Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στην Ικαρία

Αρχαία Οινόη

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάμπου καταλαμβάνει την περιοχή της Αρχαίας Οινόης, που κατοικήθηκε από τη μυκηναϊκή εποχή έως την ύστερη ρωμαϊκή / πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Τον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου αποτελούν το Ωδείο, το υστερορρωμαϊκό υδραγωγείο και ένα πρωτοβυζαντινό κοσμικό κτίριο με το όνομα «Παλάτια». Το Ωδείο είναι ένα εξαιρετικής κατασκευής αρχιτεκτόνημα της ύστερης αρχαιότητας, οικοδομημένο με κτιστή τοιχοδομία και με χαρακτηριστικά τα μεγάλα τόξα.

Αρχαία πόλη των Θερμών

Ανατολικά του οικισμού Θέρμα θα βρείτε την ξακουστή αρχαία πόλη των Θερμών. Ήταν γνωστή σε όλο τον τότε αρχαίο κόσμο για τις ραδιούχες θερμές ιαματικές πηγές της (από τις οποίες έλαβε και την ονομασία της) και κάτοικοι από την Ελλάδα και την Ασία την επισκέπτονταν για να θεραπευτούν. Στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. έλαβε το όνομα «Ασκληπιείς» από τον αρχαίο θεό της Ιατρικής, Ασκληπιό. Οι Θερμές χάθηκαν στα βαθύ της θάλασσας μετά από καθίζηση του εδάφους. Σήμερα σώζονται υπολείμματα ελληνορωμαϊκών λουτρών στην περιοχή Χαλασμένα Θέρμα. Σημαντικά ευρήματα από τις αρχαίες Θέρμες θα βρείτε και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κήρυκου.

Αρχαιολογικός Χώρος Δρακάνου

Ολόκληρη η έκταση στο βορειοανατολικό ακρωτήριο της Ικαρίας, το Δράκανο, ήταν οχυρωμένη με τείχος από μεγάλους πελεκημένους λίθους κτισμένους κατά το ψευδοϊσόδομο και τραπεζιόσχημο σύστημα. Κατά διαστήματα έχει τετράγωνους πύργους και στη δυτική απόληξη των δύο σκελών του δεσπόζει επιβλητικός κυκλικός πύργος. Η σύνδεση του πύργου με το βόρειο και νότιο σκέλος του τείχους γινόταν με ισχυρές προεξοχές (άπεργα) στους λιθόπλινθους των οκτώ πρώτων στρώσεων δεξιά και αριστερά της εισόδου του ισογείου. Είναι χτισμένος με λιθοπλίνθους από μάρμαρο, χρώματος λευκού προς τεφρό, με μεγάλους κρυστάλλους, με κυφωτή κατατομή. Ο πύργος σώζεται σε ύψος 12.95 μ. ?το αρχικό υπολογίζεται στα 13,50 μ.- και έχει εξωτερική διάμετρο 8,40 μ. Το ύψος των δόμων ποικίλλει και μειώνεται προοδευτικά προς τα πάνω. Σε κάθε στρώση υπάρχουν σε συστηματική διάταξη διάτονες λιθόπλινθοι και μεταξύ αυτών δύο σειρές από δύο έως τρεις δρομικές λιθοπλίνθους. Οι λίθοι συγκρατούνται στις θέσεις τους χωρίς μεταλλικούς συνδέσμους. Οι επιφάνειες των προσώπων των λίθων μέσα και έξω αλλά και των εδρών πάνω και κάτω είναι λαξευμένες περίτεχνα με βελόνι. Το πάχος του τοιχώματος του πύργου είναι 0,98 μ. κάτω και μειώνεται γραμμικά προς τα πάνω μέχρι 0,85 μ.
Είχε τρεις ορόφους, όπως διαπιστώνεται από τις αντικριστές θέσεις των δοκοθηκών στα εσωτερικά τοιχώματα, δύο τοξωτές εισόδους, μία στην ανατολική πλευρά του ισογείου και μία προς τη βόρεια πλευρά του πρώτου ορόφου, από τρεις τοξοθυρίδες στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, καθώς και έξι παράθυρα στο δεύτερο όροφο με κατώφλι από μια ανεξάρτητη πλάκα. Κάτω από τα παράθυρα και εκατέρωθεν των παραστάδων υπάρχουν διαμπερείς οπές τετράγωνης διατομής, που ίσως στήριζαν αμυντικούς μηχανισμούς. Η εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των ορόφων θα εξυπηρετείτο πιθανώς με ξύλινη κλίμακα. Για τον τρόπο στέγασης του πύργου δεν διαθέτουμε ακόμη επαρκή στοιχεία. Ο πύργος, λόγω θέσης, αποτελούσε ένα άριστο παρατηρητήριο και φρυκτωρία. Ήταν ασφαλής από τα ανατολικά και τα βόρεια λόγω του απότομου βραχώδους πρανούς για συγκέντρωση και άμυνα σε περίπτωση επίθεσης και παράλληλα ένας προστατευμένος χώρος συγκέντρωσης προϊόντων δίπλα στον πρόσορμο που διευκόλυνε την προσέγγιση μικρών σκαφών για φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευμάτων. Η υπόθεση, η οχυρή εγκατάσταση να συνδέεται με την Αθήνα, που τον 4ο αι. π.Χ. χρησιμοποιούσε ως βάση την Ικαρία, που βρίσκεται κοντά στη Σάμο, ορμητήριο του αθηναϊκού στόλου, ή με τον σπουδαίο στρατηγό Δημήτριο Πολιορκητή (306-285 π.Χ.), ο οποίος μετά την επικράτησή του επί των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου, δέσποζε στα νησιά του Αιγαίου και την Ικαρία, είναι ισχυρή αλλά δεν μπορεί προς το παρόν αν επιβεβαιωθεί. Βέβαιο πάντως είναι, ότι το μέγεθος και η υψηλή κατασκευαστική ποιότητα του έργου απαιτούσε μεγάλο κόστος και πολύ χρόνο, στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της κατασκευής του σε περίοδο ειρήνης ή μεγάλης ακμής.

Μεγαλολιθικά Μνημεία (Μενχίρ)

Πρόκειται για προϊστορικές ασβεστολιθικές οξυκόρυφες στήλες, ύψους 1,22-2,80 μέτρων. Στο ανατολικό άκρο του νησιού, κοντά στο Δράκανο και τον όρμο του Ιερού βρίσκεται η περιοχή «Προπεζουλωπή» με τα γνωστά Μεγαλολιθικά Μνημεία (Μενχίρ). Πρόκειται για προϊστορικές ασβεστολιθικές οξυκόρυφες στήλες, ύψους 1,22-2,80 μέτρων, οι οποίες βρίσκονται η μια δίπλα στην άλλη σχεδόν σε ευθεία γραμμή. Πολλές έχουν γείρει στο έδαφος ενώ άλλες παραμένουν κατακόρυφες. Κοντά τους θα βρείτε πολλούς τύμβους από χώμα. Η περιοχή έχει μια φανταστική θέα στον όρμο του Ιερού.

Ναός Αρτέμιδος στο Να – Ταυροπωλείο

Οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας του νησιού. Στη βορειοδυτική πλευρά της Ικαρίας, στην περιοχή Να, ήταν εγκατεστημένος ο περίφημος αρχαίος ναός της Ταυροπόλου Αρτέμιδος. Οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας του νησιού. Λένε ότι στο Να υπήρχε παλαιότερα αρχαίος οικισμός, στον οποίο κατοικούσαν οι λεγόμενοι Ναϊάδες. Επικρατεί η άποψη ότι το όνομα της περιοχής οφείλεται στον ναό που ήταν χτισμένος εκεί. Στο εσωτερικό του ιερού υπήρχε το μεγάλο άγαλμα της θεάς Άρτεμης το οποίο δεν έχει διασωθεί. Ο ναός καταστράφηκε τον 18ο-19ο αιώνα και τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εκκλησιών. Από το αξιόλογο εκείνο ιερό έχει παραμείνει μόνο το δάπεδο και τα θεμέλια. Δίπλα στον ναό, στην όχθη του ποταμού Χάλαρη, βρίσκονται και απομεινάρια της προκυμαίας του παλιού λιμανιού που είχε χτιστεί από τους κατοίκους κατά τη διάρκεια του 14ου-15ου αιώνα.

Νεολιθικός οικισμός στον Παλιοπερίβολο Γλαδερού

Κοντά στον Άγιο Κήρυκο βρίσκεται η περιοχή «Παλιοπερίβολο» στο Γλαδερό όπου ανασκάφθηκαν ερείπια νεολιθικού οικισμού. Εδώ θα βρείτε υπολείμματα κυκλικών κτισμάτων με πέτρινη κρηπίδα, πάτωμα καθώς και αρχαίες γρανιτένιες πλάκες.

Κάστρο Κοσκινά

Αποτελούσε το ισχυρότερο φρούριο του νησιού γι’ αυτό ονομάζεται και κάστρο της Νικαριάς. Στο βόρειο τμήμα της Ικαρίας, κοντά στον οικισμό Κοσοίκια θα βρείτε το επιβλητικό κάστρο του Κοσκινά. Πρόκειται για ένα οχυρό που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα και δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου πάνω στο ομώνυμο όρος του Κοσκινά. Σύμφωνα με την παράδοση αποτελούσε το ισχυρότερο φρούριο του νησιού γι’ αυτό ονομάζεται και κάστρο της Νικαριάς. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι ήταν απόρθητο και κατακτήθηκε μόνο τον 14ο με 16ο αιώνα από πειρατές, μετά από προδοσία. Στολίδι του κάστρου αποτελεί το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Δοργανά, το οποίο είναι χτισμένο στο εσωτερικό του. Αξίζει να επισκεφτείτε το καλοδιατηρημένο αυτό μνημείο και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα που προσφέρει σε όλο το νησί. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται από ένα μικρό μονοπάτι που ξεκινά από το δρόμο Εύδυλου – Αγίου Κηρύκου.

Πύργος του Δράκανου

Ένα από τα αξιοθέατα στην Ικαρία βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο του νησιού στην περιοχή Φανάρι. Σώζονται ελάχιστα χαλάσματα από την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Δράκανο (5ο αιώνα π.Χ.), καθώς και ο μοναδικός πύργος από τους επτά, που υπήρχαν στο νησί. Ο Πύργος του Δράκανου έχει ύψος γύρω στα 12 μέτρα και χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο.

Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου

Η Λαογραφική συλλογή περιλαμβάνει πλήθος αξιόλογων εκθεμάτων, όπως παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά και διάφορα αντικείμενα που αναδεικνύουν τη λαϊκή παράδοση του νησιού και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από δωρεές που έχουν κάνει οικογένειες της Ικαρίας προς το Μουσείο, για τη διατήρηση των αντικειμένων αλλά και τη γνώση και διάδοση των αρχαίων και παλαιότερων περιόδων, στους επισκέπτες του νησιού αλλά τις νεότερες γενιές.

Λαογραφικό Μουσείο στον Άγιο Πολύκαρπο

Το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Πολυκάρπου βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό του Δήμου Ραχών και περιλαμβάνει μια μικρή συλλογή με σημαντικά λαογραφικά εκθέματα.

Λαογραφικό Μουσείο στους Βρακάδες

Το Λαογραφικό Μουσείο Βρακάδων βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό του Δήμου Ραχών, στη βορειοδυτική πλευρά της Ικαρίας. Οικοδομήθηκε με τη συμβολή Ικαρίων επιστημόνων της Αθήνας και περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης του νησιού. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία του τόπου μέσα από παλιές εφημερίδες, βιβλία καθώς και αρχεία και έγγραφα από την επανάσταση του νησιού. Σημαντικά εκκλησιαστικά εκθέματα από το ναό του Προφήτη Ηλία στους Βρακάδες και τη Μονή Ευαγγελισμού Μαυριανού φυλάσσονται στο μουσείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παραδοσιακά οικιακά σκεύη, τα παλιά γεωργικά και μελισσοκομικά εργαλεία καθώς και τα μικρά αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους τους προηγούμενους αιώνες.

Πέτρινα Κτίσματα στην Ικαρία

Χυτό: Το χυτό είναι ένα μονόχωρο, ορθογωνικής κάτοψης κτίσμα, τοποθετημένο συνήθως σε σημείο που η γεωμορφολογία του εδάφους και η βλάστηση παρείχαν κάποια προστασία, αποτελώντας συνέχεια του εδάφου. Είναι τα λεγόμενα Αντιπειρατικά Σπίτια που ήταν ο βασικότερος τύπος κατοικίας μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα και βρισκόταν σε χρήση σε μικρότερη κλίμακα και με μικρές παραλλαγές μέχρι τον 20ο αιώνα. Πάντοτε υπήρχε κρυφή έξοδος που οδηγούσε σε {χωστοκέλι} δηλαδή ημιυπόγειος χώρος ή {κρυφοκέλι} δηλαδή χτιζόντουσαν κάτω από βράχους. Χαρακτηριστικά είναι τα σπίτια στις Ράχες, στο Φείδο, στην Κάμπα, στον Κουμάρο και νότια από το Πέζι

Πυργάρι: Nέα κτίσματα τετραγωνικής περίπου κάτοψης που διαθέτουν 2 ανεξάρτητους χώρους, το κατώι και το ανώι και από μία εξωτερική σκάλα που γινόταν η πρόσβαση στον πάνω όροφο, εαν δεν υπήρχε πρόσβαση από την πίσω πλευρά

Μικτό: Ίσως τα πιο χαρακτηριστικά σπίτια της Ικαρίας, που προέρχονται από τον συνδυασμό ενός Χυτού με ένα Πυργάρι. Η λειτουργικότητα του Χυτού που μεγάλωσε γενεές Ικαριωτών με ασφάλεια, δεν ήταν δυνατόν να ξεχαστεί, αλλά και οι νέες συνθήκες χωρίς τον φόβο της επιδρομής των πειρατών πρόσθεσε την άνεση δύο νέων χώρων του Πυργαριού

Φάρος Πάπας

Ο Φάρος έλαβε το όνομά του από έναν Πάπα που ναυάγησε στην περιοχή καθώς πήγαινε από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη. Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, κοντά στον οικισμό Καρκινάγρι, δεσπόζει ο επιβλητικός φάρος Πάπας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στην Ικαρία. Κατασκευάστηκε το 1890 και παλαιότερα ονομαζόταν Κάβο Μαύρο. Οι ντόπιοι λένε ότι έλαβε το όνομά του από έναν Πάπα που ναυάγησε στην περιοχή καθώς πήγαινε από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη. Ο φάρος έχει ύψος 11 μέτρα και απέχει 64 μέτρα από τη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων (1912-13) συμπεριλήφθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο και στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσε φυλάκιο των Ιταλών. Σήμερα έχει επισκευαστεί για να λειτουργεί με σύγχρονους μηχανισμούς. Αξίζει να επισκεφθείτε το Φάρο του Πάπα και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα στο καταγάλανο Αιγαίο. Η πρόσβαση γίνεται μέσω θαλάσσης.

Βρες το ιδανικό κατάλυμα για τις διακοπές σου

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register