Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Νομός Αττικής αξιοθέατα

Αξιοθέατα στην Αττική

Αξιοθέατα στην Αττική

Ο νομός Αττικής που τα πρώτα δείγματα κατοίκησης ανάγονται στην προϊστορική εποχή, έχει πλούσια ιστορία με μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που μας διδάσκουν και μας ταξιδεύουν, εντυπωσιακά μουσεία σύγχρονης τέχνης και παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικούς χώρους που μαρτυρούν ένα ένδοξο παρελθόν για την παγκόσμια ιστορία.

Ακαδημία Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών βρίσκεται στην Πανεπιστημίου και είναι ένα επιβλητικό και αρχαιοπρεπές μέγαρο που οικοδομήθηκε μεταξύ 1859 και 1885.

Ακαδημία Πλάτωνος

Η Ακαδημία Πλάτωνος όπου σήμερα ο αρχαιολογικός της χώρος είναι διαμορφωμένος ως πάρκο βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή. Η περιοχή που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ακαδήμ(ε)ια, από τον τοπικό μυθικό ήρωα Ακάδημο, έμεινε στην ιστορία από τη φημισμένη Φιλοσοφική Σχολή που ίδρυσε εκεί ο Πλάτωνας το 387 π.Χ.

Ακρόπολη

Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, σύμβολο των Αθηνών, δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης πόλης και είναι ορατός από κάθε γωνιά της, με πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη των Αθηνών. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κατοικήθηκε από την προϊστορική εποχή και σταδιακά διαμορφώθηκε στον κατεξοχήν ιερό χώρο της Αθήνας, αφιερωμένο κυρίως στην προστάτιδά της, θεά Αθηνά.

Αμφιαράειο

Το Αμφιαράειο που βρίσκεται στη μικρή κοιλάδα Μαυροδήλεσι στον Ωρωπό, είναι ιερός χώρος και μαντείο αφιερωμένο στο χθόνιο θεό Αμφιάραο. Χτίστηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα και στον ίδιο χώρο λειτουργούσε θεραπευτήριο που τα λουτρά του είχαν φήμη μεγαλύτερη και από του ιερού. Από το ναό έχουν σωθεί μόνο θραύσματα και μέρος της στοάς του ενώ στον ίδιο χώρο σώζεται πέτρινο θέατρο, μία ρωμαϊκή δεξαμενή και μέρος των λουτρών.

Άρειος Πάγος

Ο Άρειος Πάγος που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο, ανάμεσα στην Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά έχει συνδεθεί με μύθους και σπουδαία ιστορικά γεγονότα. Εδώ ήταν το παλαιότερο δικαστήριο της αρχαίας Αθήνας, ενώ εδώ σύμφωνα με την παράδοση, το 51 μ.Χ., ο Απόστολος Παύλος μίλησε για πρώτη φορά στους Αθηναίους για τον άγνωστο θεό.

Αρχαία Αγορά της Αθήνας

Η Αρχαία Αγορά βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης και ήταν το κέντρο της πόλης των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Αρχαία τείχη Πειραιά

Τα Αρχαία τείχη Πειραιά που βρίσκονται στη Μαρίνα Ζέας περιέκλειαν όλη την πόλη του Πειραιά, αλλά σήμερα σώζονται μόνο μερικά τμήματά τους. Τα αρχαία τείχη του Πειραιά ήταν μέρος των Μακρών Τειχών, αμυντικά έργο για την οχύρωση της αρχαίας Αθήνας κατασκευασμένα μεταξύ 461 – 455 π.Χ. που ένωναν την πόλη με επίνειό της.

Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών

To Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών αποκαλύφθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο κέντρο του σημερινού δήμου. Χρονολογείται πιθανότατα στον 4ο αιώνα π.Χ. (βέβαιη χρονολόγηση θα είναι δυνατή μόνο όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή του θεάτρου) και ήταν ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια οικοδομήματα της πόλης.

Αρχαίο θέατρο Θορικού

Το Αρχαίο θέατρο Θορικού που βρίσκεται στο Λαύριο, είναι το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στον ελλαδικό χώρο και η κατασκευή του χρονολογείται στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα. Το Θέατρο Θορικού είναι μοναδικό σε σχέση με άλλα γνωστά θέατρα γιατί έχει ελλειψοειδές σχήμα και ορθογώνια αντί για κυκλική ορχήστρα που είναι το σύνηθες.

Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

Η Ελευσίνα κατά την αρχαιότητα ήταν μία από τις 5 ιερές πόλεις και τα Ελευσίνια Μυστήρια που γίνονταν κάθε χρόνο συγκέντρωναν επισκέπτες από όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Το Ιερό της υπήρξε για αιώνες ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας.  Στο χώρο του αναπτύχθηκε η λατρεία της θεάς Δήμητρας και της Κόρης της, Περσεφόνης, που σχετίζεται με την καλλιέργεια της γης, τη βλάστηση, τη γονιμότητα καθώς και την αναγέννηση της φύσης και της ζωής.

Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού

Ο Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού βρίσκεται ανάμεσα στις σημερινές οδούς Ερμού και Πειραιώς, όπου σώζονται πολλοί αρχαίοι τάφοι με επιτύμβια ανάγλυφα. Στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε και το περίφημο Δημόσιον Σήμα, το νεκροταφείο που έθαβαν ήρωες πολέμων. Γενικά, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο μέχρι το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων, τον 6ο αιώνα.

Αρχαιολογικός χώρος πλατείας Κοτζιά

Στον Αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Κοτζιά που βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο της Αθήνας, παρουσιάζονται τμήματα της οχύρωσης και του οδικού δικτύου της αρχαίας Αθήνας.

Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα

Ο Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα βρίσκεται στο Μαραθώνα, όπου βρίσκεται το περίφημο ιερό της Νεμέσεως που χτίστηκε στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. και αποτελεί το σημαντικότερο ιερό της θεότητας στην Ελλάδα.

Βιβλιοθήκη Αδριανού

Η Βιβλιοθήκη Αδριανού βρίσκεται στο δρόμο που ανηφορίζει από την πλατεία Μοναστηρακίου προς τη Ρωμαϊκή Αγορά. Χτισμένη γύρω στο 132 μ.Χ. από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό αποτελείται από ένα ορθογώνιο κτίριο με επιβλητική πρόσοψη και εσωτερική αυλή που περιβαλλόταν από στοές με 100 κίονες, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για μελέτη στο κέντρο της πολύβουης αγοράς. Στη μέση της αυλής σώζονται κατάλοιπα παλαιοχριστιανικού ναού του 5ου αι. μ.Χ.

Γαλλική Μεταλλευτική Σκάλα Λαυρίου

Η Γαλλική Μεταλλευτική Σκάλα Λαυρίου αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη του Λαυρίου. Αποτελεί τμήμα ενός οικοδομικού συγκροτήματος που περιλαμβάνει κτίσματα, κατοικίες εργατών και αποθήκες μεταλλεύματος. Είναι ορατή από κάθε σημείο του λιμανιού, αναδεικνύει τη μεταλλευτική και μεταλλουργική ιστορία του τόπου και αποτελεί δείγμα βιομηχανικής ιστορίας.

Ερέχθειο

Το Ερέχθειο που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του βράχου της Ακρόπολης, είναι αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα. Ο αρχαίος ναός σύμφωνα με τη μυθολογία κατοικούσε ο βασιλιάς Ερεχθέας και σε αυτό το σημείο φιλονίκησαν και οι θεοί Αθηνά και Ποσειδώνας για την κηδεμονία της πόλης. Το Ερέχθειο διακρίνεται για το ανάλαφρο περίγραμμα, τα περίτεχνα κοσμήματα και τη μοναδική νότια πρόσταση που στηρίζουν οι Καρυάτιδες, τα αγάλματα λυγερών κορών, χάρις στα οποία κατέστη ένα από τα διασημότερα μνημεία στον κόσμο.

Ζάππειο Μέγαρο

Το Ζάππειο Μέγαρο βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον Εθνικό κήπο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο ιστορικά κτίρια της Αθήνας.

Θέατρο του Διονύσου

Το Θέατρο του Διονύσου που βρίσκεται στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης, είναι το αρχαιότερο υπαίθριο θέατρο της Ελλάδας και αποτελούσε σημαντικό κομμάτι του ιερού του Διονύσου.

Θολωτός τάφος Αχαρνών

Ο Θολωτός Τάφος του Μενιδίου βρίσκεται στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου της Νέας Φιλαδέλφειας (θέση Λυκότρυπα) και είναι ο επιβλητικότερος και καλύτερα διατηρημένος  μυκηναϊκός θολωτός τάφος στην περιοχή της Αττικής.

Θρόνος του Όμβριου Δία

Ο Θρόνος του Όμβριου Δία βρίσκεται στο λόφο της Φιλοθέης, στο τέλος μιας πανέμορφης περιπατητικής ανηφορικής διαδρομής που προσφέρει πανοραμική και συγκλονιστική θέα προς το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές επιβεβαιώνουν τις φιλολογικές μαρτυρίες για τη λατρεία του Δία, όπου συνηθιζόταν να τιμάται ο Όμβριος Ζευς, δηλαδή ο Δίας ο θεός των βροχών και του κεραυνού.

Κλιτύες της Ακρόπολης

Οι Κλιτύες της Ακρόπολης στις πλαγιές, στα σπήλαια και στα πλατώματα του βράχου της Ακρόπολης, αποτελούσαν αναμφισβήτητα κατά την αρχαιότητα τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα. Η νότια πλαγιά φιλοξένησε δύο από τα σπουδαιότερα ιερά της πόλης, του Διονύσου Ελευθερέως, όπου γιορτάζονταν στις αρχές της άνοιξης τα Μεγάλα ή εν Άστει Διονύσια, μια από τις σημαντικότερες γιορτές της πόλης και αυτό του Ασκληπιού.

Κρήνη του Θεαγένη

Η Κρήνη του Θεαγένη βρίσκεται στα Μέγαρα, ανάμεσα στις δύο ακροπόλεις. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες και πιο καλοδιατηρημένες αρχαίες κρήνες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Λιοντάρι Πειραιά

Το Λιοντάρι του Πειραιά που δεσπόζει στο τέλος της ακτής Ξαβερίου κοιτάζοντας προς το κεντρικό λιμάνι, είναι πιστό αντίγραφο παλαιότερου μαρμάρινου αγάλματος που εκλάπη το 1687 από τον Ενετό ναύαρχο Μοροζίνι. Το πρωτότυπο που κλάπηκε δέσποζε για αιώνες σε μια περίβλεπτη θέση του λιμανιού και ήταν ο λόγος που ο Πειραιάς το Μεσαίωνα ονομαζόταν Πόρτο Λεόνε από τους Λατίνους και Ασλάν Λιμάν από τους Οθωμανούς.

Λουτρό Αέρηδων

Το Λουτρό των Αέρηδων, το μόνο σωζόμενο από τα δημόσια λουτρά της Αθήνας, βρίσκεται κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Πλάκα και χρονολογείται στην πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας (1430-1669). Σήμερα στεγάζει παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Μνημείο του Λυσικράτη ή Φανάρι του Διογένη

Το Μνημείο του Λυσικράτη ή Φανάρι του Διογένη βρίσκεται στο κέντρο της μικρής Πλατείας Λυσικράτους στη γραφική συνοικία της Πλάκας και είναι το  καλύτερα σωζόμενο χορηγικό μνημείο στην Αθήνα.

Ναός Αθηνάς Νίκης

Ο Ναός Αθηνάς Νίκης βρίσκεται ανεβαίνοντας την Ακρόπολη προς τα Προπύλαια και χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Καλλικράτη μεταξύ 425-421 π.Χ. Ο Ιωνικός ναός σχετιζόταν με τη λατρεία της Αθηνάς ως συμπαραστάτρια των Αθηναίων στους πολέμους. Στην ανάγλυφη ζωφόρο εικονίζονταν ανατολικά οι θεοί του Ολύμπου και στις άλλες τρεις πλευρές διάφορες μάχες.

Ναός Αρτέμιδας

Ο Ναός Αρτέμιδας βρίσκεται στη Βραυρώνα και είναι από τους σημαντικότερους ιερούς και αρχαίους χώρους στην Αττική. Ο ναός είναι αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη που λατρευόταν στην περιοχή από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Ο μύθος λέει πως το άγαλμα που υπήρχε στο ιερό το είχαν μεταφέρει εκεί ο Ορέστης και η Ιφιγένεια με εντολή της θεάς.

Ναός Ηφαίστου (Αρχαία Αγορά) (Ακρόπολη)

Ο ναός Ηφαίστου βρίσκεται στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς στην Ακρόπολη. Είναι γνωστός και ως «Θησείο» εξαιτίας της παλαιότερης λανθασμένης απόδοσης του ναού στο Θησέα, στην οποία οφείλεται και το όνομα της ευρύτερης περιοχής. Αφιερωμένος στον Ήφαιστο και την Αθηνά Εργάνη, οικοδομήθηκε λίγο μετά τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. και αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο και συντηρημένο αρχαίο ναό στην Αθήνα.

Ναός Ολυμπίου Διός

Ο ναός Ολυμπίου Διός που βρίσκεται ανάμεσα στην Ακρόπολη και τον ποταμό Ιλισό, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ναούς του αρχαίου κόσμου.

Ναός του Ποσειδώνα

Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της Αττικής και αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Στέκεται στο ψηλότερο σημείο του και είναι ορατός από πολλά μίλια μακριά μέσα τη θάλασσα, προσφέροντας συγχρόνως μια μαγευτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα που έχετε δει ποτέ! Από εδώ οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να ελέγξουν το θαλάσσιο πέρασμα προς Αθήνα και Πειραιά.

Παλαιά Ανάκτορα

Τα Παλαιά Ανάκτορα που στεγάζουν σήμερα τη Βουλή των Ελλήνων δημιουργήθηκαν το 1843 για να αποτελέσουν την Ανακτορική κατοικία του βασιλιά Όθωνα.

Παρθενώνας

Ο Παρθενώνας που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης θεωρείται το παγκόσμιο σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και της Δημοκρατίας που χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. Ο ναός διαθέτει μοναδικές αναλογίες, εξαιρετικές καινοτομίες και συνδυασμό δωρικών και ιωνικών στοιχείων. Ήταν αφιερωμένος στην προστάτιδα της πόλης, θεά Αθηνά, της οποίας το υπερφυσικού μεγέθους χρυσελεφάντινο άγαλμα, ήταν στημένο στο εσωτερικό του ναού. Το 1687, κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Ιταλό αρχιστράτηγο Μοροζίνι, μεγάλο τμήμα του κατέρρευσε από ανατίναξη, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα, μέρος του γλυπτού διακόσμου αποκολλήθηκε με διαταγή του λόρδου Έλγιν, εκλάπη και εκτίθεται ως σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Πνύκα

Ο λόφος της Πνύκας βρίσκεται ανάμεσα στο λόφο των Μουσών (Φιλοπάππου) και στο λόφο των Νυμφών, στα δυτικά της Ακρόπολης. Ήταν ο χώρος συνάθροισης της Εκκλησίας του Δήμου, της συνέλευσης των Αθηναίων πολιτών, στην αρχαία Αθήνα, από τον 6ο αι. μέχρι το τέλος του 4ου αι. π.Χ. Σήμερα διακρίνεται τμήμα ημικυκλικού τοίχου και ένα βήμα λαξευμένο σε προεξοχή του βράχου.

Προπύλαια

Τα Προπύλαια είναι η εμβληματική είσοδος της Ακρόπολης που χτίστηκαν μεταξύ 437-432 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Μνησικλή. Αποτελείται από το κεντρικό πρόπυλο και δύο πλαϊνές πτέρυγες.

Πύλη Αδριανού

Η Πύλη Αδριανού που βρίσκεται στο Σύνταγμα δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, προβάλλει η θριαμβική αψίδα που έχτισαν οι Αθηναίοι το 131-132 μ.Χ. για να τιμήσουν το Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό για τα πολυάριθμα έργα του στην Αθήνα.

Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών

Η Ρωμαϊκή Αγορά που βρίσκεται στην περιοχή της Πλάκας, χτίστηκε στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. με δωρεά του Ιούλιου Καίσαρα και του Αυγούστου. Ήταν ένα αρχιτεκτονικό ενιαίο ορθογώνιο συγκρότημα με στοές και καταστήματα που αποτελούσε την αγορά της αρχαίας Ελλάδας.

Τζαμί Τζισταράκη

Το Τζαμί Τζισταράκη είναι ένα από τα λίγα μουσουλμανικά μνημεία με θολωτή οροφή που χρονολογείται από το 1759 και στεγάζει ένα παράρτημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Τύμβος Μαραθώνα

Ο Τύμβος Μαραθώνα που βρίσκεται κοντά στο σημείο της ιστορικής σύγκρουσης των Αθηναίων με τους Πέρσες, αποτελεί τους τάφους των 192 Αθηναίων Μαραθωνομάχων που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη του Μαραθώνα με τους Πέρσες. Η μάχη του Μαραθώνα, κατά τους σύγχρονους ιστορικούς, αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Από τον Τύμβο του Μαραθώνα ξεκινάει κάθε χρόνο ο διεθνής Μαραθώνιος αγώνας δρόμου που διεξάγεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της νίκης του Σπύρου Λούη στους Ολυμπιακούς του 1896. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή παρουσιάζει και η ετήσια πορεία Ειρήνης που επίσης ξεκινά από τον Τύμβο και καταλήγει στο κέντρο της Αθήνας σε ανάμνηση της πρώτης πορείας Ειρήνης που πραγματοποίησε το 1963 ο αγωνιστής της Δημοκρατίας Γρηγόρης Λαμπράκης.

Τύμβος Σοφοκλή

Ο Τύμβος του Σοφοκλή ή Ηρίον της Καμβέζας, βρίσκεται βόρεια των Αχαρνών, πάνω από την πλατεία της σημερινής Βαρυμπόμπης, στη θέση Μεγάλη Βρύση ή Παναγίτσα. Ο τάφος ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς της αρχαιότητας  θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας με διεθνές ενδιαφέρον.

Φετιχιέ Τζαμί ή Τζαμί του Σταροπάζαρου

Το Φετιχιέ Τζαμί, χτισμένο το 1456, βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα. Σήμερα χρησιμοποιείται από την αρχαιολογική υπηρεσία για την ασφαλή φύλαξη αρχαιοτήτων.

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού βρίσκεται σκαλισμένο στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και σπουδαία αρχαία θέατρα της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και είναι ένα από τα λίγα αρχαία θέατρα στον κόσμο, που εξακολουθούν να φιλοξενούν παραστάσεις.

Κάστρα, Πύργοι, Φρούρια

Πύργος Ανέμων: Ο Πύργος Ανέμων, γνωστός και ως Αέρηδες ή Ορολόγιο του Κυρρήστου που βρίσκεται στην Πλάκα, μέσα στον χώρο Ρωμαϊκής Αγοράς θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός-ωρομετρικός σταθμός του κόσμου. Ο οκταγωνικός πύργος από πεντελικό μάρμαρο κατασκευάστηκε τον 1ο αι. π.Χ. από τον Έλληνα αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας.

Πύργοι Βαθυχωρίου: Οι Πύργοι Βαθυχωρίου βρίσκονται στα Μέγαρα, στο όρος Πατέρα. Πρόκειται για 2 κτίσματα, το ένα σε κοντινή απόσταση από το άλλο. Ένα κυκλικό και ένα τετράγωνο οικοδόμημα κατασκευής του 4ου αιώνα π.Χ.

Πύργος Βραυρώνας: Ο μεσαιωνικός Πύργος Βραυρώνας βρίσκεται στο λόφο απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Δημήτριου και είναι ένα από τα ελάχιστα οχυρωματικά έργα, που η Φραγκοκρατία κληροδότησε στα Μεσόγεια. Χτίστηκε από τους Ντε Λα Ρος το 13ο αιώνα μαζί με άλλους πύργους στην Αττική.

Πύργος Μπενάκη: Ο κίτρινος Πύργος Μπενάκη, όπως συνηθίζουν πολλοί να τον αποκαλούν, βρίσκεται στην λεωφόρο του Κάτω Σουλίου, στην περιοχή του Μαραθώνα, μέσα στο παλιό κτήμα Μπενάκη.

Πύργος Παλατάκι: Ο Πύργος Παλατάκι βρίσκεται στο Χαϊδάρι, στο χώρο όπου έγινε η ιστορική μάχη του Γεωργίου Καραϊσκάκη με τα στρατεύματα του Κιουταχή το 1826. Σα να έχει βγει από παραμύθι, ο Πύργος Παλατάκι αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής ρομαντικού ιστορισμού με νεογοτθικά στοιχεία. Στο πέρασμα του χρόνου, το Παλατάκι χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική κατοικία πολλών σημαντικών ιδιοκτητών του και εκτός από τον ξενώνα, περιελάμβανε και άλλα κτίσματα, όπως ελαιοτριβείο και στάβλους.  Το 1979 το Παλατάκι και ο χώρος γύρω από αυτό, ανακηρύχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέοι ιστορικοί τόποι. Σήμερα, ο Πύργος έχει μετατραπεί σε πυρήνα πολιτισμού.

Πύργος Πλακεντίας: Ο Πύργος Πλακεντίας γνωστός ως Καστέλο της Ροδοδάφνης που βρίσκεται στην Πεντέλη, κτίστηκε το 1840 σε έκταση που αγόρασε η Δούκισσα της Πλακεντίας -υπήρξε ένας αστικός θρύλος της Αθήνας του 19 αιώνα- από τη Μονή Πεντέλης και φιλοξενεί πλέον το Πολιτιστικό Κέντρο Πεντέλης.

Φρούριο των Αιγοσθένων: Το Φρούριο των Αιγοσθένων βρίσκεται σε λόφο στο Πόρτο Γερμενό της Μάνδρας. Είναι αρχαίο φρούριο που χρησιμοποιήθηκε και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο φρούριο της αρχαιότητας.

Φρούριο των Ελευθερών ή Γυφτόκαστρο: Το Φρούριο των Ελευθερών ή Γυφτόκαστρο βρίσκεται στην κορυφή υψώματος στο πέρασμα της Κάζας, βορειοανατολικά από τα Βίλια Μάνδρας και ταυτίζεται από τους περισσότερους ερευνητές με την ακρόπολη των αρχαίων Ελευθερών. Το φρούριο είναι το πιο εντυπωσιακό και από το καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στην Ελλάδα, όπου παρέμεινε σε χρήση τουλάχιστον μέχρι και την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο.

Μουσεία

Ο νομός Αττικής έχει πλήθος από μουσεία ιστορικά, πολιτιστικά και λαογραφικά, που μαρτυρούν την ιστορία του τόπου, φωτίζοντας κάθε πτυχή της. Πολλά δεν είναι τόσο διαδεδομένα, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικά και με αξιόλογα ευρήματα σπουδαίας ιστορικής αξίας.

Ανθρωπολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Ανθρωπολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται στην περιοχή Γουδί, στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής. Είναι ένα από τα αρχαιότερα Μουσεία του Ανθρώπου στην Ευρώπη με εκθέματα που παρουσιάζουν την εξέλιξη του ανθρώπου τα τελευταία πέντε εκατομμύρια χρόνια, περιλαμβάνοντας και τα πιο σημαντικά παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα του ελλαδικού γεωγραφικού χώρου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας σε μικρή απόσταση από το εντυπωσιακό Ιερό της Αρτέμιδος μέσα σε μία κατάφυτη έκταση ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Στο μικρό διώροφο κτίριο εκτίθενται ευρήματα από την περιοχή της Βραυρώνας αλλά και των Μεσογείων, που φτάνουν από την προϊστορική εποχή ως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Τα πιο εντυπωσιακά είναι τα γλυπτά των «Άρκτων», μικρών κοριτσιών και αγοριών που ήταν αφιερωμένα στη θεά Άρτεμη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης χτίστηκε το 1970 και χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη αρχαιοτήτων. Τα εκθέματα παρουσιάζονται θεματικά και χρονολογικά δείχνοντας την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή από την προϊστορική εποχή ως τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η συλλογή περιλαμβάνει μεταλλικά αντικείμενα, γλυπτά, κτερίσματα από τον τάφο του Θορικού και τις εντυπωσιακές ανάγλυφες πλάκες από τη ζωφόρο του Ναού του Ποσειδώνα με σκηνές από την Κενταυρομαχία και τη Γιγαντομαχία.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα που εγκαινιάστηκε το 1975 βρίσκεται στη θέση Βρανά σε μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει το σημαντικό Τύμβο των Πλαταιών και νεκροταφείο της Εποχής του Χαλκού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά βρίσκεται στη Ζέα και είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία, που διαφυλάσσει την ιστορία της πόλης από τους προϊστορικούς και Μυκηναϊκούς χρόνους ως τη Ρωμαϊκή εποχή και τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου - Τεχνόπολις

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Τεχνόπολις στο Γκάζι στεγάζεται στους χώρους του πρώτου εργοστασίου φωταερίου, το οποίο έδωσε το όνομά του σε όλη τη γύρω περιοχή, το Γκάζι. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, να θαυμάσει τα παλιά μηχανήματα, να ανακαλύψει το ρόλο των επιχειρηματιών και των εργαζομένων του εργοστασίου, να μεταφερθεί νοερά σε άλλες εποχές και να γνωρίσει τις συνθήκες εργασίας.

Εγκληματολογικό Μουσείο

Το Εγκληματολογικό Μουσείο στεγάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γουδί και καταγράφει την ιστορία του εγκλήματος στον ελληνικό χώρο κατά το 19ο και τον 20ό αιώνα. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν περισσότερα από 1.500 ιστορικά αντικείμενα, τα οποία πιστοποιούν την άσκηση βίας και «αφηγούνται» με μοναδικό τρόπο την ιδιαίτερη ιστορία τους.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην περιοχή του Μουσείου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας και ένα από τα σπουδαιότερα όλου του κόσμου. Περιλαμβάνει περισσότερα από 20.000 αριστουργήματα, που συνθέτουν ολοκληρωμένη εικόνα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, από τις απαρχές της προϊστορίας μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στην οδό Σταδίου, κοντά στην πλατεία Συντάγματος με εκθέματα που καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τα τελευταία χρόνια πριν την πτώση της Κωνσταντινούπολης (15ος αι.) ως το 1940.

Ζωολογικό Μουσείο

Το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Βιολογίας) είναι αφιερωμένο στη φυσική κληρονομιά της Ελλάδας. Οι επισκέπτες του μπορούν να δουν οστά από ανασκαφές και προπλάσματα κρανίων των προγόνων του σύγχρονου ανθρώπου, ποικιλία θηλαστικών (ταριχευμένων ή σκελετών τους), πολλά ελληνικά είδη πτηνών και είδη που έχουν εξαφανιστεί ή κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ξεχωριστά παρουσιάζονται μεγάλα ερπετά όπως κροκόδειλοι, πύθωνες και θαλάσσιες χελώνες.

Κέντρο Επισκεπτών Θησείου

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Οι επισκέπτες του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, στη βιβλιοθήκη και να δουν από κοντά ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα.

Λαογραφικό Μουσείο Βορρέ

Το Λαογραφικό Μουσείο Βορρέ βρίσκεται στην Παιανία, σε έναν υπέροχο χώρο, που περιλαμβάνει δυο παραδοσιακά χωριάτικα σπίτια, διακοσμημένα με λαϊκά ελληνικά αντικείμενα, χαλιά, κεραμικά, βυζαντινές εικόνες, σπάνια έπιπλα και αρχαιότητες.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως, περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα, κυρίως πρωτότυπα έργα της αρχαϊκής και κλασικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Μουσείο Αφής

Το πρωτότυπο Μουσείο Αφής στεγάζεται στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο του Φάρου Τυφλών Ελλάδας, στην Καλλιθέα. Τα εκθέματά του είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε Μουσεία της Ελλάδας. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφίσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ηνιόχου των Δελφών, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα κ.ά.

Μουσείο Γελοιογραφίας

Το Μουσείο Γελοιογραφίας που βρίσκεται στην οδό Λιοσίων, στα Σεπόλια, παρουσιάζει τη μόνιμη έκθεση σκίτσου με σκίτσα και γελοιογραφίες από το 19ο αιώνα ως σήμερα.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο Γαία

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο Γαία βρίσκεται στην Κηφισιά, με σκοπό να προωθήσει το ενδιαφέρον για τις φυσικές επιστήμες και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας.

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας

Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, στην περιοχή του Ψυρρή. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πορεία του ελληνικού εδέσματος από την παραγωγή, στην αγορά, την κουζίνα και τέλος στο τραπέζι, ενώ συμμετέχουν και δοκιμάζουν διάφορες παραδοσιακές γεύσεις.

Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων

Το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων βρίσκεται στο σταθμό του Πειραιά, με εκθέματα αντικείμενα της ιστορίας των τρένων, των λεωφορείων και του τραμ, στην Αθήνα και τον Πειραιά. Το εντυπωσιακότερο ίσως από τα εκθέματα που μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι ένα αυτούσιο ξύλινο βαγόνι, που αναπαλαιώθηκε και τοποθετήθηκε στο ισόγειο του Μουσείου.

Μουσείο - Θέατρο Σκιών Χαρίδημος

Το Μουσείο – Θέατρο Σκιών «Χαρίδημος» που βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», στο Θησείο, παρουσιάζει την παλιά και νεότερη ιστορία του Καραγκιόζη, καθώς και την εξέλιξη της φιγούρας του Θεάτρου Σκιών, από το 1850  μέχρι σήμερα. Φιλοξενεί 900 γνήσια εκθέματα τριών γενιών καραγκιοζοπαικτών και αντίγραφα παλαιών φιγούρων.

Μουσείο Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης»

Το Μουσείο Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης» βρίσκεται στο Μαρούσι και μέσα από τα εκθέματά του παρουσιάζει μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του ελληνικού θεάτρου σκιών από το 1860 μέχρι σήμερα.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης βρίσκεται στο Κολωνάκι και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή εκθεμάτων των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κυκλαδική τέχνη της τρίτης χιλιετίας π.Χ.

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα κτίρια νεοκλασικού στιλ της Αθήνας, κοντά στον Εθνικό Κήπο και τη Βουλή των Ελλήνων, στο Κολωνάκι. Ιδρύθηκε το 1931 από τον Αντώνιο Μπενάκη, γόνο μεγάλης ελληνικής οικογένειας, και αποτελεί τον παλαιότερο ιδιωτικό μουσειακό οργανισμό στην Ελλάδα, με εκθέματα που καταγράφουν το χαρακτήρα του ελληνικού κόσμου από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα, προσφέροντας μια θαυμάσια επισκόπηση του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους.

Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

Το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας στεγάζεται στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και φιλοξενεί δείγματα από τα Ουράλια Όρη, ορυκτά από το Τυρόλο και πολύτιμους λίθους από τη Σιβηρία.

Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη (Τμήμα Γεωλογίας), διαθέτει μοναδικά γεωλογικά εκθέματα, απολιθώματα της χλωρίδας και πανίδας της ελληνικής ενδοχώρας και των ελληνικών νησιών, που χρονολογούνται από 290 εκατομμύρια χρόνια πριν μέχρι και περίπου 4.4 χιλιάδες χρόνια. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά εκθέματα είναι τα απολιθώματα και η φυσική αναπαράσταση του νάνου ελέφαντα της Τήλου, του Κρητικού ελαφιού, του ενδημικού ιπποπόταμου της Κρήτης και της Κύπρου κ.ά.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ βρίσκεται στη Νέα Κηφισιά και παρουσιάζει την προσπάθεια του ανθρώπου για εξ αποστάσεως επικοινωνία, από τους μυθολογικούς χρόνους μέχρι την εποχή του Διαδικτύου και των δορυφορικών τηλεφωνικών συνδέσεων των κινητών τηλεφώνων.

Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος είναι ένα από τα ελάχιστα μουσεία στον κόσμο που διαθέτει πάνω από 500.000 αντικείμενα, νομίσματα, μετάλλια, σταθμία, μολυβδόβουλα και σφραγιδόλιθους, που καλύπτουν σχεδόν όλη την ελληνική ιστορία, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου

Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου είναι όμορφο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 1873. Η συλλογή του αναδεικνύει το φυσικό πλούτο της Λαυρεωτικής και την ποικιλία και μοναδικότητα των ορυκτών της.

Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»

Το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» που βρίσκεται στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο είναι το ενδοξότερο πλοίο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που έλαβε μέρος σε σπουδαίες ναυμαχίες την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων και παρέμεινε ενεργό μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Άλλα αξιόλογα μουσεία είναι: Το Αντιτορπιλικό Βέλος – «Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα» στο Παλαιό Φάληρο, η Αρχαιολογική συλλογή Αεροδρομίου Αθηνών στα Σπάτα, η Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς , το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού στο Γκάζι, το Αρχαιολογικό Πάρκο Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, το Βοτανικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο  στο Κολωνάκι, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Νέο Κόσμο, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) στην Πλάκα, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στην Πλάκα, το Επιγραφικό Μουσείο στην περιοχή του Μουσείου, το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών στην Ακρόπολη, το Μουσείο Αυτοκινήτου στο Μουσείο, το Μουσείο Γεωργίου Δροσίνη στην Κηφισιά, το Μουσείο Δωδεκανησιακό Σπίτι στα Σεπόλια, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στο  Μοναστηράκι, το Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη στην Ακρόπολη, το Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη στην περιοχή του Ζωγράφου, το Μουσείο Οίνου στην Παλλήνη, το Μουσείο πόλεως των Αθηνών στην πλατεία Κλαυθμώνος, το Μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στη Ζέα του Πειραιά, το Πολεμικό Μουσείο στον Ευαγγελισμό, το Φιλοτελικό Μουσείο δίπλα ακριβώς από το Παναθηναϊκό Στάδιο, στην περιοχή του Μετς.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register