Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αγκίστρι Αργοσαρωνικός

Αγκίστρι

Αγκίστρι

Η φυσική ομορφιά που «αγκιστρώνει» τον ταξιδιώτη

Το Αγκίστρι είναι ένα μικρό γραφικό νησί του Σαρωνικού  που αποτέλεσε πόλο έλξης και χώρο έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Η σημερινή του ονομασία αποδόθηκε στο φυσικό του κάλλος που γοήτευε τους ταξιδιώτες και τους «αγκίστρωνε» για πάντα στο νησί.

Κατά τον Όμηρο, είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια, δηλαδή «στολισμένη κεφαλή», επειδή το σχήμα του νησιού έμοιαζε με το στρογγυλεμένο όγκο των μαζεμένων μαλλιών. Οι Τελχίνες, τα μυθικά πλάσματα που ήταν παιδιά του νερού και της γης, ήταν η αφορμή για να ονομαστεί «Φώκιες», που ακόμα και σήμερα το λιμάνι του αποκαλείται «το λιμάνι της Φώκιας». Οι αρχαίοι το ονόμαζαν Πιτυόεσσα, γιατί με την Πελοπόννησο και την Αίγινα που βρίσκονται αντίκρυ αλλά και με τα πολλά νησάκια που έχει τριγύρω θυμίζει λίμνη.

Το Αγκίστρι είναι ο παράδεισος  του Σαρωνικού, όπως το χαρακτηρίζει ο Βάρναλης, πνιγμένο στο πράσινο, με τα πεύκα να «αγγίζουν» να φτάνουν μέχρι την θάλασσα. Είναι μία μοναδική εναλλαγή πράσινου και μπλε, με ξεχωριστής ομορφιάς φυσικά λιμάνια, με γραφικούς όρμους και απάνεμους κολπίσκους που καταλήγουν σε μαγευτικές  παραλίες με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

Επισκεφτείτε το Πνευματικό Κέντρο Αγκιστρίου για να ανακαλύψετε  τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού και το Λαογραφικό Μουσείο που σας ταξιδεύει στην καθημερινή ζωή των κατοίκων στο διάβα του χρόνου.

Εξερευνήστε τις βυθισμένες αρχαιότητες με προϊστορικά λείψανα που υπάρχουν στη δυτική πλευρά του νησιού, όπως και στη μαγευτική Απόνησο που παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Θαυμάστε τις εκκλησίες και τα γραφικά ξωκλήσια που είναι διάσπαρτα στις καταπράσινες πλαγιές και στις παραλίες του νησιού. Στο Αγκίστρι ένα τουριστικό τρενάκι σε ξεναγεί στους οικισμούς και τις παραλίες του νησιού, σε μια πραγματικά μαγευτική διαδρομή.

Κολυμπήστε στους φυσικούς υπήνεμους κολπίσκους με αμμουδερές ή βοτσαλωτές παραλίες και πλούσια βλάστηση από πεύκα που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα. Περιπλανηθείτε στους λιγοστούς οικισμούς που διακρίνονται για τον τοπικό τους χαρακτήρα και τα γραφικά ψαροχώρια με τα παραθαλάσσια ταβερνάκια.

Το Αγκίστρι φημίζεται για το πολύμορφο φυσικό περιβάλλον του, με χαμηλούς καταπράσινους λόφους, οι οποίοι καλύπτονται από πευκοδάση. Είναι το τρίτο νησί στην Ελλάδα με αναλογία πρασίνου (80%), ενώ από το 2011 αναγνωρίζεται ως «πράσινο νησί» από τη Νομαρχία Πειραιά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η λίμνη του είναι ένας γραφικός μικρός υδροβιότοπος, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, που την άνοιξη αποτελεί φιλοξενεί κάποια σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας.

Είναι ο παράδεισος  του φυσιολάτρη και περιπατητή στα παλιά μονοπάτια των ρετσινάδων της ενδοχώρας, όπου μαγεύεται με την ανέγγιχτη φύση του νησιού και την εκπληκτική θέα από ψηλά.

Το Αγκίστρι πέρα από την πεζοπορία προσφέρει και ποικίλες άλλες δραστηριότητες, όπως θαλάσσια σπορ, ιππασία, καταδύσεις, ποδηλασία και ψάρεμα.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της μικρής του απόστασης από την Αττική, δέχεται επισκέπτες σχεδόν όλο το χρόνο. Δεν κατακλύζεται από μαζικό τουρισμό, διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα, την ησυχία και τη γαλήνη, αλλά και την έντονη νυχτερινή ζωή για όσους το επιθυμούν. Ίσως είναι ακόμα, ένας από τους τελευταίους ρομαντικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

error: Content is protected !!
You don't have permission to register