Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Άγιος Ματθαίος Κέρκυρα

Άγιος Ματθαίος στην Κέρκυρα

Ένα γραφικό χωριό του 16ου αιώνα

Ο Άγιος Ματθαίος βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Κέρκυρας, βόρεια του Παραμονά, χτισμένος αμφιθεατρικά στις καταπράσινες ανατολικές πλαγιές του Αγίου Ματθαίου. Απέχει 22,2 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση στο Γαμήλιο όρος (κορυφή «Άγιος Ματθαίος»), νυμφεύτηκε ο Αλκίνοος, βασιλιάς των Φαιάκων της Σχερίας (Κέρκυρας).

Είναι ένα από τα παλιότερα μεγάλα χωριά της Κέρκυρας, που χρονολογείται το 16ο αιώνα, χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, που συνδυάζει την επτανησιακή με την βενετσιάνικη αρχιτεκτονική. Πρόκειται για το πρώην χωριό Ζυγνός, που καταστράφηκε από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα.

Στον Άγιο Ματθαίο υπάρχουν πολλά παλιά πέτρινα αρχοντικά, ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια του, αλλά και νεότερα πολύχρωμα σπίτια με γραφικές πλατείες και πλακόστρωτα δρομάκια.

Άγιος Ματθαίος ΚέρκυραΑξιοθέατα του χωριού είναι η ερειπωμένη Μονή Παντοκράτορα του 16ου αιώνα, στο Γαμήλιο όρος, προσφέροντας μαγευτική διαδρομή στο Πρινοδάσος και θέα στη θάλασσα προς τη μεριά της Αδριατικής. Ανοίγει μόνο τις πύλες της στις 5 και 6 Αυγούστου για να γιορτάσει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρα.

Σε κοντινή απόσταση επίσης είναι το βυζαντινό κάστρο του Γαρδικίου, που χρονολογείται το 13ο αιώνα, στην εποχή του ηπειρώτικου Δεσποτάτου. Έχει με οκταγωνικό σχήμα, τρεις πύλες και εντοιχισμένα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη. Καταστράφηκε μαζί με το χωριό από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα.

Το σπηλαιοβάραθρο της Γράβας στο Γαμήλιο όρος, έχει πλούσιο διάκοσμο στο κυρίως μέρος του και έχουν βρεθεί παλαιολιθικά και νεολιθικά ευρήματα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση η σπηλιά επικοινωνεί με τη θάλασσα «Τρύπα του Πελάγου».

Άγιος Ματθαίος ΚέρκυραΟ οικισμός έχει τοπικό ελαιοτριβείο όπου παράγεται μοναδικής ποιότητας ελαιόλαδο, από τα πελώρια ελαιόδεντρά του.

Στις 5 και 6 Αυγούστου οι κάτοικοι γιορτάζουν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρα στο Μοναστήρι του Παντοκράτορα. Η δεύτερη μέρα γιορτάζεται σαν ένα μικρό Πάσχα, διασκεδάζοντας και ψήνοντας αρνιά.

Το Δεκαπενταύγουστο, στήνεται μεγάλο πανηγύρι, όπου κάτοικοι και επισκέπτες γιορτάζουν κατά μήκος του δρόμου, με μουσική, χορό και σούβλες με αρνιά.

Το χωριό διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους επισκέπτες, όπως ιατρείο, ταχυδρομείο, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία, αρκετά καταλύματα διαμονής και εξαιρετικές ταβέρνες-ψησταριές.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider & κειμένου: google maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register