Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Άγιος Προκόπιος Κέρκυρα

Άγιος Προκόπιος Κέρκυρας

Ένα παραδοσιακό χωριό που έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός

Ο Άγιος Προκόπιος βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Κέρκυρας ανάμεσα στις Κουραμάδες και τις Κυνοπιάστες και απέχει 9,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας. Είναι ένα γραφικό χωριό χτισμένο πάνω σε λόφο, μέσα σε καταπράσινο τοπίο, περιτριγυρισμένος από τον Κερκυραϊκό ελαιώνα, με υπεραιωνόβιες ελιές και κυπαρισσώνες να βρίσκονται δίπλα στα σπίτια.

Απαρτίζεται από τέσσερις γειτονιές, ενωμένες μεταξύ τους: Καρδάτικα, Λιγνάτικα (Φατουμάτικα), Μαμαλάτικα, Κάτω Γειτονιά. Το χωριό έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός από το 1978, γιατί αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ντόπιας αρχιτεκτονικής, καθώς απαρτίζεται από οικιστικά σύνολα (γειτονιές), που φέρουν αμιγή παραδοσιακά στοιχεία. Για αρκετές κατοικίες, που διατηρούνται μέχρι σήμερα, σώζονται μαρτυρίες ήδη από το 17ο αιώνα.

Όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές, το χωριό το 1831 ονομαζόταν «Ψωραροί» (Psorarci), ενώ από το 1497 ως το 1936 εμφανίζεται ως «χωρίον των Ψωραραίων».

Εκκλησίες του χωριού είναι ο Άγιος Βασίλειος, από τα παλαιότερα κτίσματα, ο οποίος υπήρχε ήδη στις αρχές του 16ου αι. (1511). Οι αγιογραφίες του είναι δείγματα της εγχώριας λαϊκής παραγωγής.

Ο Άγιος Προκόπιος, που έχει δώσει το όνομα στο χωριό, αναφέρεται ήδη από τις αρχές του 16ου αιώνα. Περί τα τέλη του 19ου αιώνα καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά και στα θεμέλιά του χτίστηκε μεγαλύτερος ναός με πυργωτό καμπαναριό, του οποίου οι εργασίες περατώθηκαν το 1937.

Ο ναός της Αγίας και Ζωαρχικής Τριάδος είναι χτισμένος το 1745 με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Διαθέτει ένα αξιόλογο τέμπλο και πέρα από τις φορητές εικόνες σώζονται τοιχογραφίες των μέσων του 18ου αι. (δεξιά μονή Αγίας Τριάδας, ποδιές δεσποτικών).

Φυσικό αξιοθέατο του χωριού θεωρείται η «ελιά τ’ Άη Προκοπιού», που βρίσκεται νοτιοανατολικά του ομώνυμου λόφου και είναι από τις γηραιότερες (3.000 ετών) και μεγαλύτερες ελιές της Κέρκυρας.

Στον Άγιο Προκόπιο δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος, που πέρα από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά καιρούς διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις (θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, κ.ά.).

Τη δεύτερη ημέρα της διακαινήσιμου εβδομάδας, τη Νιά Δευτέρα, όπως τη λένε οι Κερκυραίοι, γίνεται η λιτανεία της αμφιπρόσωπης εικόνας της Παναγίας και της εικόνας της Αναστάσεως, η οποία μαρτυρείται ήδη από το 1671.

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, που γιορτάζεται 56 ημέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα, γίνεται πανηγύρι δίπλα στο ναό της Αγίας Τριάδος και των Αγίων Πάντων. Στις 8 Ιουλίου γιορτάζεται ο Άγιος Προκόπιος, με το πλέον ονομαστό πανηγύρι του νησιού. Το χωριό έχει ελάχιστα καταλύματα διαμονής.

Πηγή πληροφοριών: Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Προκοπίου Κέρκυρας, Βικιπαίδεια

Πηγή photo slider: Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Προκοπίου Κέρκυρας, google maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register