Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στην Αστυπάλαια

Αρχαία μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι

Τα Λουτρά του Ταλαρά στη Μαλτεζάνα, ελληνιστικά ψηφιδωτά, μοναδικά στον ελλαδικό χώρο, με χρώματα γαλαζωπά και κεραμιδιά και ενδιαφέρουσα σύνθεση με θέμα τις εποχές του χρόνου και τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου. Το Μνημείο του γάλλου ναυάρχου Μπιγκόν, ηγέτη του αγώνα κατά των πειρατών στις αρχές του 18ου αι. βρίσκεται κοντά στο Σχοινώντα. Μνημείο Ηρώων έχει στηθεί στη Χώρα. Λείψανα Μινωικού οικισμού και χαλάσματα Πύργου δεσπόζουν στη είσοδο του όρμου Βαθύ. Λείψανα παλαιοχριστιανικής Βασιλικής (5ου αι.) με αξιόλογα ψηφιδωτά στη Μαλτεζάνα. Πάνω σε αυτά έχει χτιστεί το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, με ιωνικό κιονόκρανο στο υπέρθυρο. Στον περίβολο υψώνονται μονολιθικοί κίονες και βάσεις. Ο χώρος με το λιβάδι μπροστά, είναι θέση όπου ίσως υπήρχε ιερό της Άρτεμης.

Οι Ανεμόμυλοι στη Χώρα

Στη Χώρα, στην κεντρική πλατεία θα βρείτε τους οχτώ παραδοσιακούς μύλους αντίκρυ στα καφέ δίπλα στο μνημείο των πεσόντων που βρίσκεται εκεί. Πληθώρα κόσμου θα δείτε να τους περιτριγυρίζει καθώς χαρακτηρίζεται ως σημείο έντονης ζωής τόσο κατά την διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας. Οι περισσότεροι έχουν επισκευαστεί/συντηρηθεί πρόσφατα. Στην καλύτερη κατάσταση βρίσκονται 4-5 από αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούνται και σήμερα, ο ένας είναι και το γραφείο του Δήμου για πληροφορίες σχετικά με το νησί, ενώ ένας ακόμη χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις/εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Εδώ έφερναν οι Αστυπαλαιώτες για άλεσμα, τις σοδειές των λιγοστών δημητριακών που ευδοκιμούσαν στον τόπο τους. Και οι οκτώ ανήκουν στον τύπο του «ξετροχάρη» μύλου, η σκεπή του οποίου μαζί με την ανέμη περιστρεφόταν ανάλογα με την διεύθυνση των ανέμων.

Το Βενετσιάνικο Κάστρο των Quirini

Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο οχυρωμένου οικισμού, όπου οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών δημιουργούν τείχος με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Τα σπίτια των Quirini είναι χτισμένα γύρω από την είσοδο, στην ανατολική πλευρά, διώροφα και έως το 1956 ήταν όλα κατοικημένα. Μέσα στο κάστρο είναι δυο εκκλησιές, κατάλευκες, με περίτεχνα καμπαναριά. Στην είσοδο, η Παναγιά του Κάστρου (Ευαγγελίστρια) και στην άκρη, ο Άγιος Γεώργιος. Η εκκλησία της Παναγιάς είναι χτισμένη το 1853 πάνω από την τοξωτή είσοδο του Κάστρου. Στο εσωτερικό της υπάρχει η κτητορική επιγραφή του 1413 και οι θυρεοί των Quirini. Ο Άγιος Γεώργιος χτίστηκε το 1790.

Το Κάστρο του Αϊ – Γιάννη απέναντι από το ομώνυμο μοναστήρι

Φυσικό οχυρό με μυστική είσοδο και πέρασμα στο διπλανό λόφο, καθώς λένε. Εδώ επιτέθηκε ο φοβερός Μπαρμπαρόσα και εξόντωσε τους κατοίκους. Κατά την παράδοση το κάστρο ήταν απόρθητο. Σήμερα σώζονται ερείπια οικοδομών και στέρνα. Ίσως εδώ είχαν καταφύγει οι κάτοικοι στα δύσκολα χρόνια των πειρατικών επιθέσεων που μάστιζαν το Αιγαίο από τον 7ο αι. Η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Σπήλαια

Η Αστυπάλαια διαθέτει τρία γνωστά σπήλαια που θα μπορούσε να επισκεφτεί ο εναλλακτικός ταξιδιώτης.

Το σπήλαιο του Νέγρου στις Βάτσες: Η σπηλιά του Νέγρου, διαθέτει μοναδικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Έχει συνδεθεί με την παράδοση και με διάφορους μύθους για πειρατές αλλά και θησαυρούς που έκρυβαν μέσα στο σπήλαιο. Ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε εκεί είναι ο χωματόδρομος που ξεκινάει από τη Χώρα. Αφήνετε το όχημα και η συνέχεια γίνεται με τα πόδια μέχρι να φτάσετε στο σπήλαιο ακριβώς πάνω στο βράχο. Εναλλακτική πρόσβαση είναι αυτή με τα καραβάκια που κάνουν τις εξορμήσεις από τον Πέρα Γιαλό- μπορείτε να το ζητήσετε αν σας ενδιαφέρει η θαλάσσια διαδρομή.

Το σπήλαιο του Δράκου στο Βαθύ ή αλλιώς τη δρακοσπηλιά: Βρίσκεται βόρεια του νησιού, βόρεια της Παναγιάς του Θωμά. Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται με καΐκι ή με αυτοκίνητο μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια με τα πόδια. Η πρόσβαση με τα πόδια είναι δύσκολη και η διαδρομή αρκετά επικίνδυνη.

Η σπηλιά της Παναγιάς της Πουλαριανής, στην Ανάληψη: Η Παναγιά η Πουλαριανή είναι χτισμένη στο υψηλότερο βουνό του νησιού, στο Καστελάννο. Ο Βράχος της εκκλησίας, λέγεται ότι σχηματίζει την Παναγία με το Χριστό στην αγκαλιά.

Τα νησάκια Κουτσομύτη και Κουνούπες

Τα νησάκια Κουτσομύτης και οι Κουνούπες αποτελούν την «εξωτική ζώνη» της Αστυπάλαιας. Τα νερά και το περιβάλλον διαφέρουν απ’ αυτά που θα συναντήσετε στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού. Η προσέγγιση στα δύο νησάκια μπορεί να γίνει είτε ενοικιάζοντας ιδιωτικό σκάφος από την παραλία Λιβάδι, είτε με εκδρομικό καΐκι από το λιμανάκι του Πέρα Γιαλού ή της Μαλτεζάνας.

Το νησάκι Κουνούπες έχει εξωτική φυσιογνωμία, είναι το κάτι διαφορετικό που αξίζει να δείτε κατά την παραμονή σας στην Αστυπάλαια. Ο επισκέπτης θα βρει μια πολύ όμορφη διπλή παραλία (μια σχετικά στενή λωρίδα γης ενώνει τη μια πλευρά της νησίδας με την άλλη σχηματίζοντας παραλία και από τις δύο πλευρές) με νερά που σε χρώμα μοιάζουνε με πισίνα.

Ο Κουτσομύτης και το νησάκι Τηγάνι δίπλα του είναι ένας όμορφος ημερήσιος προορισμός για τα τουριστικά σκάφη που ξεκινάνε από τον Πέρα Γιαλό και συνδυάζεται με επίσκεψη στους Κούνουπες. Το κενό ανάμεσα στον Κουτσομύτη και το Τηγάνι δημιουργεί ένα πανέμορφο πέρασμα για μικρά σκάφη με καταγάλανα, διάφανα νερά. Η διάσχιση του περάσματος μέχρι το απέναντι Τηγάνι θα είναι μια υπέροχη εμπειρία κατά την παραμονή σας. Μπορείτε να αράξετε στη βοτσαλωτή παραλία από τη μια ή την άλλη πλευρά των νησίδων.

Βρες το ιδανικό κατάλυμα για τις διακοπές σου

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register