Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στην Κάρπαθο

Ακρόπολη Αρκάσας

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρκάσας, ένας από τους τέσσερις δήμους των κλασικών και μετέπειτα χρόνων, αποτελείται από την Ακρόπολη του Παλαιοκάστρου με εμφανή κατάλοιπα οχύρωσης των αρχαϊκών χρόνων και με πύργους της κλασικής και ελληνιστικής εποχής. Διατηρούνται επίσης κατάλοιπα κτηρίων και δεξαμενών σε καλή κατάσταση. Η διάρκεια ζωής του οικισμού δε μπορεί να προσδιοριστεί, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τα ανασκαφικά δεδομένα. Στον αρχαιολογικό χώρο διατηρούνται ερείπια κτηρίων και δεξαμενών σε καλή κατάσταση. Σώζονται τα θεμέλια μίας τρίκλιτης βασιλικής παλαιοχριστιανικής περιόδου με ημικυκλικές αψίδες και μονολιθικούς μαρμάρινους κίονες. Βόρεια-βορειοανατολικά του Παλαιοκάστρου απλώνεται η πεδιάδα της Αρκάσας με δυο λιμάνια εν χρήσει από την αρχαιότητα. Έχουν ανασκαφεί δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές από Ιταλούς αρχαιολόγους, κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Η πρώτη και μεγαλύτερη, αλλά και η πλησιέστερη στα λιμάνια είναι η παλαιοχριστιανική βασιλική του πρεσβυτέρου Αλύπου. Μετά από καταστροφή των αρχών του 6ου αι. μ.Χ., η βασιλική ανακατασκευάζεται με πλούσια ψηφιδωτά δάπεδα και με επιγραφές που αναφέρουν τον Επίσκοπο Κύρο και το όνομα της αγίας, στην οποία αφιερώθηκε η βασιλική, γνωστή ως Αγία Αναστασία. Η δεύτερη μεγάλη βασιλική που ανεσκάφη από τους ίδιους ανασκαφείς είναι η βασιλική του πρεσβυτέρου Ευχαρίστου. Υπάρχουν άλλες τρεις παλαιοχριστιανικές βασιλικές στην περιοχή της Αρκάσας, εκ των οποίων η μία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι κοιμητηριακή. Στην ανατολική πλευρά του οικισμού σώζονται δύο μεσοβυζαντινές εκκλησίες, η Παναγία η Μαρμαρινή και ο Άγιος Γεώργιος.

Επαρχείο

Στα Πηγάδια Καρπάθου, σε περίοπτη θέση, βρίσκεται το συγκρότημα των τριών κτιρίων του Επαρχείου Καρπάθου. Πρόκειται για χαρακτηριστικά κτιρια της εποχής της Ιταλοκρατίας που χτίστηκαν κατά τη χρονική περίοδο 1926-36. Έχουν επίπεδη στέγη και είναι φτιαγμένα με την μεικτή κατασκευή των Ιταλών (λιθοδομή με οριζόντια και κατακόρυφα στοιχεία από ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα). Τα κτίρια αυτά αποτελούσαν το ιταλικό διοικητήριο και παρόμοια είχαν χτίσει οι Ιταλοί σε κάθε νησί της Δωδεκανήσου για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Σήμερα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Ανήκουν στην κατηγορία κτηρίων με χαρακτηριστικά «Διεθνούς Στυλ» και ορισμένα στοιχεία ανατολίτικου εκλεκτικισμού. Πρόκειται για μία σύνθεση τριών κτιρίων, τοποθετημένων σε σχήμα Π, σχηματίζοντας και οριοθετώντας έτσι την πλατεία Αλεξάνδρου Παπάγου. Το κεντρικό κτίριο είναι ψηλότερο (έως 4 ορόφους), δεσπόζοντας έτσι με τον όγκο του και τη μορφολογία του. Τα άλλα δύο κτίρια, με τον όγκο τους (έως 2 ορόφους) και τη μορφολογία τους (πέρκολες στον όροφο κ.α.) πλαισιώνουν το κεντρικό χωρίς να το ανταγωνίζονται. Και τα τρία κτίρια συνδέονται μεταξύ τους με ημιυπαίθριους χώρους και καμάρες, σχηματίζοντας έτσι ένα σύνολο που αγκαλιάζει την πλατεία. Ένα σύνολο με πολύ «δυνατή» κάτοψη και μορφολογία με πλήρη και κενά για το φως, τον αέρα και τη θέα. Παρατηρώντας το συγκρότημα από την πλατεία, διακρίνουμε τη συμμετρία και τον τονισμό του κεντρικού του άξονα, που είναι το ψηλότερο σημείο του κτιρίου, με το ρολόϊ και τον ιστό της σημαίας. Το συγκρότημα χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο το 1997, καθότι πρόκειται για αξιόλογα κτίρια της εποχής της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα και είναι σημαντικά για τη μελέτη της αρχιτεκτονικής. Στη δυτική πτέρυγα στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού.

Ερείπια Αρχαίου Ναού Αγίας Φωτεινής

Στα Πηγάδια, στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στο Aπέρι, έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια της Αγίας Φωτεινής, τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου – 6ου αιώνα στη θέση «Άφωτη». Η εκκλησία με πλούσιο μαρμάρινο εσωτερικό διάκοσμο, βρίσκεται στη θέση όπου πιθανότατα προϋπήρχε αρχαίο ιερό.

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στο Λευκό

Ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της Καρπάθου. Βρίσκεται στο Λευκό, στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η υπόγεια δεξαμενή, λαξευτή στο βράχο. Αποτελείται από κεντρική ορθογώνια αίθουσα διαστάσεων 4X9 μ. με τρεις σειρές πεσσών, στους οποίους στηρίζονται τέσσερις σειρές ορθογωνίων πλακών που σχηματίζουν την οροφή της. Στη βόρεια στενή και στην ανατολική μακριά πλευρά της ανοίγονται επτά συνολικά τυφλές στοές με θολωτή οροφή. Τα εσωτερικά τους τοιχώματα και η οροφή, όπως και τα τοιχώματα της κεντρικής αίθουσας, είναι επιχρισμένα με παχύ στρώμα υδραυλικού κονιάματος.

Αγροτικό Μουσείο Πυλών

Το Υπαίθριο Αγροτικό μουσείο βρίσκεται στο χωριό Πυλές και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρουσιάζει με όσο το δυνατό ρεαλιστικό τρόπο τη ζωή στην Κάρπαθο. Όταν επισκεφθείτε το μουσείο μπορείτε να δείτε μία αγροικία, έναν ανεμόμυλο, ένα πατητήρι, ένα αλώνι, ένα φούρνο, ένα μικρό αμφιθέατρο ενώ θα περπατήσετε σε πλακόστρωτες διαδρομές και διαδρομές διαμορφωμένες για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Έχουν φυτευτεί κλήματα και διάφορα οπωροφόρα δέντρα και ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με την αγροτική ζωή του παρελθόντος στην Κάρπαθο αλλά και τον κύκλο επεξεργασίας σημαντικών προϊόντων για το νησί, όπως δημητριακά και κρασί.

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, τα Πηγάδια, και άρχισε να λειτουργεί από το 2005 με τη συνεργασία των δύο τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων (ΚΒ΄ ΕΠΚΑ-4η ΕΒΑ) στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του Eπαρχείου, κτιριακό συγκρότημα της περιόδου της Ιταλοκρατίας. Πρόκειται για διαχρονικό μουσείο και περιλαμβάνει εκθέματα από τους προϊστορικούς χρόνους ως τους μεταβυζαντινούς.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες:

  • Ενότητα προϊστορικών χρόνων, που περιλαμβάνει ευρύματα νεολιθικής εποχής και ευρήματα της μινωϊκής /μυκηναϊκής εποχής που βρέθηκαν στο νησί
  • Ενότητα ιστορικών χρόνων, με εκθέματα από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού, την Κάρπαθο, της Αρκέσεις και την Βρουκούντα
  • Ενότητα βυζαντινών χρόνων, με αντιπροσωπευτικά ευρήματα από τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές και οικισμούς της Καρπάθου

Στο μουσείο δεσπόζει η εντυπωσιακή αποτοιχισμένη τοιχογραφία της αψίδας του ερειπωμένου ναού των Αγίων Αποστόλων με το θέμα της Δέησης και των συλλειτουργούντων ιεραρχών. Χρονολογείται στο 14ο αι. αποτελώντας αξιόλογο δείγμα ζωγραφικής στην Κάρπαθο, το οποίο με την πάροδο του χρόνου θα καταστραφόταν παντελώς. Τα στάδια συντήρησης και ανάδειξης αυτής της τοιχογραφίας αναλύονται στο κείμενο, με λεπτομερή περιγραφή της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα εργαστήρια συντήρησης της 4ης ΕΒΑ με εξαιρετικά αποτελέσματα και πολυετή εγγύηση για τη διατήρηση της άριστης κατάστασής της.

Εκκλησιαστικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρκάσας

Στο κέντρο της Αρκάσας λειτουργεί μουσείο, με ιστορικά, αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και εκκλησιαστικά, παραδοσιακά αντικείμενα. Τα ευρήματα προέρχονται από την Ακρόπολη της Αρκεσίας, αλλά και από την εκκλησία της Αγίας Αναστασίας, η οποία βρισκόταν στο σημείο που σήμερα είναι χτισμένη η εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Λαογραφικό Μουσείο Μενετών

Ένα δίπατο κτίσμα, ηλικίας περίπου 200 ετών, στην είσοδο του οποίου υπάρχουν λαξευτοί τάφοι, είναι το κτίριο που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Μενετών. Στον επάνω όροφο, με το ασπρόμαυρο βοτσαλωτό δάπεδο, φιλοξενούνται αντικείμενα της καθημερινής ζωής των κατοίκων του χωριού, μουσικά όργανα και παλιές φωτογραφίες. Στην αρχή, ο όροφος χτιζόταν με προορισμό να γίνει εκκλησάκι, το οποίο όμως ποτέ δε φτιάχτηκε. Στον κάτω όροφο στεγαζόταν το οστεοφυλάκιο του χωριού και η μετατροπή του σε μουσείο ξεκίνησε το 1995. Εκεί υπάρχουν αγροτικά εργαλεία και παραδοσιακά σκεύη της κουζίνας, καθώς και μεγάλη συλλογή από πιάτα, ζωγραφισμένα στο χέρι, με διάφορα λαϊκότροπα μοτίβα.

Λαογραφικό Μουσείο Όθους

Το Λαογραφικό Μουσείο, που βρίσκεται στο Όθος της Καρπάθου, στο παραδοσιακό σπίτι του Βαρίκα και του Αριστοτέλη Σταβράκη, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μια πιστή αναπαράσταση του εσωτερικού του ενός καρπάθικου σπιτιού, όπως αυτό ήταν στο παρελθόν. Το παραδοσιακό σπίτι της Καρπάθου, συνήθως μονόχωρο, εξυπηρετούσε με σοφό τρόπο τις ανάγκες της καθημερινής ζωής. Διαιρούνταν σε ένα χαμηλότερο τμήμα, τον πάτο, όπου βρίσκονταν ένας ξύλινος καναπές και ένα χαμηλό τραπέζι για το φαγητό (που ονομάζεται σοφράς) ενώ σε ένα υπερυψωμένο ξύλινο πατάρι στο πίσω μέρος του, τον σουφά, κοιμόταν σε στρώματα όλη η οικογένεια. Χειροποίητα κεντήματα και κιλίμια στόλιζαν τα κάγκελα του σουφά, από το οποία το πιο περίτεχνο, η στυλομαντήλα, κάλυπτε το στύλο, ένα ξύλινο κατακόρυφο δοκάρι στο μέσο του δωματίου, συμβολικό και πραγματικό στήριγμα του σπιτιού. Πολυάριθμα πιάτα και γυαλικά, τοποθετημένα σε ξύλινα ράφια γύρω από τους τοίχους, συμπλήρωναν τον πλούσιο διάκοσμο. Ακόμα υπάρχουν εκτεθειμένα είδη της καθημερινής αγροτικής ζωής, καθώς και είδη λαϊκής τέχνης, όπως κεραμικά, υφαντά και μουσικά παραδοσιακά όργανα.

Διαμονή στην Κάρπαθο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register