Αισθητικό Δάσος Καισαριανής στην Αττική
Μια μοναδική απόδραση στην κατάφυτη πλαγιά του Υμηττού
Το Αισθητικό δάσος Καισαριανής στην Αττική βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Υμηττού, σε ύψος 760 μέτρων και με συνολική έκτασή 4.460 στρέμματα. Συνορεύει δυτικά με την Καισαριανή, την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και το Βύρωνα και εκτείνεται από τον Καρέα μέχρι την Καλοπούλα. Το δάσος διασχίζουν τα ρεύματα του Ηριδανού και του Κουταλά, με διεύθυνση από την ανατολή προς τη δύση με ελάχιστη ως μηδενική παροχή. Το συγκεκριμένο δάσος είναι έργο της Φιλαδασικής Ένωσης Αθηνών (Φ.Ε.Α.) που δημιουργήθηκε με σκοπό το σεβασμό στη φύση και αγάπη για τον άνθρωπο. Συντηρείται και προστατεύεται με έξοδα και φροντίδα της Φιλοδασικής Ένωσης.
Η είσοδος στο δάσος γίνεται από τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο Καισαριανής, που οδηγεί στην κορυφή του Υμηττού και από τα γύρω μονοπάτια και επιτρέπεται από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Για τους επιβάτες των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, υπάρχει στάθμευση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ακολουθεί εσωτερική μετακίνηση με τα πόδια. Όλες οι προσβάσεις στο δασικό οδικό δίκτυο είναι κλειστές με μεταλλικές μπάρες.
Το Αισθητικό δάσος Καισαριανής είναι ένας κατάφυτος χώρος, με δασικά μονοπάτια πεζοπορίας, πηγές, ιστορικά κτίσματα και ειδικά διαμορφωμένους χώρους αναψυχής που προσφέρονται ελεύθερα στον επισκέπτη. Στην περιοχή υπάρχουν τρεις πηγές στις θέσεις Καλοπούλα, Ανάληψη και στη Μονή Καισαριανής, που η παροχή νερού κυμαίνεται ανάλογα την εποχή και δεν είναι πόσιμο.
Ο Βοτανικός Κήπος που διατηρεί και φυτώριο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να αγοράσει φυτά της ελληνικής χλωρίδας, αρωματικά, φαρμακευτικά, καλλωπιστικά κλπ. Ο βασικός σκοπός του Βοτανικού Κήπου είναι εκπαιδευτικός, καθώς παρουσιάζει στον επισκέπτη όσο το δυνατόν περισσότερα είδη της άγριας χλωρίδας της Ελλάδας, ενώ γίνεται προσπάθεια να διασωθούν είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
Ο χώρος είναι ιδανικός για παρατήρηση πουλιών και εντόμων, λόγω μιας συσκευής που αναγνωρίζει τη διάθεση των πουλιών και των εντόμων με ειδικό λογισμικό. Απέναντι από τη δυτική πύλη ακολουθούμε το βοτανικό μονοπάτι με τις μικρές χειροποίητες ταμπέλες που μας ενημερώνουν για τα δεκάδες γνωστά και άγνωστα είδη χλωρίδας που συναντάμε στην πορεία μας. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών (μήκους 9 χλμ. περίπου) μικρού και μεγάλου πλάτους που παρέχουν τη δυνατότητα διάσχισης, αλλά και περιφερειακής διέλευσης.
Το Αισθητικό δάσος φιλοξενεί αξιοθέατα όπως η Μονή Καισαριανής, απομεινάρια του ιερού της Δήμητρας (παλαιοχριστιανική βασιλική), οι εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και των Ταξιαρχών (17ος αιώνας), το ξωκλήσι της Ανάληψης, τα Μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου Κουταλά, του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και της Μονής Αστερίου. Στη θέση Καλοπούλα, δίπλα στην ομώνυμη αρχαία πηγή, υπάρχει αναψυκτήριο, τραπέζια για πικ νικ, μια λιμνούλα, πλατάνια, κυπαρίσσια και αρκετή δροσιά.
Η περιοχή του Αισθητικού δάσους προσφέρεται για την άσκηση ελαφρών δραστηριοτήτων αναψυχής όπως: πεζοπορία, άθληση, ποδηλασία, εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα το φυσικό περιβάλλον και οργανωμένες ξεναγήσεις στον Βοτανικό Κήπο της ΦΕΑ. Το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής προστατεύεται από διάφορες διατάξεις του δασαρχείου, του Συντάγματος, του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Διεύθυνσης Υγείας Νομαρχίας Αθηνών.
Έχει κηρυχθεί Αισθητικό Δάσος (προστατευμένο τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους) με το Π.Δ. 91/1974 (ΦΕΚ 31/Α/06-02-1974) και ανακηρύχθηκε από την Ε.Ε. «Ιστορικός Κήπος της Ευρώπης».
Εντάσσεται επίσης και στο Natura 2000 για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας, όπου έχουν καταγραφεί 601 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων κάποια σπάνια, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 είδη πουλιών και ζώων (ανάμεσά τους αλεπούδες και λαγοί).
Το μωσαϊκό της βλάστησης (τεχνητώς δημιουργημένης ή φυσικής) προσδίδει μια ιδιαίτερη φυσιογνωμική ποικιλία στην περιοχή που αντικατοπτρίζει παράλληλα και την ποικιλία των διαφόρων βιοτόπων. Η ευρύτερη περιοχή λόγω της ποικιλίας βιοτόπων που παρουσιάζει, είναι σημαντική για την ορνιθοπανίδα και ιδιαίτερα για τα μικρότερα είδη πουλιών.
Από τα είδη που έχουν παρατηρηθεί στον Υμηττό, πολλά φωλιάζουν, ξεχειμωνιάζουν ή εμφανίζονται μόνιμα ή περιστασιακά στην περιοχή. Υπάρχει πινακίδα με απαγορευτικές διατάξεις για την προστασία του Αισθητικού δάσους Υμηττού, όπου η εφαρμογή και τήρηση της ανατίθεται στη Δασική Υπηρεσία την Αστυνομία, τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών και κάθε φιλόνομο πολίτη.
Από την ομάδα του Greece Destination
Πηγή photo: Οι φίλοι των Εθνικών Πάρκων