μέχρι τότε κατοικούνταν από Νύμφες, τις νεράιδες των υδάτων, και τις καταδίωξε. Τότε η οργή των θεών επέφερε και την ξηρασία του κλίματος των Κυκλάδων και ειδικότερα της Κέας, η οποία αποκαταστάθηκε με την άφιξη από τη Θεσσαλία του ημίθεου Αρισταίου, γιου του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης. Ο Αρισταίος κατάφερε να εξευμενίσει τους θεούς, η ξηρασία περιορίστηκε σημαντικά και έκαναν την εμφάνισή τους οι ευεργετικοί βόρειοι άνεμοι του καλοκαιριού, τα δροσερά μελτέμια.

Δημαρχείο & Ιστορικό Δημαρχείο

Οι επισκέπτες της Ιουλίδας έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν δύο σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία, έργα του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, το νέο Δημαρχείο και το Ιστορικό Δημαρχείο του νησιού. Το κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζονται οι Υπηρεσίες του Δήμου Κέας παλαιότερα ήταν το Δημοτικό Σχολείο της Ιουλίδας. Είναι χτισμένο με βάση σχέδια του Τσίλερ και έχει στην 100χρονη πορεία του στεγάσει μεταξύ άλλων Σχολαρχείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Σήμερα θεωρείται διατηρητέο, ενώ πρόσφατα έγιναν εργασίες αποκατάστασης. Το Ιστορικό Δημαρχείο είναι ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο του 1902, το οποίο κοσμούν ευρήματα από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Στην πρόσοψή του ξεχωρίζουν πήλινα αγάλματα του Ερμή και του Απόλλωνα, ενώ στη δυτική πλευρά του υπάρχουν εντοιχισμένα,  ένα αρχαίο γυναικείο γλυπτό και μια ανάγλυφη παράσταση των κλασικών χρόνων. Στο εσωτερικό του βρίσκονται εντοιχισμένα ανάγλυφα, ενώ η αίθουσα συνεδριάσεων περιέχει αξιόλογες οροφογραφίες.

Εργοστάσιο Εμαγιέ

Στο εσωτερικό του οικισμού της Κορησσίας την προσοχή σας θα τραβήξει μια καμινάδα ύψους 45 μέτρων∙ πρόκειται για την καμινάδα του εργοστασίου Εμαγιέ, του μοναδικού ελληνικού εργοστασίου που παρήγαγε επισμαλτωμένα σκεύη και του μεγαλύτερου στη Μεσόγειο, το οποίο λειτούργησε μεταξύ 1927 και 1957 παίζοντας σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού. Ιδρυτής του εργοστασίου υπήρξε ο καπνέμπορος Ιωάννης Γλεούδης και οι περισσότεροι εργάτες του ήταν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Προπολεμικά παρήγαγε κυρίως οικιακά σκεύη και επιγραφές για δημόσια ή ιδιωτική χρήση. Το 1936, υπό τη διεύθυνση του Αθανάσιου Κώνστα, η Εμαγιέ πήρε την πρώτη κρατική παραγγελία για παγούρια στρατού και έπειτα επεκτάθηκε στην πολεμική βιομηχανία με την κατασκευή όλμων. Αυτή ήταν και η πιο ένδοξη περίοδος του εργοστασίου, εφόσον πια έφτασε να εξάγει σ’ όλα τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή και ν’ απασχολεί 300 εργάτες. Η Κέα χάρη σ’ αυτήν την επιτυχημένη πορεία του εργοστασίου Εμαγιέ, γνωρίζει μεγάλη οικονομική άνθιση έως το 1957 που το εργοστάσιο κλείνει οριστικά αφού έχουν προηγηθεί ήδη ο θάνατος του εμπνευσμένου διαχειριστή του εργοστασίου, Αθανασίου Κώνστα καθώς και πολλά οικονομικά προβλήματα. Το 1991 το μεγαλύτερο τμήμα του κρίθηκε από το Τμήμα Νεωτέρων Μνημείων διατηρητέο για τη συμβολή που προσφέρει στη μελέτη του βιομηχανικού πολιτισμού της χώρας. Το 2002, μια ομάδα από εργατοτεχνίτες του εργοστασίου έχοντας στην κατοχή της ένα τεράστιο υλικό από μηχανήματα, καλούπια, σκεύη, μακέτες και άλλα αντικείμενα, έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία του «Συλλόγου Φίλων του Εργοστασίου Εμαγιέ Κέας». Μετά από κινητοποιήσεις των μελών, συγκεντρώθηκαν από τα υπόλοιπα εργοστάσια της Αττικής τα μηχανήματα του Εμαγιέ τα οποία είχαν εκποιηθεί και εκτίθενται τώρα σε δημοτικό χώρο στην Κορησσία. Ο βασικός στόχος του Συλλόγου είναι η επιστροφή των μηχανημάτων στο χώρο του εργοστασίου και η δημιουργία Βιομηχανικού Μουσείου.

Πύργος της Αγίας Μαρίνας

Ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας είναι ένας εντυπωσιακός πενταώροφος πύργος του 4ου αιώνα, από ντόπιο σχιστόλιθο και μάρμαρο, χαρακτηριστικό παράδειγμα μεμονωμένου οχυρωματικού πύργου των ελληνιστικών χρόνων και ένα από τα υψηλότερα σωζόμενα αρχαία κτήρια. Χτίστηκε στην ενδοχώρα της Κέας, μεταξύ των αρχαίων πόλεων Κορησσίας και Ποιήεσσας και λειτούργησε ως οχυρωματικό έργο αμυντικού χαρακτήρα για την προστασία της γύρω αγροτικής περιοχής. Γύρω στο 1600, όταν ιδρύθηκε η Μονή της Αγίας Μαρίνας, ο πύργος εντάχθηκε στον περίβολό της και πάλι για αμυντικούς λόγους. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1858 μεγάλο κομμάτι του κατέρρευσε μετά από σεισμό και μέρος του υλικού του χρησιμοποιήθηκε για την επισκευή γειτονικών κτισμάτων.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Στον ανήφορο από την Πιάτσα προς την πλατεία της Ιουλίδας συναντάμε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία των Κυκλάδων, με μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί, από τη νεολιθική περίοδο έως και τους ιστορικούς χρόνους (7ος αι. π. Χ.- 2ος αι. μ.Χ.). Λειτουργεί από τη δεκαετία του 1970, ενώ το 2000 επισκευάστηκε και διαμορφώθηκε, ώστε να υποδεχθεί και νέα εκθέματα. Η έκθεση των ευρημάτων, έχει οργανωθεί σε ενότητες που αφορούν την καθημερινή ζωή, τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα. Αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές, γλυπτά, αναθηματικά ανάγλυφα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αγγεία και νομίσματα, προσφέρουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της ιστορίας του νησιού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα μαρμάρινα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια από τον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης, γλυπτά τμήματα από το αέτωμα του ναού της Αθηνάς στην Καρθαία και το ακέφαλο άγαλμα της Νίκης. Σε ιδιαίτερα περίοπτη θέση σε μια μακρόστενη καμπυλωτή βιτρίνα στη νέα πτέρυγα θα δείτε τα πήλινα αγάλματα γυναικείων μορφών της Αγίας Ειρήνης, τις περίφημες Κόρες.

Αγροτικό, Λαογραφικό και Πολιτιστικό Μουσείο

Στην καρδιά του Μυλοπόταμου βρίσκεται το Αγροτικό Λαογραφικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κέας, ένας χώρος αφιερωμένος στη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέας που στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο του 1845 το οποίο αρχικά λειτουργούσε σαν μαγειρείο-καφενείο. Ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να δει μια ποικιλία λαογραφικών εκθεμάτων όπως αγροτικά εργαλεία, αντικείμενα οικιακής χρήσης και διακόσμησης, παραδοσιακές τοπικές φορεσιές από τις αρχές του 19ου αιώνα,  φωτογραφίες αλλά και έναν αυτοσχέδιο μικρό υδροηλεκτρικό μηχανισμό του Μυλοπόταμου, που κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο Εμαγιέ Κέας το 1950.  Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου, περιστοιχισμένο από πορτοκαλιές, βρίσκεται ένα πέτρινο αμφιθέατρο όπου φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και γιορτές καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ναυάγια

Η Κέα αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού καθώς στον βυθός της κείτονται τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα ναυάγια, τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της: το αδελφό πλοίο του Τιτανικού, το νοσοκομειακό πλοίο «Βρετανικός» και το γαλλικό υπερωκεάνειο «Burdigala», το τροχήλατο ατμόπλοιο «Πατρίς» και ένα γερμανικό αεροπλάνο Junkers 52 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Φάροι

Στην Κέα υπάρχουν δύο φάροι: ο φάρος του Αγίου Νικολάου στην Κορησσία και ο φάρος του ακρωτηρίου Τάμελος στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Ο φάρος του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού στο μεγάλο φυσικό κόλπο του διαύλου της Κέας και είναι φτιαγμένος πάνω στα ερείπια ναού του Ποσειδώνα. Κατασκευάστηκε το 1831 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων, έχει ύψος 8 μ. και ήταν ο πρώτος φάρος που άναψε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στη νεότερη Ελλάδα. Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Από το 2010 είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο και υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων. Ο φάρος στο ακρωτήριο Τάμελος χτίστηκε το 1893 για να φωτίσει το στενό μεταξύ Κέας και Κύθνου. Ο πύργος του έχει ύψος 7,5 μ.

Πηγή: Δήμος Κέας

Διαμονή στην Κέα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register