Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στην Αλόννησο

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αλοννήσου αποτελεί  «κιβωτό» γνώσεων  σε έναν  τόπο που «πλημμυρίζει» από ιστορία και παραδόσεις. Το εντυπωσιακό πετρόχτιστο κτίριο που το στεγάζει βρίσκεται στο Πατητήρι. Το μουσείο είναι ιδιωτικό και λειτουργεί από το 2001, με την πρωτοβουλία των κ. Κωνσταντίνου  και Αγγέλας Μαυρίκη. Στον πρώτο όροφο του Μουσείου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα  να θαυμάσει αρχαιοελληνικά κειμήλια καθώς και όπλα ή αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στα πολεμικά πλοία και πειρατικά καράβια. Πρόκειται για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλογή που «ζωντανεύει» τη θρυλική ζωή των πειρατών οι οποίοι έδρασαν από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα και ακόμη «πρωταγωνιστούν» στη φαντασία μικρών και μεγάλων. Στον υπόγειο χώρο βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο που διαθέτει παραδοσιακά αντικείμενα της Αλοννήσου. Από το ξυράφι του κουρέα και την τεράστια παλιά πρέσα του ελαιοτριβείου μέχρι τις παραδοσιακές φορεσιές, το μουσείο εγγυάται ένα σύντομο αλλά  συναρπαστικό ταξίδι στην παραδοσιακή νησιωτική ζωή.

Κάστρο

Στην Παλιά Αλόννησο χαρίζει θέα και όμορφα ηλιοβασιλέματα. Μη χάσετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στα σοκάκια του Κάστρου. Μέσα στο Κάστρο θα δείτε επίσης και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 16ου αιώνα, τύπου μονόχωρης βασιλικής, εικάζεται ότι είναι η παλαιότερη εκκλησία που σώζεται μέχρι σήμερα στο νησί. Τέλος στην άκρη της περίφραξης θα δείτε τη Λίσβα, το σημείο απ’ όπου οι κάτοικοι έφυγαν όταν εισέβαλαν οι πειρατές στο νησί.

Κυρά Παναγιά Αλοννήσου

Η Κυρα-Παναγιά ή Πελαγονήσι, αποτελεί το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί των Βόρειων Σποράδων, με έκταση 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρ’ ότι σήμερα το νησί είναι ακατοίκητο, έχουν εντοπιστεί υπολείμματα νεολιθικών οικισμών, αποτελώντας ένα από τα νησιά που εποικίστηκαν από πολύ νωρίς (6000 π.Χ.), ενώ μέχρι και την κλασσική εποχή υπήρξε μία συνεχής κατοίκηση και πιθανολογείται ότι μία ολόκληρη αρχαία πόλη ήταν εγκατεστημένη εδώ, που, σύμφωνα με έρευνες πιστεύεται ότι ήταν η αρχαία Αλόννησος. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο αποτελούσε σταθμό διερχόμενων πλοίων και λέγεται ότι κάποιο ναυάγησε εδώ, αν και το ναυάγιο δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα. Το 963 μ.Χ. ο Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης αγόρασε από τους Βυζαντινούς άρχοντες το νησί, για να αποτελέσει μετόχι της Μονής της Αγίας Λαύρας για να προμηθεύει τα εκεί μοναστήρια με τρόφιμα όπως μέλι, λάδι, κρέας και σιτάρι, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε η εκτροφή κατσικών, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα που το νησί εκμισθώνεται από τη Μονή της Αγίας Λαύρας σε ντόπιους κτηνοτρόφους για να βόσκουν τα κοπάδια τους. Νοτιοανατολικά του νησιού βρίσκεται το μοναστήρι που χτίστηκε το 1100 και οι εγκαταστάσεις του, από τις οποίες σώζονται το παλιό λιοτρίβι και ο παλιός ανεμόμυλος, ενώ η τοποθεσία του προσφέρει μία μοναδική θέα στα γύρω νησάκια. Η πρόσβαση στην Κυρά Παναγιά μπορεί να γίνει μόνο με σκάφος, σε ένα από τα δύο φυσικά λιμανάκια που διαθέτει το νησί, τον Πλανήτη στα βόρεια και τον Άγιο Πέτρο στα νότια. Απόλυτη χαλάρωση και βουτιές στα πεντακάθαρα καταπράσινα νερά είναι ό,τι έχει να προσφέρει η Κυρα-Παναγιά στους επισκέπτες της, ενώ οι λάτρεις του ψαρέματος θα τη λατρέψουν σίγουρα.

Φάρος στην Ψαθούρα

Χτίστηκε το 1895 από Σκοπελίτες μαστόρους, έχει ύψος 26 μέτρα, βρίσκεται 40 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους φάρους στην Ελλάδα με βεληνεκές 17 ναυτικά μίλια.

Πηγή: Δήμος Αλοννήσου

Διαμονή στην Αλόννησο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register