Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στην Ανάφη

Αρχαία Πόλη

Ένα ξεχωριστό σημείο είναι η Αρχαία Πόλη της Ανάφης στη θέση Καστέλι όπου κάποιος μπορεί να φτάσει περπατώντας από τον Άγιο Μάμα ή από τον Ρούκουνα (μονοπάτι). Εκεί θα βρει τα ερείπια της αρχαίας πόλης, την Σαρκοφάγο καθώς και το εκκλησάκι της Παναγίας του Δοκαριού.

Βίγλα

Το ψηλότερο βουνό της Ανάφης βρίσκεται στα 586 μέτρα στο μέσο του νησιού. Εκεί στα  900 -1000 μ.Χ. βρισκόταν οι Φρυκτωρίες, ένα από τα βασικά κέντρα ενημερώσεως και συνεννοήσεως της Μεσογείου.

Δρακοντόσπηλο

Στη βόρεια πλευρά του Κάλαμου βρίσκεται το Δρακοντόσπηλο, ένα σπήλαιο απρόσιτο από τη θάλασσα και προσεγγίσιμο μόνο από ένα μονοπάτι. Το εντυπωσιακό στόμιό του ξεπερνά σε ύψος τα 10 μ. Πιο μέσα το νερό που στάζει στα τοιχώματα δημιουργεί χρυσοπράσινες αποθέσεις, κολώνες και φυσικές γούρνες, ενώ οι σταλακτίτες του βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του σχηματισμού. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το εσωτερικό του καταλήγει σε μεγαλύτερα βάθη διατρέχοντας κατά μήκος τον Κάλαμο με διέξοδο σε άλλο μικρότερο σπήλαιο στη νότια πλευρά του μονολιθικού βράχου.

Όρος Κάλαμος

Ορατός από όπου κι αν στέκεται κανείς στο νησί ο Κάλαμος, στο νοτιοανατολικό τμήμα του 22 χλμ. από τη Χώρα, αποτελεί ένα θεσπέσιο μνημείο της φύσης και, αναμφίβολα, το στολίδι της Ανάφης. Πρόκειται για έναν επιβλητικό ασβεστολιθικό βράχο ύψους 460 μ. που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί μέσω ενός μικρού ισθμού. Σύμφωνα με τις τοπικές λαϊκές δοξασίες καθώς τον πλησιάζεις, νιώθεις κάτι να σε βαραίνει. Δεν είναι τυχαίο που ο Γάλλος περιηγητής Τουρνεφόρ τον αποκάλεσε: «έναν από τους φοβερότερους βράχους του κόσμου»! Μάλιστα, θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ, ενώ περιλαμβάνεται στην περιοχή δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura. Φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και παρουσιάζει εντυπωσιακά γεωμορφολογικά στοιχεία. Ο βράχος κατοικήθηκε – περιστασιακά τουλάχιστον – στα μεσαιωνικά χρόνια σαν θέση καταφυγίου από τους ποικιλώνυμους επιδρομείς.

Άλλα αξιοθέατα

Στα νοτιοδυτικά του νησιού στη θέση «Πυργί» υπάρχουν ερείπια του κάστρου που χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο.

Στα Πράσα, υπάρχει επίσης, ένα ανεξερεύνητο σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Πηγή: Δήμος Ανάφης

Διαμονή στην Ανάφη: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register