Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αλεπού Κέρκυρα

Αλεπού στην Κέρκυρα

Το μεγάλο προάστιο της Κέρκυρας

Η Αλεπού βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, πάνω από το λιμάνι, ανάμεσα στα χωριά Ποταμός και Κανάλι και απέχει μόλις 3,1 χλμ. δυτικά της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας.

Πρόκειται για μικρή κωμόπολη, χτισμένη στις όχθες του ρέματος Ποταμού και αποτελεί προάστιο της πόλης, που αναπτύχθηκε μεταξύ Καναλίων, Ποταμού, Τρίκλινου και Μαμάλων. Είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή, με δημόσιες υπηρεσίες, μεγάλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα όλων των ειδών. Η Αλεπού αναφέρεται ως μπόργκο (προάστιο) σε γραπτές πηγές ήδη από το 16ο αιώνα.

Σχετικά με την ονομασία της υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από την ποικιλία σταφυλιού «αλουπού», που ευδοκιμούσε στην περιοχή χάρη στον εύφορο κάμπο της και άλλοι ότι προήλθε από παραφθορά του ονόματος της οικογένειας γαιοκτημόνων Αληπούτζα (Alpuzza), η οποία ήταν γραμμένη στο Libro d’ Oro από το 1559. Πρώτοι κάτοικοι της Αλεπούς υπήρξαν, όπως και σε πολλά άλλα χωριά, οι εργάτες των εκεί καλλιεργούμενων εκτάσεων των εκάστοτε αρχόντων.

Ανατρέχοντας την ιστορία της, το 1956 είχε μεγάλη παραγωγή εσπεριδοειδών (πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές). Στην Αλεπού έδρευε το 1ο από τα τέσσερα τάγματα του θρυλικού 10ου Συντάγματος που διακρίθηκε τόσο στους βαλκανικούς πολέμους όσο και αργότερα.

Ιδιαίτερη στιγμή υπήρξε το διήμερο 13-14 Σεπτεμβρίου 1943, όταν από τη φλεγόμενη Κέρκυρα 800 άστεγοι, από τους συνολικά 18.000, βρήκαν καταφύγιο εκεί. Μάλιστα, σώζεται ακόμα το καταφύγιο, στο σημείο που ο δρόμος από το στενό της Αλεπούς οδηγεί στη μεγάλη ευθεία του Τρίκλινου, αριστερά, κάτω από το λόφο.

Αλεπού ΚέρκυραΟι εκκλησίες του οικισμού είναι η Αγία Μαρίνα, η Αγία Παρασκευή κοντά στο Δημοτικό Σχολείο η οποία λειτούργησε παλιότερα και ως μοναστήρι, ο τρισυπόστατος Άγιος Βασίλειος κάτω από την Οδηγήτρια, ο Άγιος Νικόλαος (18ος αιώνας) στην ομώνυμη συνοικία, των Αγίων Πάντων (1946), ο ενοριακός ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου Οδηγήτριας, η Υπεραγία Θεοτόκου Φανερωμένης, ενώ δε λείπουν και κάποιοι μικρότεροι, ιδιωτικοί ναοί.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής είναι ενδιαφέρον δείγμα επτανησιακού ναού, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1584. Πρόκειται για μονόχωρη βασιλική με τοιχογραφίες της ίδιας εποχής, που περιβάλλεται από πεσσοστήρικτο ανοικτό νάρθηκα στις 3 πλευρές του.

Η Υπεραγία Θεοτόκου Φανερωμένης μεταξύ Αλεπούς, Ποταμού και Τρίκλινου, θεωρείται ο ιστορικός και παλαιότερος ναός της περιοχής (15ος αιώνας). Η κεντρική θρησκευτική εκδήλωση και το πανηγύρι της Αλεπούς σήμερα οργανώνεται με επίκεντρο τον ενοριακό ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Οδηγήτριας Οδηγήτριας & των Αγίων Πάντων.

Αλεπού ΚέρκυραΑξιοθέατα είναι τα διατηρητέα κτίρια του Aνδρέα Κοσκινά που είναι χτισμένο σε δύο διαφορετικές αρχιτεκτονικές φάσεις.  Στο ισόγειο που είναι και το αρχικό κτίριο, τα ανοίγματα είναι τοξωτά με πέτρινη κορνίζα, ενώ στον όροφο είναι ορθογωνικά με πέτρινα πλαίσια.

Xαρακτηριστική είναι επίσης η επιμήκης κορνίζα που χωρίζει τους δύο ορόφους, καθώς και οι διακοσμητικές παραστάδες σχηματισμένες από το επίχρισμα στις άκρες της πρόσοψης.

Το σπίτι ιδιοκτησίας Θεοδώρου Γρίμμα, είναι ενδιαφέρον δείγμα διώροφου Κερκυραϊκού κτιρίου του προηγούμενου αιώνα. Χαρακτηριστική είναι η διάρθρωση της κυρίας εισόδου με τις διακοσμητικές παραστάδες και το επιστύλιο, όλα φτιαγμένα με τραβηχτά επιχρίσματα, καθώς επίσης και οι κορνίζες γύρω από τα ανοίγματα.

Το αρχοντικό Χειμαριού – Γρίμμα είναι χτισμένο σε περίοπτη θέση στον κεντρικό λόφο της Αλεπούς, πάνω από το ναό της Αγίας Παρασκευής.

Φυσικό αξιοθεάτο είναι το ποτάμι του Ποταμού, το οποίο πηγάζει από τους λόφους γύρω από τους Σιναράδες και αφού διανύσει περίπου 7 χιλιόμετρα εκβάλει στις Αλυκές.

Η Αλεπού έχει αρκετά καταστήματα εστίασης για φαγητό και ποτό, όπως επίσης και μεγάλη επιλογή για καταλύματα διαμονής.

Πηγή πληροφοριών: Περί τση Κέρκυρας το ανάγνωσμα, Βικιπαίδεια

Πηγή photo slider & κειμένου: Περί τση Κέρκυρας το ανάγνωσμα

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register